Budi dio naše mreže

Fra Serđo Ćavar, odgojitelj bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije bio je gost još jedne emisije Pričaj mi, posljednje ove sezone, u kojoj je podijelio promišljanja o prisilnim mislima, kao i načinu s kojim se možemo izboriti u borbi s njima.

/ mdj

Objašnjavajući što su to prisilne misli, fra Serđo je rekao kako se radi o mislima koje su nametnute i nepoželjne. “One su nehotične i strane, čovjek ih nikada ne bi pomislio, a u njima se odražava svo naše okružje u kojem živimo. Jedno je istraživanje dokazalo da čovjek u toku dana percipira i do 30 000 misli, od kojih su većina negativne.” Borba s mislima može se usporediti s bojnim poljem, zaključeno je na samom početku emisije. “Svi mi imamo problema s prisilnim mislima, a ja prvi”, objasnio je fra Ćavar te nadodao da je važno u toj borbi preuzeti aktivniju ulogu, a ne se zadržati na ulozi žrtve. “Potrebno je jačati našu slobodu i naše izbore u borbi s prisilnim mislima.”

Kada uočimo napasti Zloga, trebamo djelovati suprotno. Pitanje je što činimo s njima, a eventualni duhovni boj nas uvodi u veću slobodu i ljubav prema Kristu.

Ovu, često tešku bitku s prisilnim mislima fra Serđo je usporedio s Isusovim govorom o tome da je naše srce često uzrok mnogih problema: Ta iz srca izviru opake namisli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, psovke. “Evanđelje nas poziva da odgajamo svoje srce kako bi urodilo dobrim plodovima.” Ukoliko smo pozorni na svoj duhovni život, pozorniji smo na borbu sa mislima. Gost emisije slikovito je to objasnio polazeći od primjera sv. Franje Saleškog. Njemu je, naime, jednom prilikom pristupila žena koja mu se požalila na prisilne misli s kojima se suočava i s pitanjem o vremenu prestanka istih. Svetac joj je jednostavno odgovorio: “Prisilne misli će vjerojatno prestati 10 minuta poslije smrti”.

Prisilne misli pratile su i brojne svece, a zanimljivo je spomenuti da Đavao često djeluje kroz osjećaje, na što su kroz povijest Crkve upozoravali mnogi duhovnici. S time se složio i sugovornik te, polazeći od iskustva sv. Ignacija Lojolskog poručio: “Kada uočimo napasti Zloga, trebamo djelovati suprotno. Pitanje je što činimo s njima, a eventualni duhovni boj nas uvodi u veću slobodu i ljubav prema Kristu.”

Svi mi imamo manjak samopouzdanja i često smo obeshrabreni, zbog čega nam je posebno potreban Duh Sveti, koji je Branitelj od nas samih.

Ljudski je mozak prilagodljiv i možemo mu dati usmjerenje, poručio je u nastavku emisije, aludirajući ponovno na važnost preuzimanja odgovornosti u suočavanju s ovim napastima.  Koliko je to važno obrazložio je time da “jedna misao može uroditi loš osjećaj, osjećaj utječe na odluke i ponašanje, a to prelazi u odnose. Iako su misli nevidljive, one bitno utječu na ljude oko nas i na nas same.”

Foto: HKM/ Matija Đudarić, fra Serđo Ćavar, Ivana Markić

Činjenica je i da smo danas “bombardirani” brojnim vijestima i informacijama. “Ipak, kod mladih ljudi je potreban odgoj kojim bi jačali zajedništvo, odnose i razgovor s ljudima, izlazak iz sebe. Mnogi su dobro umreženi, a ostali su sami unatoč tome.” Potrebno je, drugim riječima stvoriti određeni “filter” u kojem ćemo znati kojoj misli povjerovati, a kojoj ne.

U nastavku emisije, fra Serđo se poslužio i evanđeoskim izvještajem kako bi što zornije predočio borbu s prisilnim mislima. “Dobro je prisjetiti se iskustva koje je imao Petar za vrijeme hodanja po vodi. U trenutku kada je pogledao valove i sve poteškoće, pao je u vodu, a svoj pogled je trebao zadržati na Gospodinu.” Bez obzira kakve naše misli bile, spas je u pogledu u Krista. “Svi mi imamo manjak samopouzdanja i često smo obeshrabreni, zbog čega nam je posebno potreban Duh Sveti, koji je Branitelj od nas samih”, naglasio je.

Emisiju su uredili i vodili Ivana Markić i Matija Đudarić, a u cijelosti je možete poslušati ovdje:

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja