Budi dio naše mreže

U Svetištu sv. Andrije Bobole u Varšavi, 9. ožujka 2024. godine, zajedno s još trojicom isusovačke subraće iz Poljske, za đakona je zaređen Ivan Marinković, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

/ mk

Zareditelj je bio mons. Rafał Markowski, pomoćni biskup Varšavske nadbiskupije, a ređenju su nazočili Ivanovi roditelji, hrvatski isusovački poglavar u Zagrebu umjesto provincijala koji je morao biti u Rimu na školovanju, te uža obitelj i bliski prijatelji. Kao znak hrvatske prisutnosti, Ivan je izrekao svoju zahvalu na kraju misnog slavlja na hrvatskom jeziku.

Foto: Rafał Orłowicz-Murawski

Uz Ivana, novi đakoni su: Sebastian Lelek SJ i Wojciech Leśniak SJ iz Južnopoljske provincije, Jan Majda SJ iz Velikopoljsko-mazovječke provincije.

U svojoj propovijedi, biskup je istaknuo kako svoj duhovni autoritet trebamo graditi pomoću svoje autentične vjere, one žive vjere koju svakodnevno živimo. A to ujedno znači da trebamo suosjećati s Kristom i Crkvom u današnjim izazovima.

Sebastian je rođen u Rzeszowu. Tamo je završio hotelijersku tehničku školu, a zatim studirao tehniku ​​na veleučilištu. Nakon studija filozofije u Krakovu pastoralnu praksu obavio je u Albaniji. Za ređenje se pripremao studirajući teologiju na Katoličkoj akademiji u Varšavi. Zanima ga Sveto pismo, ignacijanska duhovnost, ekologija i strani jezici.

Wojciech je rođen u Chrzanowu. Prije nego što se pridružio Družbi, završio je srednju školu br. 1 u Chrzanowu. Nakon studija filozofije u Krakovu pastoralnu praksu obavlja u Bruxellesu. Za ređenje se pripremao studirajući teologiju na Katoličkoj akademiji u Varšavi. Voli planinske izlete, posebno u visoke dijelove Tatra, jako voli duhovnost sv. Ignacija, a odnedavno i karizmatske duhovnosti.

Jan je rođen u Skarżysko Kamienna. Prije nego što je stupio u Družbu, diplomirao je teologiju medija na Sveučilištu kardinal Stefan Wyszyński. Radio je u isusovačkoj izdavačkoj kući Rhetos. Nakon studija filozofije u Krakovu pastoralnu praksu obavlja u Gdyniji. Za ređenje se pripremao studirajući teologiju na Katoličkoj akademiji u Varšavi. Godinama se bavi izviđaštvom i dobro se osjeća kao hodočasnik. Sviđaju mu se pustinjski oci, film i “nova ikona”.

Ivan je rođen u Slavonskom Brodu. Dolazi iz regije s vrlo bogatom narodnom kulturom i običajima – Slavonije, grad: Županja u Hrvatskoj. Nakon elektrotehnike ulazi u novicijat Družbe Isusove u Splitu. Nakon studija filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, pastoralnu praksu obavlja u Krakovu. Za ređenje se pripremao studirajući teologiju na Katoličkoj akademiji u Varšavi. Njegovi interesi su: IT i digitalna grafika te biciklizam.

Foto: Rafał Orłowicz-Murawski

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja