Budi dio naše mreže

Misa večere Gospodnje slavi se diljem svijeta i domovine. Pogledajte kako je proslavljena u Dubrovniku i Varaždinu.

/ mdj

Misu Večere Gospodnje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu predslavio je na Veliki četvrtak, 28. ožujka, biskup Bože Radoš. Suslavili su umirovljeni biskup Josip Mrzljak i svećenici središnjih biskupijskih ustanova.

Foto: Varaždinska biskupija

„Isus cijelom dušom želi blagovati Pashu sa svojim učenicima. Večeras smo mi njegovi učenici i svom dušom čezne da s nama blaguje ovu večer. I mi čeznemo za Njim i želimo blagovati s Njim“, rekao je biskup na početku mise.

Foto: Varaždinska biskupija

„U samom smo srcu naše vjere – slavimo otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća. No, prije muke, Isus je oko sebe u Dvorani okupio one koje je putem poučavao, koji su gledali njegova djela. Danas se želimo spomenuti otajstva i dara koji teče iz Isusove dobrote – to je dar svećeništva i euharistije“, istaknuo je između ostalog mons. Radoš u homiliji. 

Dubrovačka biskupija

U propovijedi je podsjetio na tekstove koji opisuju ono što se dogodilo na Veliki četvrtak s naglaskom na ustanovu euharistije. Dajući apostolima poruke i preporuke, Isus pokazuje beskrajnu ljubav prema njima. „Isusov život je sažet u glagolu ljubiti. Cijeli je Isusov život bio ljubav“, naglasio je dubrovački biskup te nastavio govoriti o gesti pranja nogu koja je učenike morala iznenaditi i koju nisu u tom trenutku mogli do kraja razumjeti.

Foto: Dubrovačka biskupija

 „Isus je u odori sluge. I nije lako povjerovati da je onaj koji je u odori sluge naš Bog. Mi i dalje zamišljamo Boga kome se služi, pred kojim se moramo pokloniti. Umjesto toga ovdje se nalazimo pred novim licem Božjim koji postaje sluga čovjeku“, rekao je biskup i dodao kako je to uzdrmalo mentalitet učenika na Posljednjoj večeri i to kako nije lako prihvatiti. „U Isusovom licu vidimo Boga koji je ljubav i koji je sluga čovjeku“, nastavio je biskup objasnivši kako služenje čini da se ne osjećamo samodostatnima i to nas malo ponižava jer bismo htjeli biti sami sebi dovoljni. Bog nas je stvorio potrebnima dara drugih i bez drugih ne spoznajemo sebe, poručio je između ostalog. 

Foto: Dubrovačka biskupija

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja