Budi dio naše mreže

Dominikanac i studentski kapelan u Rijeci fr. Ivan Dominik Iličić za Hrvatsku katoličku mrežu podijelio je dojmove sa susreta s papom Franjom i hrvatskim reprezentativcima. "Vidjelo se na njima da im puno znači susret s papom Franjom. Osjetilo se veliko i pozitivno uzbuđenje prije susreta", poručio je.

/ Ivana Markić

Prije Europskog prvenstva u Njemačkoj naši reprezentativci uputili su se u Vatikan gdje ih je 5. lipnja primio papa Franjo. Prisjetimo se kako ih je na početku audijencije papa Franjo srdačno dočekao i  čestitao na osvajanju trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. u Kataru.

Hrvatskoj momčadi poručio je da, igrajući nogomet, ima čast predstavljati svoj narod. Kao i inače kada se susreće sa športašima, naglasio je važnost zajedništva. „Upravo ovo biti momčad je aspekt u športu koji volim naglasiti, zato što je usporedba društvenoga života, u različitim ambijentima u kojima se zajedno s drugima živi i radi. Individualni potezi su važni, maštovitost, kreativnost… No, ako prevlada individualizam, onda se narušava cjelokupna dinamika i ne dostiže se cilj“, poručio je papa Franjo.

Među Vatrenima našao se i studentski kapelan u Rijeci fr. Ivan Dominik Iličić koji je podijelio za naš portal svoje dojmove s tog susreta.

Na pitanje kako to da se našao zajedno s reprezentativcima na prijemu kod Pape odgovorio je: “Prvi susret s našim reprezentativcima bio je na posljednjem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru kada sam, prije utakmice za treće mjesto s Marokom, pozvan služiti svetu misu za naše nogometaše. Također, nedjeljnu svetu misu prije utakmice s Japanom slavio je s nogometašima i naš vlč. Domagoj Matošević”.

Osjetilo se veliko i pozitivno uzbuđenje prije susreta. Mislim da ih je Sveti Otac sve ganuo svojom radošću, otvorenošću i strpljivošću.

Otkrio nam je da je i sam izraz lica nogometaša i stožera odražavao radost zbog susreta s Papom. “Dojmovi i prije i poslije susreta su pozitivni. Vidjelo se na njima da im puno znači susret s papom Franjom. Osjetilo se veliko i pozitivno uzbuđenje prije susreta. Mislim da ih je Sveti Otac sve ganuo svojom radošću, otvorenošću i strpljivošću. Dirljivo je bilo vidjeti kako Papa teško hoda, ali unatoč tomu nalazi vremena i snage za ovakve susrete”, posvjedočio je fr. Iličić.

Fr. Ivan Dominik Iličić podijelio je za naš portal kako su neki igrači su donijeli nabožne predmete kako bi ih Papa blagoslovio, a on je svima na dar udijelio i krunicu. “Većina igrača nikada nije bila u bazilici svetog Petra pa je bilo zanimljivo vidjeti njihove reakcije oduševljenja pri samom ulasku u tu veličanstvenu baziliku nakon susreta s Papom, a kroz Baziliku ih je proveo pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško”, dodao je.

Nekoliko puta imao sam ga prilike vidjeti, ali tek sada sam dobio priliku pružiti mu ruku i pogledati ga u oči.

Dijeleći svoje dojmove rekao je: “Radovao sam se u srcu zbog svega toga, ali i osobno taj susret mi je na poseban način značio jer sam se i ja po prvi puta osobno susreo sa Svetim ocem. Nekoliko puta imao sam ga prilike vidjeti, ali tek sada sam dobio priliku pružiti mu ruku i pogledati ga u oči. Papa uživo ima poseban i vrlo topao pogled unatoč svojim poodmaklim godina i narušenom zdravlju kao i bolnom koraku. Ovaj susret s njime me je potaknuo da ubuduće više molim za njega, što on sam često i traži od vjernika kojima se obraća jer zna da su i njemu potrebne molitve drugih”.

Naš sugovornik rekao je da doza formalnosti mora postajati u susretima s Papom jer tu je i strogi protokol i vremenska ograničenost zbog njegovog zgusnutog rasporeda, “ali unatoč tomu snažno se osjeti i dimenzija osobnog prisuta Svetog Oca svakom čovjeku”.

“Papa Franjo je i poznat po tomu da ne robuje protokolima i da donosi dimenziju spontanosti u susretima s ljudima i u svojim govorima”, dodao je.

Drago mi je da sam im mogao spontano govoriti o vjerskim istinama u spontanim razgovorima.

Fr. Iličiću teško je bilo izdvojiti što najviše nosi na srcu jer susret sam po sebi velik je događaj za njega. “Teško je izdvojiti što najviše nosim na srcu s tog susreta, uz rukovanje s Papom i njegov pogled pamtim na poseban način i razgovore s nekim igračima. Drago mi je da sam im mogao spontano govoriti o vjerskim istinama u spontanim razgovorima. Dotaknuli smo se i svetog pape Ivana Pavla II. pa sam im pričao detalje o njegovom čudesnom preživljavanju atentata po zagovoru Gospe Fatimske te o nekim drugim čudesima po njegovu zagovoru i njegovim pohodima Hrvatskoj”, posvjedočio je studentski kapelan.

Ono što ga je dotaknulo bilo je činjenica da su letjeli zrakoplovom od Croatia Airlinesa u kojemu je letio i sv. Ivan Pavao II. prilikom svog pohoda Hrvatskoj.

Želim im da rastu u otvorenosti Božjem blagoslovu i da sve bolje uspiju spojiti bavljenje nogometom i praktično življenje vjere što nije uvijek jednostavno.

Na kraju uputio je i kratku poruku našim reprezentativcima. “Želim im da rastu u otvorenosti Božjem blagoslovu i da sve bolje uspiju spojiti bavljenje nogometom i praktično življenje vjere što nije uvijek jednostavno. Također, želim im da produbljuju svoj odnos s Isusom i postaju uvijek sve bolji ljudi, vjernici i sportaši kako bi kroz nogomet, ali i općenito svojim životom mogli sve snažnije svjedočiti kršćanske, obiteljske, domoljubne i općeljudske vrijednosti i postajati sve bolji primjeri mnogim mladima”, poručio je.

Budimo našim nogometašima i navijačka i molitvena podrška. Vjerujemo da svi s nestrpljenjem čekamo početak Europskog prvenstva u Njemačkoj kao i novu medalju. Dragi naši reprezentativci, sretno!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja