Budi dio naše mreže

U organizaciji Kluba veterana 148. brigade HV-a, Ulica grada Vukovara u Zagrebu već je tradicionalno mjesto na kojem Zagrepčani mogu zapaliti svijeće i prisjetiti se Grada heroja.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Posebno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Zagrebu se tradicionalno odvija pod sloganom “I reći ću vam samo još jednu stvar – ZAPAMTITE VUKOVAR”. Tako je i ove godine, uz pridržavanje epidemioloških mjera, počast svim žrtvama Domovinskog oslobodilačkog rata odana paljenjem lampiona duž cijele Ulice grada Vukovara i kraćim programom ispred spomenika dr. Franje Tuđmana, između dvaju kolnika Ulice Hrvatske bratske zajednice.

Komemoracija je započela prolaskom kolone motorista te dolaskom predstavnika više grana Hrvatske vojske. Javnosti se potom obratila Marija Brekalo, kći poginuloga vukovarskog branitelja Zorana.

“Grad Zagreb sjeća se žrtava Škabrnje, Vukovara, grada junaka, hrvatskih junaka. Sjećamo se i svjedočimo istinu. Istinu o hrabrosti malobrojnih koji velikog srca, punog ljubavi, za dom i čovjeka, slabo naoružani stadoše pred mržnju, pred mrak, pred agresora, koji je planirao u par dana pregaziti grad i Domovinu”, poručila je Brekalo. “Vukovar nije pao, jer su njegovi ljudi ostali uspravni”, dodala je. Pozvala je prisutne da svoje lampaše zapale za branitelje i žrtve, posebno za nestale. “Ove svijeće, čijim plamenom je osvijetljen mrak, večeras su zapaljene njima u čast. Kako govore stihovi, Vukovarci su se vratili, Hrvatska se vratila u Vukovar i Škabrnju. Ujedinjeni kao narod u slozi, snazi, vjeri i pravdi, snažni i odlučni u svojoj nakani, bez želje za osvetom i bez mržnje u srcu, mi smo se vratili. S pouzdanjem u dragoga Boga, u zajedništvu, oslanjajući se na vlastitu pamet, pokazali smo da priča o Vukovaru i priča o Škabrnji, kao simbolima, mora biti vječna poruka i pouka hrvatskom narodu”, istaknula je Brekalo.

“Vukovarsko svjetlo mira”, doneseno iz Vukovara, ispred kipa prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana zapalili su Lyliane Fournier, majka francuskog dragovoljca HOS-a ubijenog na Ovčari Jean Michela Nicoliera i dvojica HOS-ovaca s vukovarskog Sajmišta, Igor Široki i Ado Merić.

Učenici Učeničkog doma Tina Ujevića zapalili su lampione i podigli transparent.

Molitvu je predvodio izaslanik Vojnog ordinarijata i vojni kapelan monfortanac o. Zdravko Barić. “Molimo za sve naše drage i nikad prežaljene hrvatske branitelje, naše vitezove, koji su naša ponos i dika. Mi smo vjernici i vjerujemo da fizička smrt nema vlast nad našim životima. Mi vjerujemo u Boga živoga. Jer naš Bog nije Bog mrtvih, nego živih. Duše naših pokojnih branitelja, naših hrvatskih sinova, nastavljaju živjeti kod Boga”, poručio je o. Barić.

Lampaše su palili i stari i mladi.

U programu obilježavanja sudjelovali su i pripadnici Interventne postrojbe hrvatskog redarstva PU Zagrebačke te Simfonijski i puhački orkestar OS RH.

Vukovarsko svjetlo mira zapaljeno je početkom studenoga na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

A impresivno izgleda i maketa vukovarskog Vodotornja, postavljena u zagrebačkom naselju Siget:

Zagreb: Maketa vukovarskog vodotornja i lampaši u naselju Siget / Foto: Marin Tironi/Pixsell

Zagreb: Maketa vukovarskog vodotornja i lampaši u naselju Siget / Foto: Marin Tironi/Pixsell

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja