Budi dio naše mreže

U sklopu predstavljanja zbornika "Da život imaju", objavljenog u povodu 70. rođendana zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu sinoć je otvorena izložbu "Papa hrvatske nade", u spomen na tri pastoralna pohoda sv. Ivana Pavla II. Zagrebu i Hrvatskoj.

/ mb

Ovo okupljanje želim da bude upravo u znaku Ivana Pavla II. I zbog toga otvaramo ovu izložbu. On nas je zadužio, zadužio je hrvatski narod, hrvatsku državu, on je zadužio Europu i čovječanstvo”, kazao je autor izložbe zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. 

Prisjećajući se priprema za prvi Papin pohod 1994. godine kardinal Bozanić, koji je izložbu otvorio, kazao je:„Sjećam se da je kardinal Kuharić članove Stalnoga vijeća HBK 5. kolovoza pozvao u Zagreb i da je trebalo do 10. rujna pripremiti pohod. Ali bio je to ugodan zadatak, pun oduševljenja, samoprijegora i poleta, tako da smo bili uvjereni da u tako kratkom vremenu možemo to učiniti”.

Govoreći o sadržaju i okolnostima nastajanja izložbe mons. Ivan Šaško je kazao: „Premda je izložba prostorno malena i vrlo selektivna, naići ćete na puno poruka, podataka i predmeta vezanih uz pohode – plakate, bedževe, vodiče, medalje, ulaznice, liturgijske predmete, obrednike i iznimno govorljive fotografije. (…) A napravljen je i kratki kronološki podsjetnik na zajednički hod sv. Ivana Pavla II. i Crkve u Hrvata”.

Mons. Šaško također je istaknuo da je svima nama važno ono što izložba ne može izložiti, a što povezuje sva ta slavlja. „To je hrvatsko oduševljenje, neizrecivo, snažno, nosivo, kršćansko oduševljenje. To nije bio samo naš osjećaj, to je bilo uzajamno oduševljenje naroda i oduševljenje Pape”.

„Osjećamo da u Hrvatskoj nedostaje oduševljenja. Ono se ne može nametnuti, ne može se proizvesti, nije plod političkih i gospodarskih programa. Ono je pitanje srca, dodira neba i ispunjenja čežnje. Sveti je i veliki Papa to imao i darivao, ne samo nama, već diljem svijeta. Ipak, mi smo prepoznali Božju prisutnost ljubavi u kojoj nam je darovao riječi, zagrljaj i blagoslov. Zato bi bilo dobro od Gospodina, po sv. Ivanu Pavlu II., moliti za milost oduševljenja, jer on ostaje zagovornikom hrvatskoga oduševljenja”, kazao je autor izložbe mons. Šaško.

Izložba „Papa hrvatske nade” u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu ostaje otvorena do 20. prosinca.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja