Budi dio naše mreže

Pogledajte kako su Hrvati proslavili svetkovinu Tijela i Krvi Kristove.

/ at/IKA

Svetkovina Tijelova proslavljena je diljem Lijepe naše. Pogledajte dijelove iz misnih slavlja i fotografije misa i procesija.

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove – najveća tajna katoličke vjere.

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predslavio je euharistijsko slavlje svetkovine Presvetoga Tijela i Krvi Kristove na trgu ispred zagrebačke katedrale u zajedništvu s vjernicima i koncelebraciji s dvadesetak svećenika. Podsjetivši kako se u svakoj euharistiji časte Tijelo i Krv Kristova, a osobito na Veliki četvrtak, biskup Gorski je na početku misnoga slavlja poručio: “Ipak, godišnje jednom želimo osvijesti sebi i drugima živu prisutnost Spasitelja našega Isusa Krista pod prilikama kruha i vina. Koji se, u posvećenome kruhu i vinu, lomi i nama daruje za posvećeni život u vječnosti.” U homiliji je poručio da je Spasitelj, znajući da je prepušten svojim slabostima i kušnjama zloga, ostavio čovjeku euharistiju, otajstveni oblik svoje žive prisutnosti. “Znajući da smo u tijelu smrtni i prolazni, ostavio nam je, kao hranu, sebe samoga da se naše duše uvijek posvećuju njegovim tijelom koje je jedino kadro prekoračiti granicu smrti”, rekao je biskup Gorski napomenuvši kako euharistija u sebi sadrži Isusovu posljednju večeru, muku, smrt, uskrsnuće te obećanje ponovnoga dolaska i zajedništva s Bogom.

Proslava Tijelova na trgu ispred zagrebačke katedrale / Foto: IKA

Proslava Tijelova na trgu ispred zagrebačke katedrale / Foto: IKA

Proslava Tijelova na trgu ispred zagrebačke katedrale / Foto: IKA

U đakovačkoj katedrali, Tijelovo je proslavljeno večernjom euharistijom koju je predslavio nadbiskup đakovačko-osječki u miru Marin Srakić, te iznošenjem Presvetog Oltarskog Sakramenta pred katedralu, na Strossmayerov trg, gdje je molitvu pred mnoštvom vjernika predvodio pomoćni biskup Ivan Ćurić. “Možda se pitate zašto toliku važnost, toliko poštovanje posvećujemo euharistiji? Odgovor je: zato jer je ona izvor i vrhunac svega kršćanskoga djelovanja, zato što euharistija rađa Crkvu i Crkva rađa euharistiju, zato što na današnji blagdan slavimo one Kristove riječi: Neću vas ostaviti siročad, zato što u euharistiji ostvarujemo ono: On će biti Emanuel, Bog s nama, zato što se ostvaruje ono: Da svi budu jedno, zato jer slavimo ono što je Isus kazao: Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas. Euharistija je središte kršćanskog života”, istaknuo je nadbiskup u homiliji.

Proslava Tijelova u Đakovu / Foto: IKA

Proslava Tijelova u Đakovu / Foto: IKA

Proslava Tijelova u Đakovu / Foto: IKA

U Osijeku u konkatedrali sv. Petra i Pavla svečanu misu s euharistijskim ophodom predslavio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. “Baš sam radostan kada vidim ovako lijepo ispunjenju vašu ‚katedralu‘. Znak je to da ste se nakon pandemije vratili u konkatedralu i župne zajednice. Vraćamo se Kristu Gospodinu. Svoj život, sadašnjost i budućnost, razborito i odgovorno, s povjerenjem stavljamo u Njegove ruke“, istaknuo je nadbiskup Đuro uvodeći u misno slavlje, a zatim je rekao kako “slavimo svetkovinu Tijelova, Njegove trajne prisutnosti pod prilikama kruha i vina. Po otajstvu i slavlju euharistije izgrađuje se Crkva, produbljuju se naši odnosi. Time što svi pristupamo euharistijskom stolu u Njemu postajemo jedno po Duhu Svetom.“

Svetkovina Tijelova u Osijeku / Foto: IKA

Svetkovina Tijelova u Osijeku / Foto: IKA

Svetkovina Tijelova u Osijeku / Foto: IKA

Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali. Tijekom homilije je istaknuo da ova svetkovina stavlja čovjeka pred pitanje je li možda naše primanje svete pričesti ostaje nepotpuno zajedništvo s Kristom, jer živimo međusobne podjele, svađe i sukobe, ponižavanja i ocrnjivanja. “Oživimo danas svoju vjeru u božanski euharistijski dar, s većim ga žarom slavimo i dubljom sabranošću primajmo te mu se iskrenom odanošću klanjajmo. Molimo Gospodina da snagom svoga tijela položena i krvi prolivene za nas izliječi rane naših podjela, te Crkva po nama usred sukobljavanja u hrvatskom društvu svjedoči i promiče ono zajedništvo koje u nama ostvaruje Isus Krist po svom euharistijskom otajstvu”, naveo je biskup Škvorčević.

Svetkovina Tijelova u Požegi / Foto: IKA

Svetkovina Tijelova u Požegi / Foto: IKA

Svečano euharistijsko slavlje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš. Biskup Radoš je misu slavio u zajedništvu s biskupom u miru Josipom Mrzljakom, zatim kanonicima Stolnog kaptola i najbližim suradnicima, župnicima i župnim vikarima varaždinskih gradskih župa te drugim svećenicima. U homiliji je mons. Radoš rekao kako želimo proslaviti svetkovinu Tijela i Krvi Kristove kao najveću tajnu naše vjere. Želimo je dotaknuti, o njoj razmišljati i utisnuti u svoju dušu i sjećanje. “U hramu našega sjećanja žive događaji koji su prošli, ali su sačuvani. Dovoljan je jedan podražaj da se u naše misli vrate naše djetinjstvo ili drage osobe koje su daleko ili su, pak, prešle granicu ovoga života. Dovoljna je jedna riječ da se vrate u naše misli i da ožive i ponovno žive. Sjećanje nije samo vraćanje u razum i misao. Etimologija riječi nerijetko će nas vratiti na početak i otkriti nam bit. Recordare, Talijani kažu ponovno ući u svoje srce. Čovjek koji je izgubio pamćenje da se sjeti ponovno ući u svoje srce, izgubio je sebe i bogatstvo koje čuva i od kojega živi”, rekao je biskup Radoš.

Biskup Radoš predvodio misno slavlje svetkovine Tijelova i tradicionalnu procesiju varaždinskim ulicama / Foto: IKA

Biskup Radoš predvodio misno slavlje svetkovine Tijelova i tradicionalnu procesiju varaždinskim ulicama / Foto: IKA

Svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, kancelarom mr. Jankom Lulićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i vlč. Milanom Begićem, a služio je đakon Tomislav Vojvodić. Biskup je u homilij rekao da primajući Krista u uskrsnulom Tijelu pod znakom kruha mi ispovijedamo Kristovo Utjelovljenje – incarnatio. “Bog je postao čovjekom, došao je među nas da nam bude bliz, dodirljiv. Tijelo je Sin Božji primio po Duhu Svetom od Marije Djevice kad je začet u njezinom prečistom tijelu. Mi primajući svetu Pričest to ispovijedamo – da vjerujemo kako je Bog postao čovjekom, kako se utjelovio i kako je među nama, Emanuel – Bog s nama. A Krv? Primajući Pričest i u posvećenom vinu mi katolici ispovijedamo da je taj Sin Božji, Isus iz Nazareta koga mi zovemo Kristom, za nas prolio svoju predragocjenu krv na križu. Time ispovijedamo da vjerujemo da je on naš spasitelj koji nas je svojom krvlju otkupio. Žrtva Kristova na križu temelj je naše vjere u spasenje: Krist je bio žrtva, ali je tu žrtvu prinio ne zbog ljudskog nasilja i zlobe, koja je ljudski gledano dovela do njegove osude i smrtne kazne, nego dragovoljno zbog velike svoje ljubavi“, naveo je biskup Košić.

Biskup Košić slavio svečanu misu na Tijelovo u sisačkoj katedrali / Foto: Stjepan Vego

Biskup Košić slavio svečanu misu na Tijelovo u sisačkoj katedrali / Foto: Stjepan Vego

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici sv. Dujma na Tijelovo. “Slavimo svetkovinu Tijelova, svetkovinu otajstva Božje ljubavi očitovane prema nama. Mi ljudi imamo svoje interese i previše smo usmjereni na sebe te je zbog toga Božja ljubav za nas uvijek jedno iznenađenje. Kruh vječnoga života silazi s neba zbog našega spasenja te mi zato u euharistiji kličemo: ‘Tajna vjere!’ Doista, riječ je o tajni koju nam Gospodin želi približiti“, rekao je mons. Barišić u homiliji.

Tijelovo u Splitu / Foto: IKA

Tijelovo u Splitu / Foto: IKA

Svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise, u katedrali je bilo klanjanje pred Presvetim, a na kraju euharistijskog klanjanja nadbiskup Puljić je blagoslovio puk s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nadbiskup je podsjetio da nam je Isus “neposredno pred dramu suočenja sa snagama zla i smrti ostavio simbole vjernosti i ljubavi. To nam je najdraža i najdragocjenija uspomena: Spomen čin koji najavljuje novo doba, ‘novo nebo i novu zemlju’. To je čudesna Božanska pretvorba koja nadilazi vremena i prostore. To na Tijelovo zahvalno slavimo, ispovijedamo i radosno spominjemo“ rekao je nadbiskup, poželjevši da časteći sveta otajstva Tijela i Krvi Kristove osjećamo u sebi plod njegovog otkupljenja.”

Tijelovo u Zadru / Foto: IKA

Tijelovo u Zadru / Foto: IKA

U katedrali Gospe Velike u Dubrovniku te u procesiji Gradom predvoditelj slavlja bio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Biskup je u homiliji istaknuo da je iza nas jedno teško razdoblje koje je na svoj način dovelo u krizu uz ostale stvari. “Jedna od kriza je i ekonomska kriza koju osjećamo i osjećat ćemo – i naš odnos prema euharistijskom Isusu“, kazao je biskup Uzinić. “Osobito su, kad je ovaj odnos u pitanju, bile teške odluke koje smo mi koji imamo odgovornost u Crkvi trebali donositi, a koje su, kako mi je proteklih dana napisala jedna skupina svećenika, ‘izazvale nesigurnost, zbrke i podjele unutar Crkve’. Netko će reći, mnogi su nas za to optužili, da je to zato jer smo se mi koji smo odgovorni prilagodili svijetu i njegovim mjerilima umjesto da smo postali svjedoci i zaštitnici euharistije na proročki način.“ Primijetio je i kao zanimljivost i da prvo misno čitanje i evanđelje dana u svojim tekstovima donose rečenice kojima se spočitavalo odgovornima te njihove odluke, a to su rečenice: “Ne živi čovjek samo o kruhu“ te “Tko ne blaguje mene ne može imati život vječni“. “Blagovati tijelo i krv Kristovu, draga moja braćo i sestre, za nas tad neće biti tek pričest na misi“, naglasio je biskup, “nego će to biti, i zbog te pričesti, život, život u skladu s Isusovim primjerom, život koji je u odricanju i ljubavi prema drugima postao euharistija.“

Tijelovo u Dubrovniku / Foto: IKA

Tijelovo u Dubrovniku / Foto: IKA

Vjernici grada Šibenika svetkovinu Tijelova proslavili su misnim slavljem u katedrali svetog Jakova koje je predslavio biskup Tomislav Rogić. Biskup je kazao kako vjeruje da je ove godine blagdan Tijelova dočekan s većom čežnjom nego prijašnjih godina i to zbog tjedana izolacije koji su, Bogu hvala, iza nas. “Nije bilo moguće sudjelovati u svetoj misi zbog epidemije. Pokušavali smo biti povezani na daljinu. I hvala Bogu na tome. Neka i to vrijeme bude blagoslovljeno upravo čežnjom da se Bogu približimo, da duše u sakramentu pomirenja očistimo i da Isusa živoga u Kruhu s neba primimo. Ovo je radosni blagdan zahvaljivanja Bogu za sva primljena dobročinstva. Ovo je blagdan prinošenja molitava Svemogućem Bogu da nas svakog zla oslobodi i da uvijek bude s nama. Zato ćemo s Presvetim proći i ulicama našega grada, iskazati mu javno štovanje i žarko moliti njegovu prisutnost u našoj svakodnevici.“ Uz šibenskog biskupa euharistiju su suslavili šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas i svećenici koji djeluju u gradu. Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana tijelovska procesija s postajama na katedralnom trgu i kod crkve svetog Krševana.

Tijelovo u Šibeniku – mons. Tomislav Rogić nosi Presveto / Foto: IKA

Tijelovo u Šibeniku / Foto: IKA

Svečanu misu u 10 sati u gospićkoj katedrali i tijelovsku procesiju predvodio je gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović. “Krist je htio ostati trajno prisutan među nama po sakramentu euharistije: ‘Uzmite i jedite, ovo je tijelo moje…‘’ to se latinski naziva: Corpus Christi, što je u našem prijevodu: Tijelo Kristovo. Mi to ispovijedamo uvijek kada se pričešćujemo“, naveo je u propovijedi biskup Bogović koju je završio molitvom: “Gospodine Isuse Kriste, u sakramentu euharistije ostavio si nam divni dar svoje ljubavi. Usliši nam smjerne molitve i pomozi da sav naš život bude uzdarje tebi koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.”

Tijelovo u Gospiću – mons. Mile Bogović / Foto: IKA

Tijelovo u Gospiću / Foto: IKA

U najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva) misno slavlje predvodio je župnik mons. Sanjin Francetić u zajedništvu sa župnikom in solidum vlč. Lovrom Perićem i dominikancem fra Ivanom Dominikom Iličićem. U propovijedi je potaknuo vjernike na promišljanje o tome kako doista časte Isusa Krista. “Jesmo li svjesni da Isus Krist živi po nama kada se pričestimo? O tome govori i papa Franjo. Biti kršćanin ne znači biti zatvoren u neke zidine i neku sigurnost, nego djelovati u ovome svijetu i mora se vidjeti da to činimo iz vjere. Kao vjernik znači biti drugačiji od drugih. Evanđelje nam govori: biti sol i svjetlo svijeta. Te snažne slike često zaboravljamo te nam postanu uobičajene. Zato nam svetkovina Tijelova posvješćuje da može biti drugačije i bolje.”

Tijelovska procesija u Rijeci / Foto: IKA

Svetkovina Tijelova svečano je proslavljena u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Euharistijsko slavlje je predvodio mons. Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup, uz koncelebraciju mons. Sergija Jelenića, kancelara Biskupije te župnika preč. Milana Zgrablića i vlč. Janeza Barboriča, porečkog kapelana, a uz sudjelovanje vjernog puka. Govoreći o otajstvu Tijelova u svojoj homiliji je mons. Kutleša naveo je da ljudi danas možda nisu gladni kruha, ali su duhovno ranjeni i gladni duhovnih stvarnosti – ljubavi, poštenja, istine. Napomenuo je da se trebamo zapitati kakvi smo vjernici? “Dopuštam li da drugi oko mene gladuju? Svi ćemo poći s ovoga svijeta i ništa sa sobom ne možemo ponijeti. Možemo ponijeti samo djela milosrđa i djela ljubavi. Stoga, ako činimo dobro nastavimo činiti dobro, a ako ne činimo dobro, obratimo se, a ne tražimo obraćenje od drugih”, rekao je mons. Kutleša svoju homiliju.

Svetkovina Tijelova svečano proslavljena u Poreču / Foto: IKA

Svetkovina Tijelova svečano proslavljena u Poreču / Foto: IKA

U senjskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano misno slavlje u 18 i 30 sati i tijelovsku procesiju predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. U propovijedi je biskup Križić rekao kako se svetkovina Tijelova u Crkvi slavi otprije 14. stoljeća i to vrlo svečano s procesijama u kojima se nosio Presveti Sakrament čime je Crkva htjela kršćanskom puku svratiti pozornost na veličinu i značenje ovog Isusovog dara u životu svakoga pojedinog vjernika. Euharistija je nažalost, za velik dio kršćana postala nešto uobičajeno, čemu mnogi pristupaju snagom navike, bez dovoljne svijesti što je to čemu pristupaju i što je to što primaju. Dodao je zanimljivo svjedočanstvo jednog kršćanina koji je rekao: “Ja vjerujem da je u ovoj hostiji živi Isus, ali čini mi se koliko u to vjerujem jednako toliko i ne vjerujem. Jer kada bih stvarno čvrsto vjerovao kleknuo bih pred Presveto i ne bih se više dizao.”

Proslava svetkovine Tijelova u senjskoj katedrali / Foto: IKA

Proslava svetkovine Tijelova u senjskoj katedrali / Foto: IKA

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu svečano misno slavlje predvodio je otočki župnik i dekan mons. mr. Tomislav Šporčić u zajedništvu s pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne i svećenikom u miru don Jurom Ladišićem. U homiliji je mons. Šporčić istaknuo da svetkovina Tijela i Krvi Kristove poziva nas da se osvijestimo i da uvidimo kako je prava slika čovjeka upravo ona koja se u Isusu objavila ljudima. To je slika čovjeka nesebičnog davanja, čovjeka potpune otvorenosti prema drugima i hoda na kojem je razbijao sve prepreke idući prema drugome čovjeku i prema Bogu, poručio je mons. Šporčić u homiliji.

Tijelovo u Otočcu / Foto: IKA

Tijelovo u Otočcu / Foto: IKA

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja