Budi dio naše mreže

Pogledajte kako je proslavljen Uskrs u Dubrovniku, Zadru i Bjelovaru.

/ im

Dubrovačka biskupija

Svetkovina Uskrsnuća Gospodinova svečano je 31. ožujka 2023. proslavljena pontifikalnim misnim slavljem koje je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, objavio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Biskup Roko Glasnović/Foto: Angelina Tadić

Biskup je u homiliji potaknuo na promišljanje o smislu življenja života te svetopisamskim tekstovima potkrijepio razmišljanja o nadi vjernika u vječni život. Također je govorio o tome što znači slaviti Uskrs i kako neki kršćanski pisci to objašnjavaju.

„Ljubav prema Kristu ne živi se individualistički“, naglasio je biskup navodeći primjer Marije Magdalene koja s učenicima dijeli sadržaj onog što je vidjela na Isusovom grobu, a kasnije to čine i ostali.

Uskrs u Dubrovniku/Foto: Angelina Tadić

„Oni koji Krista slijede i ljube ga, čak i u poteškoćama, na Kalvariji života, ostaju vjerni toj ljubavi“, poručio je biskup Glasnović. Opisao je kako je za one koji su susreli uskrslog Krista nakon toga započeo novi život te istaknuo: „Bez vjere nije moguće slaviti Uskrs.“

Zadarska biskupija

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je na svetkovinu Uskrsa 31. ožujka, koncelebriranu misu u katedrali sv. Stošije u Zadru, na kraju kojega je podijelio papinski blagoslov s potpunim oprostom, izvijestio je Tiskovni ured Zadarske nadbiskupija.

Proslava Uskrsa u Zadru/ Foto: Ines Grbić

„U uskrsnoj ispovijedi, iz naše duše Gospodin je, kao iz života Marije Magdalene, otjerao zloduhe koji su nas mučili i darovao nam slobodu djece Božje. Iskusili smo kako možemo, poput Marije, ući u Isusovo srce i biti dionici njegovog milosrđa. I nas ljubav prema Gospodinu vodi prema njegovom praznom grobu, ali i uskrsnuću“, rekao je mons. Zgrablić.

U Marijinoj duši je svjetlo ljubavi prema Gospodinu, ali i mrak tuge zbog odsutnosti onoga koga ljubi. Novi dan i zora je slika duše Marije Magdalene koja je spremna za susret s Uskrslim.

Mons. Milan Zgrabilić/ Foto: Ines Grbić

Pojasnio je i značenje činjenice da se Isusovo uskrsnuće događa „prvog dana u tjednu“. „Prvi dan je početak stvaranja. Bog u Mariji Magdaleni i svima koji nose njeno iskustvo počinje stvarati novi život, novo iskustvo života s uskrslim Učiteljem. Marija dolazi na grob u zoru, u ‘rano ujutro, još za mraka’. Zora počinje u zadnjim trenucima noći i počecima svjetla novog dana. U zori su još zajedno tama i svjetlo. U zoru sunce već obasjava nebo, ali njegove zrake još nisu na zemlji. U Marijinoj duši je svjetlo ljubavi prema Gospodinu, ali i mrak tuge zbog odsutnosti onoga koga ljubi. Novi dan i zora je slika duše Marije Magdalene koja je spremna za susret s Uskrslim. Taj novi dan i zora je slika našeg iskustva koje nas želi voditi u suživot s Uskrslim. Marija dolazi na grob još za mraka, sama. Ljubav pobjeđuje svaki strah. Ljubav prema Gospodinu daje novu snagu ljubavi“, naglasio je nadbiskup Zgrablić.

Homiliju u cijelosti pročitajte ovdje!

Bjelovarsko – križevačka biskupija

Na nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega, 31. ožujka, biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, predvodio je svečano misno slavlje uz koncelebraciju mons. Stjepana Ptičeka, preč. Josipa Stipančevića, preč. Branka Fresla, vlč. Antuna Faltaka, đakone Alena Zelčića i Lucijana Čanagdžiju. Novoobnovljena bjelovarska katedrala bila je premalena za okupljeni broj vjernika od kojih su mnogi slavlje pratili s trga ispred katedrale.

U prigodnoj homiliji, biskup je rekao kako smo u Svetom trodnevlju pratili Krista na putu njegove muke i smrti a sada ga pratimo i u njegovoj slavi. Gledajući njegove učenike, i mi smo se prepoznali u njima.

Stoga, kao i apostoli, ponizno moramo priznati da ga još uvijek ne poznamo. Znamo Pisma, ali još uvijek ga nismo dovoljno i potpuno upoznali. S Ivanom molimo milost da i mi možemo vidjeti i povjerovati. Ta vjera je milost Božja koja silazi u ljudsko srce i čini da ono znanje koje imamo, da plodove vjere u Boga.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja