Budi dio naše mreže

O krizi očinstva kao fenomenu suvremenog društva u HKR-ovoj emisiji "Argumenti" u utorak, 20. prosinca, govorili su odgojitelj hercegovačkih franjevačkih bogoslova fra Serđo Ćavar, roditelj-odgojitelj i otac petero djece Krešimir Sočković te otac četvero djece David Cindrić. Urednik emisije je Branimir Gubić.

/ mp

Govoreći o ulozi oca danas fra Serđo Ćavar ustvrdio je kako sve ima manje povjerenja prema očinskoj ulozi. Naime, fra Serđo ove je godine obranio doktorski rad s temom “Duhovno vodstvo i duhovnik pred izazovima krize očinstva i svećeničkoga identiteta”. Za potrebe rada proveo je istraživanje u kojem je promatrao gubitak očinskog autoriteta pogotovo u 19. stoljeću kad su zbog industrijalizacije očevi išli u grad kako bi osigurali egzistenciju. Na taj način se otac gubi iz djetetova života fizički, ali i emotivno i duhovno.

“To je samo jedan proces koji je počeo rastakati očinsku ulogu, pogotovo u 20. stoljeću gdje se dogodio jedan ogroman pad autoriteta očeva. Dakle, mi s tim naslijeđem nepovjerenja u autoriteta koji nas je odveo u rat i nasilje teško možemo vjerovati jer su nas izigrali. Potom se mogu iščitavati i neki drugi društveni fenomeni kao odgovor prema tom nepovjerenju, poput seksualne revolucije koja se dogodila u 60-im godina prošlog stoljeća te pad Berlinskog zida 1989. godine. Jednostavno se zbog toga svega  i kod mladih ljudi se budi taj dan bunt koji ide u razuzdanost. Time se pokazuje da ne možemo vjerovati autoritetu i očevima. Dakle, otac ima tu sve manju ulogu u koga se možemo zagledati i tko nas može. Došlo je zbilja vrijeme da o ocu moramo govoriti onako i kritički, ali ističući koliko je on važan jer daje stabilnost i korijenje.”

Fra Serđo je naglasio kako se sve više muškaraca vraća izvornoj ulozi oca te ga se sa Svjetskog nogometnog prvenstva najviše dojmila slika očeva s djecom koju su upravo mnogi mediji prenijeli.

“Svaki je muškarac reprezentativac. On utjelovljuje vrijednost, kvalitetu, hrabrost i karakter”, nadodao je fra Serđo.

Da je očinstvo važno istaknuo je otac četvero djece David Cindrić koji je inspiraciju za svakodnevni život pronašao u knjizi “Otac govori svojoj djeci – Poruka Boga Oca majci Eugeniji Elizabeti Ravasio” u kojoj je na novi način spoznao Boga Oca koji ljubi svoju djecu.

“Mislim da je prvenstveno svakom ocu nužno da spozna da je ljubljen već od početka svijeta. Bog nas ne voli zbog toga što ćemo učiniti za Njega ili što ćemo učiniti u svojem životu, nego da smo ljubljeni sam zato jer postojimo. On je sve stvorio i uzdržava nas iz ljubavi.”

Roditelj-odgojitelj i otac petero djece Krešimir Sočković naglasio je kako ono što je važno ne postiže se lako kao i odgoj djece u rasponu od 11 godina do 1,5 godine. U dogovoru sa suprugom će biti doma dok najmlađe dijete ne stasa te će se vratiti na posao.

“Odgoj djece zahtijeva određenu žrtvu i poniznost, ali na kraju dana kad pogledate djecu, srce vam je sretno i ispunjeno, veseli ste i sretni te zahvaljujete Bogu na tom daru. Snagu crpim prije svega iz molitve i sakramenata, ali i razgovor sa suprugom kao i zajednička, odnosno obiteljska molitva nas nosi kroz život.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja