Budi dio naše mreže

Ključna riječ: tijelovo

Gospodin Isus je taj koji nas vodi

Gospodin zna kamo trebamo ići i kako da živimo. I tako, doslovno, On ide s nama na ulice u euharistijskoj procesiji. Križ, svijeće i zvono, da, ispred su, ali Isus je taj koji vodi put i priznaje da vodi svoj narod. On nas nikad ne napušta. Doslovno hoda s nama. Isus ne bira dostojne, nego one koje odabere čini dostojnima.

Pater Arek Krasicki o pranju stopala na Tijelovo

"Operi danas na svetkovinu Presvetog tijela i krvi Kristove stopala onome kojega redovito izbjegavaš ili možda već dugo nisi s njim u najboljem odnosu. Jer upravo je danas takav dan kada bismo to trebali učiniti. Znam, to je jako teško. Ali danas je taj dan kada trebamo posvjedočiti ljubav. Ne riječima i bogatim teološkim rječnikom nego djelima milosrđa", poručuje pater Arek Krasicki.

Euharistijske procesije

Kao odgovor na protestantska shvaćanja da je euharistija samo simbol, Crkva je jasno potvrdila drevno shvaćanje stvarne prisutnosti - i procesije ulicama gradova i sela postale su popularne kao sredstvo otvorenog iskazivanja potpore i poštovanja prema toj stvarnosti.

Hraneći se otajstvom euharistije dozvoljavamo Isusu da nas svojom prisutnošću u nama oblikuje

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić u svom se promišljanju osvrnuo na ulomak iz Lukina evanđelja koji slušamo na blagdan Tijelova poručivši kako nas Isus Krist oblikuje svojom prisutnošću dok se hranimo otajstvom euharistije. Isus Krist tako prebiva u nama, po nama se i u nama želi dijeliti kako bismo postali Božji sinovi i kćeri te navjestitelji Božjeg kraljevstva na zemlji. U nastavku prenosimo promišljanje riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića.

VLČ. TOMISLAV ŠAGUD Nemoj zaboraviti Gospodina koji te u pustinji hranio

Slavimo svetkovinu Tijelova i možda je logično očekivati da ćemo u liturgiji čuti evanđeoski izvještaj s posljednje večere, kada je Isus ustanovio euharistiju. No Crkva ipak odabire neka druga čitanja te nas tako iznova podsjeća da je sveta misa mnogo više od spomena na Kristovu posljednju večeru: riječ je o procesu ostvarivanja velikog Božjeg plana koji se odvija još od početka povijesti.

Tijelovo

Proslava Isusova utjelovljenja u kruhu i vinu.

POGLEDAJ U SEBE Kršćanska meditacija uz blagdan Tijelova

Pogledajmo u sebe i oko sebe. Napredovali smo u odbacivanju grijeha? Hvala Bogu. Napredovali smo u molitvi? Hvala Bogu. Napredovali smo u teološkoj izobrazbi? Hvala Bogu. Napredovali smo u nekim crkvenim pokretima? Hvala Bogu. Međutim, je li nam sve to pomoglo da stvarno, zbilja stvarno živimo kao braća i sestre?

Zašto zapravo slavimo Tijelovo?

O katoličkoj svetkovini - Tijelovu, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove govorilo se u Argumentima HKR-a. Tijelovo se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva i jedan od četiri zapovjedana blagdana u Hrvatskoj, što znači da su vjernici toga dana obavezni prisustvovati misnome slavlju.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja