Budi dio naše mreže

Ekipa osnovne škole Mertojak iz Splita pobijedila je ekipu osnovne škole Lapad iz Dubrovnika u finalu nagradnog natječaja za djecu “Pametna pitanja za pametne glave” održanom na našem radiju.

/ md

Malim pametnim glavama, koje su na natjecanje pristigle iz svojih gradova dan ranije, dodijelili smo ekipne nazive Kapljice i Ribice. Ekipe su bile smještene kod franjevaca trećoredaca na Ksaveru u Zagrebu.

Učenici iz Splita i Dubrovnika na smještaju kod franjevaca trećoredaca na zagrebačkom Ksaveru

Učenici iz Splita i Dubrovnika na smještaju kod franjevaca trećoredaca na zagrebačkom Ksaveru

U prva dva dijela natjecanja ekipe su bile izjednačene. U trećem dijelu povela je ekipa iz Splita, koja je prednost još povećala nakon posljednjeg dijela natjecanja. Konačni rezultat bio je 17 – 11. Ekipu ‘Kapljica’ činili su učenici OŠ Mertojak iz Splita Ema Zubak, Anđela Vuković i Paško Mudnić, a predvodila ih je vjeroučiteljica Milena Budimir.

Natjecanje malih pametnih glava iz Splita i Dubrovnika / Foto: Martin Justin

“Mislim da su obje ekipe na neki način pobjednici jer su pokazali izvrsno znanje i ono što mene posebno raduje jesu njihova radost, veselje i dijeljenje školskih i drugih iskustava. Mislim da je to jedno veliko bogatstvo, to povezivanje na ovakav način kroz učenje i vjeru. Tako na neki način mogu svojim radom i zalaganjem pokazati da se isplati biti odgovoran i radišan. Mislim da je ovo iskustvo iz osnovne škole koje će se posebno pamtiti”, poručila je Budimir.

Natjecatelji s djelatnicima HKR-a / Foto: Branimir Gubić

U dubrovačkoj ekipi ‘Ribica’ iz OŠ Lapad bili su Petra Bogdanović, Roko Tokić i Dominik Koverlica, a ekipu je predvodio vjeroučitelj Antun Končić.  “To su pametna djeca. Ja mislim da je njima cijeli ovaj izlet u Zagreb bio jedan veliki dar, poklon i nagrada. Ovo je jako zabavan kviz i nije nekako šturo i monotono učenje. Prati se liturgijska godina, ponavlja se gradivo iz petog razreda koje su prošli iz vjeronauka, potiče ih se da više paze na satovima geografije, povijesti i hrvatskog jezika. Moje iskustvo do sada govori da je djeci jako zabavna priprema za ovaj kviz koliko i samo natjecanje na kvizu”, istaknuo je Končić.

Natjecatelji s djelatnicima HKR-a / Foto: Branimir Gubić

Tijekom cjelogodišnjeg natjecanja, koje je bilo organizirano u nekoliko krugova, finalisti su dokazali da su “pametne glavice” i da zaslužuju vrijedne nagrade koje im je pripremio HKR. Nagrađeni su, uz ostalo, zlatnim i srebrnim medaljama i peharima, dok su brončane medalje pripale trećeplasiranoj ekipi iz OŠ Rude. Nagrade su natjecateljima dodijelili ravnatelj radija vlč. Krunoslav Novak i glavni urednik Siniša Kovačić. Tijekom dodjele male pametne glave jednoglasno su otkrile koji dio natjecanja im je bio najlakši.

Medalja / Foto: Branimir Gubić

“Evanđelja jer smo ih dobro naučili prije”, složno su kazali. S druge strane, malim pametnim glavama najteže su bila pitanja asocijacije i kronologija.

Pobjednici natjecanja, splitska ekipa, zahvaljujući dobroti hrvatskih biskupa, hodočastit će krajem kolovoza u Rim. Ove školske godine u Pametnim pitanjima za pametne glave natjecalo se 20 ekipa sa svih strana Lijepe naše: od Donjeg Kraljevca na sjeveru do Dubrovnika na jugu i od Iloka na istoku do Crikvenice na zapadu.

Natjecanje malih pametnih glava iz Splita i Dubrovnika / Foto: Branimir Gubić

Učenici su nakon završetka natjecanja na Hrvatskom katoličkom radiju zajedno s vjeroučiteljima, suvoditeljem emisije Domagojem Pejićem te urednicom i voditeljicom kviza Snježanom Kirinić Grubić otišli u šetnju centrom grada Zagreba, zatim na sladoled, a zadržali su se i na Kamenitim vratima.

Učenici nakon kviza prošetali gradom / Foto: HKR

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja