Budi dio naše mreže

Facebook stranica Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije objavila je vijest o organizaciji salezijanskog putujućeg ljetnog oratorija u Varaždinu.

/ md

O tome što je oratorij i kako nastaje, nedavno je u emisiji Aktualno Hrvatskog katoličkog radija govorio povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije don Branko Bendra.

Istaknuo je kako oratorij nastaje djelovanjem Duha Svetoga te da je prvi i osnovni cilj oratorija privući mlade Kristu i Crkvi. Naglasio je kako se kroz oratorij mlade privlači sakramentalnom životu te da to nije nešto za starije, za djedove i bake, za nekoga tko nema što raditi, nego baš za djecu. Isto tako cilj je približiti molitvu djeci i pokazati im kako je molitva nešto što treba biti sastavni dio naše svakodnevnice.

Putujući ljetni oratorij u Varaždinu / Facebook stranica Varaždinske biskupije

Govoreći o oratoriju u salezijanskom smislu kazao je da tada prvenstveno misle na prostor, strukturu i na instituciju, koja djeluje pri salezijanskim župama i školama s točno određenim postavkama, ciljevima i programima.

Putujući konkretno znači da grupa salezijanaca i mladih odlazi na jedno mjesto i da otprilike na tjedan dana, uključujući i animatore iz tog mjesta, organizira različite aktivnosti za djecu i mlade s ciljem da ih privuku u Crkvu i oduševe za Gospodina.

Objasnio je kako je ideja o Putujućim ljetnim oratorijima nastala prije dvanaest godina kada su određeni župnici iz različitih dijelova Hrvatske pozvali salezijance da im pomognu napraviti oratorij, da im pomognu privući mlade u Crkvu i na taj način se javlja ta ideja. “Putujući konkretno znači da grupa salezijanaca i mladih odlazi na jedno mjesto i da otprilike na tjedan dana, uključujući i animatore iz tog mjesta, organizira različite aktivnosti za djecu i mlade s ciljem da ih privuku u Crkvu i oduševe za Gospodina”, rekao je.

Putujući ljetni oratorij u Varaždinu / Facebook stranica Varaždinske biskupije

Don Branko Bendra još je istaknuo kako je posljednjih godina putujući ljetni oratorij bio održan u tridesetak župa, dok se plodovi koji iz njih proizlaze sastoje u tome da oratorij postaje mjesto koje potiče župnike i župne zajednice da nastave raditi s mladima i kasnije. Nastoji se što više mladih osposobiti da sami budu nositelji aktivnosti i života oratorijske ponude.

Ove godine organiziralo se otprilike deset Putujućih ljetnih oratorija. “Imamo deset mjesta, župa gdje smo bili i gdje ćemo tek doći ovo ljeto. U dobrim dijelovima oratorija prisutni smo pred kraj ljeta. Također, mnogi oratoriji su to prepoznali kao pogodan trenutak pa ćemo tako u mnogim Putujućim oratorijima biti prisutni baš u tom periodu”, naglasio je don Branko Bendra.

Putujući ljetni oratorij u Varaždinu / Facebook stranica Varaždinske biskupije

Don Branko Bendra naglasio je kako je smisao oratorija u najvećoj mjeri sadržan u iskustvima roditelja koji primjećuju da se dijete nakon tjedan dana boravka u oratoriju vratilo kući drugačije. Promjena kod djece ne dolazi zbog ljudi koji ondje odlaze, već u doticaju s milošću Božjom koja je ondje prisutna.

U tih tjedan dana mladi imaju priliku ne samo provesti vrijeme zajedno, nego živog susreta s Isusom kroz euharistiju i svetu ispovijed. Stvori se jedna klima povjerenja gdje mladi, djeca jedu iz ruke što im se ponudi. Tako da kad dođu u doticaj s milošću, s Gospodinom to nosi promjenu. To je prvo što roditelji primijete doma”, naglasio je Bendra.

Putujući ljetni oratorij u Varaždinu / Facebook stranica Varaždinske biskupije

Osim ljetnih oratorija salezijanci redovito tijekom godine nude vikende i trenutke kada oratorij može doći u župu. Ovakav vid suradnje već je dogovoren s mnogim župnicima. “Župnici sami prepoznaju u svojim mladima i potencijal da to sami nastave tijekom godine. Župnici se mogu javiti i vjerojatno će dobiti kroz određeni period pozitivan odgovor glede oratorija”, zaključio je povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije don Branko Bendra.

Putujući ljetni oratorij u Varaždinu / Facebook stranica Varaždinske biskupije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja