Budi dio naše mreže

Obilježavanje 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu pod geslom „Od koljena do koljena dobrota je Tvoja” započelo je u subotu 21. svibnja večernjim duhovnim programom u 18 sati, a pretprogram od 17 sati pjesmom je animirao vlč. Tihomir Kosec sa svojim bendom.

/ Branimir Gubić

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Na samom početku programa, od 18 sati, uslijedila je predaja spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji.

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Dvije obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, u kojoj je održan zadnji susret obitelji – i to u Solinu – predale su svijeću dvjema obiteljima Varaždinske biskupije: obitelji Kontrec iz Murskog Središća te obitelji Hercigonja iz Varaždina.

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Na zavjetnoj spomen-svijeći hrvatskih katoličkih obitelji dominiraju dva simbola, Hrvatski zavjetni križ iz 1979. godine, koji podsjeća na spomenutu ispovijest vjere i na geslo “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu”. Drugi simbol je logotip susreta. Naime, u posebno kućište u svijeći umetnut je kružni logotip. Riječ je o promjenjivom elementu, jer je predviđeno da se u kućište umetne logotip svakoga budućeg susreta u vrijeme njegova održavanja. Tako je danas u svijeću stavljen novi, 4. logotip susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu.

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Ova zavjetna spomen-svijeća simbolizira zajedništvo obitelji u Uskrslome Gospodinu. Ona je znak koji objedinjuje prošlost i sadašnjost te podsjeća na opredjeljenja za budućnost.

Nakon predaje svijeće, uslijedila je služba svjetla koju je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš.

Nakon službe svjetla, nekoliko riječi okupljenim vjernicima uputio je Vittorio Scelzo, predstavnik Dikasterija za laike, obitelj i život Svete Stolice zadužen za starije osobe i osobe s invaliditetom.

Foto: studio Vipro

Svaka obitelj ima svoj križ. Razlika je samo nosi li ga s Gospodinom ili sama. Obitelji koje su bile na susretu svjedočile su kako su životne teškoće predavali Bogu i kako im je On pokazivao put izlaska, davao snagu, smisao, utjehu i hrabrost.

Karla i Miro Spajić u braku su doživjeli vrlo teške trenutke, no Bog nije odustajao od njih i njihove ljubavi čak i onda kada se njima činilo da će sami odustati. Bračni par Spajić svjedočio je kako danas izgleda njihova svakodnevica, te o važnosti baka i djedova u njihovoj životnoj krizi.

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Obitelj Cindrić svjedočila je glazbom. Obitelj Snježane i Darka Cindrić dolazi iz župe sv. Nikole u Čakovcu. Roditelji su petero djece: Ivana, Davida, Gabrijele, Elizabete i Magdalene. Po njihovoj djeci Bog im je podario jedanestero unučadi. Obitelj Cindrić nikada se nije profesionalno bavila glazbom , ali pjevaju srcem, ljubavlju i glasom koji im je, kako ističu, Bog dao.

Foto: studio Vipro

2004. godine snimili su obiteljski album „Djeca ljubavi“ s 12 pjesama, od kojih je osam autorskih. S tim CD-om, pjevajući na misama kroz pet godina, obišli su mnoge župe po lijepoj našoj domovini i izvan nje. Na taj način željeli su biti podrška i poticaj mladima i obiteljima, jer i sami su doživjeli snagu Božje ljubavi u običnoj svakodnevnici, u trpljenjima i malim životnim radostima.

S obzirom da djeca sada imaju svoje obitelji, već duže vrijeme ne pjevaju zajedno, nego nastoje živjeti vjeru djelujući u svojim župama i župnim zajednicama.

„Sve što smo primili nije naše, već nezasluženi dar dobrote Božje nama – Njegovoj djeci, običnim, malim ljudima. Zato je svaka pjesma, naša zahvalnost Bogu koji nas vodi, daje nam snagu za život, milost da Mu služimo i da Ga slavimo”, kažu Cindrići koji su izveli autorsku pjesmu Duhu Svetome za koju je i tekst i glazbu napisala Snježana Cindrić.

Nikolina i Lovro Mlakar u svom su svjedočanstvu podijeliti iskustvo rizičnih Nikolininih trudnoća i ostalih poteškoća kroz koje su prolazili. Govorili su koliko im je bila važna potpora cijele obitelji, naročito baka i djedova koji se kontinuirano nesebično daruju. Osobito onda kada im je bilo najteže.

Foto: studio Vipro

Za iduće glazbeno svjedočanstvo pobrinula se šesteročlana obitelj Bunčić iz župe sv. Antuna Padovanskog, iz Novog Marofa.

Obitelj čine supružnici Andrina i Goran, i njihova djeca Ivan, Dora, Andrija i Josip. Ljubav prema glazbi bračni par Bunčić nastoji prenijeti i na svoju djecu koju je, kako kažu, dobri Bog obdario izvrsnim sluhom i voljom za glazbu. Svjedoče kako su iskusili da glazba otvara mnoga vrata, a prije svega vrata srca i duše. Pjevali su pjesmu “Postojani” koja je 2008. god. bila himna Susreta hrvatske katoličke mladeži u Varaždinu. Tekst je napisao vjeroučitelj Nikola Kuzmičić, a glazbu skladala Andrina Bunčić.

Foto: studio Vipro

Bunčići poručuju: „Vremena u kojima odgajamo svoju djecu puna su najrazličitijih izazova. Stoga neka ova pjesma bude i molitva za naše obitelji, našu djecu, da bi bili kako tekst pjesme kaže: ..Postojani u ljubavi, ustrajni u molitvi, zajedništvom nošeni, Duhom, vjerom prožeti, Tijelom Božjim hranjeni!”

Obitelj Željka i Ljerke Jelić i obitelj Karla i Kristine Bambir (rođene Jelić) govorili su o suživotu s bolesnim ocem i djedom koji nije bio smješten u dom već je živio u obiteljskom domu. Svjedočili su i o važnosti bake u odgoju unučića. Podijelili su i svoje iskustvo smrti u obitelji.

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Posljednje glazbeno svjedočanstvo bilo je šesnaesteročlane obitelji iz malog međimurskog mjesta i župe svetog Marka evanđeliste u Selnici – obitelji Kočila.

Foto: studio Vipro

Glazba i vjera se u njihovoj obitelji prenosi i prije prvih riječi i koraka. Njihov najmlađi član ima 9 mjeseci, a najstariji osamdeset puta 9 mjeseci.

Ivan i Julijana Kočila roditelji su četvero djece i jednog anđela, a za sebe kažu da su deda i baka osmero unučadi, taksi služba, bankomat, izvor hrane, sokova i naravno slatkiša, dadilje čija su plaća zagrljaji i bezuvjetna ljubav, fit i uvijek u trendu. Oni su im najveći poticaji u vjeri i svakom članu jedan veliki oslonac.

Julijana je orguljašica u crkvi već četrdesetak godina, a njezina djeca su pjesmom uveličavali mise sjedajući pored majke dok je ona bila za orguljama. „Pjevamo na raznim događanjima diljem zemlje, a i šire. Nismo svi glazbeno obrazovani, ali volimo glazbu te kroz nju živimo i produbljujemo svoju vjeru”, kažu Kočile. Otpjevali su psalam „Prepusti Gospodinu putove svoje“ koji je uglazbio Ladislav Varga.

Večernji duhovni program završio je molitvom s čašćenjem relikvije Predragocjene Krvi Kristove i kratkim duhovnim nagovorom riječkog nadbiskupa koadjutora i predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj Mate Uzinića.

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Drugi dan 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji počet će se obilježavati molitveno-glazbenim program od 10 sati u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, i to kao uvod u euharistijsko slavlje. Bit će prilike i za svetu ispovijed.

U 10:45 bit će procesija biskupa i svećenika od župne crkve Presvetog Trojstva prema Zavjetnoj kapeli.

Euharistijsko slavlje u 11 sati, koje možete pratiti u programu Hrvatskoga katoličkog radija, predslavi varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s hrvatskim biskupima i svećenicima. Očekuje se i veliki broj obitelji iz čitave Hrvatske.

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

„Dođite sutra u Ludbreg!”, poziva vas domaćin ovoga susreta: „Želimo se zajedno pomoliti, osjetiti da smo jedna obitelj koja se rađa iz Isusove rane, njegovoga boka, snagom Duha koji nas povezuje. Želimo disati Kristovim plućima, njegovim Duhom, i želimo da kroz nas teče njegova krv, a to je krv ljubavi. Dođite da se zajedno pomolimo. Ponesimo blagoslov u svoje kuće, u svoje obitelji!”, riječi su mons. Radoša.

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Foto: studio Vipro

Večernji duhovni program prenosila je VTV, Radio Marija. Putem društvenih mreža program je bio emitiran na Facebook stranicama „I bit ćete mi svjedoci” te Hrvatskoga katoličkog radija te preko YouTube kanala Varaždinske biskupije. Voditelji večeri bili su Diana Tikvić i Branimir Gubić.

Foto: studio Vipro

Večernji duhovni program možete pogledati na poveznici s YouTube kanala Varaždinske biskupije:

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hrvatski katolički radio (@hkr_hkm)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja