Budi dio naše mreže

Obilježavanje 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu pod geslom „Od koljena do koljena dobrota je Tvoja” započelo je u subotu 21. svibnja večernjim duhovnim programom u 18 sati, a pretprogram od 17 sati pjesmom je animirao vlč. Tihomir Kosec sa svojim bendom. Susret je završio drugog dana, u nedjelju 22. svibnja, zahvalnim euharistijskim slavljem koje je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u zajedništvu s hrvatskim biskupima i svećenicima.

/ Branimir Gubić

Obilježavane drugog dana 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu započelo je molitveno-glazbenim programom u 10 sati.

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

U 10:45 krenula je procesija biskupa i svećenika od župne crkve Presvetog Trojstva prema Zavjetnoj kapeli.

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Euharistijsko slavlje u 11 sati, koje se moglo pratiti i u programu Hrvatskoga katoličkog radija, predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s hrvatskim biskupima i svećenicima. Na ovo zahvalno misno slavlje okupio se veliki broj obitelji iz čitave Hrvatske. Hodočasnici su autobusima pristizali iz Slavonije, Požeške biskupije, ali i iz ostalih mjesta i biskupija.

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Uvodno, biskup Radoš je pozdravio nadbiskupe, biskupe, svećenike, obitelji, osobe treće životne dobi, poručivši kako se svi okupljeni pod geslom ovog Susreta združuju s Marijom, Isusovom majkom, u zahvali za sva dobra koja s Božjeg izvora teku od koljena do koljena i natapaju ljubavlju naš život.

„Posebno u srcu danas nosimo zahvalnost za dobrotu, ljubav koja pročišćena teče u obitelji preko baka i djedova. Tu ljubav unuci dobro razumiju i prihvaćaju jer je blaga. Urezuje se u dušu kao sveti trag Božje dobrote. Tako nas vodi Bog.”, rekao je mons. Radoš. 

Foto: Branimir Gubić

Apostolski nuncij Giorgio Lingua pročitao je poruku Svetog Oca u kojoj, između ostalog, stoji kako ovaj Susret želi podsjetiti da su upravo obitelji suočene s izazovom izgradnje mostova među generacijama kako bi prenijeli vrijednosti koje izgrađuju čovječanstvo” (Franjo, Pismo, 26. prosinca 2021.).

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Dok vam jamčim svoju duhovnu blizinu, želja mi je da ovaj susret donese Hrvatskoj inicijative i aktivnosti koje će ohrabriti i podržati obitelji, kućne crkve, da Svetu Obitelj iz Nazareta uzmu kao primjer života iz kojeg će crpiti duhovno nasljeđe kako bi se mogli suočiti s izazovima svakodnevnoga života.“, stoji u poruci Svetog Oca sudionicima 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

U svojoj homiliji, biskup Radoš je najprije rekao da je na ovom susretu želja rasti u dimenziji bratstva, obitelji, a to je moguće naučiti kod euharistijskog stola, u svetištu Predragocjene Krvi Kristove, jer „po Krvi Kristovoj postajemo braća i sestre, nova obitelj, jedno tijelo. Euharistija je slavlje zajedništva.“

Podsjetio je kako je obitelj hram Božji gdje Bog prebiva. Tamo njegova ljubav govori glasno, vidljivo, konkretno.

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

„Danas molimo da naše obitelji budu taj hram. Ne onaj koji je tvoren od cigle, nego obiteljska Crkva u malome“, potaknuo je mons. Radoš istaknuvši kako jest potrebna Crkva zajedništva koja se okuplja u prostoru koji je Bogu posvećen, ali ona se sakuplja od malih obiteljskih Crkava.

Svratio je i pozornost na Mariju, majku Crkve i kraljicu obitelji, podsjetivši na njezinu poslušnost Bogu te njezinu pouku svojoj djeci: Što god vam rekne, učinite.

„Danas želimo otvoriti svoje srce da bude njegova riječ u našem srcu i da bude Njegovo tijelo ono kojim ćemo se hraniti i koje će davati radost života svakome od nas. Ovdje smo na slavlju ljubavi. Ljubav je uvijek, ako je prava, radost. Radost ljubavi je ona koju ćemo danas zamoliti od Gospodina i ponijeti u svoj život, u svoju svakodnevnicu, kako bi naš život bio plodan darovima Duha svetoga“, poručio je na kraju svoje homilije varaždinski biskup Bože Radoš.

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Spomenimo i kako je milodar skupljen na središnjem euharistijskom slavlju ovogodišnjeg Nacionalnog susreta obitelji u Ludbregu namijenjen izbjeglicama iz Ukrajine. Jer, kako je već ranije najavio mons. Radoš, ovo je susret obitelji, a danas svjedočimo razbijenim obiteljima iz Ukrajine. O njima se brine cijelo društvo, Crkva posredstvom Caritasa, a Varaždinska biskupija je do sad primila osamdesetak izbjeglica, uglavnom žena s djecom. Stoga će spomenuti milodar ići u biskupijski fond za pomoć smještaja i života izbjeglica.

Na kraju euharistijskog slavlja okupljenima se prigodnim riječima obratio mons. Puljić, zahvalivši Vijeću HBK za život i obitelj za planiranje ovoga susreta, ekipi iz Varaždinske biskupije na srdačnom gostoprimstvu, a posebice što su za ovo molitveno druženje odabrali poznato Svetištu Predragocjene Krvi Kristove.

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Osobitu zahvalnost uputio je očevima i majkama, djedovima i bakama. „Mi biskupi od srca vas blagoslivljamo i potičemo budite ponosni na svoje hrvatske i katoličke korijene. Budite vjerni savezu kojim vas je Bog povezao i učinio da kao prva životna stanica društva budete u službi života i izgradnji Božjeg kraljevstva na zemlji. Živjeli i Bog vas blagoslovio!, poručio je obiteljima mons. Puljić, objavivši kako će se idući, 5. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji za 3 godine održati u svetištu Gospe od utjehe u Aljmašu, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Foto: Branimir Gubić

Euharistijskom slavlju 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji svojim pjevanjem su pridonijeli članovi Velikog mješovitog zbora Župe Presvetog Trojstva iz Ludbrega, zatim Zbor mladih Varaždinske biskupije te Zbor Katoličke osnovne škole u Varaždinu „Uršuline zvjezdice“ pod ravnanjem Edija Vugrinca.

Foto: Branimir Gubić

Osim predstavnika obitelji, na ovom susretu bili su i predstavnici udruga i pokreta koji promiču život i obitelj u skladu s katoličkim naukom: Kursiljo, Djelo Marijino te Hrvatska za život.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja