Budi dio naše mreže

Na sjeverni zvonik zagrebačke katedrale na Kaptolu postavljen je jedan od križeva koje je blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u četvrtak 7. svibnja poručivši tada da križeve "kanimo podići na sadašnje vrhove zvonika, kao ‘glasnike’ novoga hoda u obnovi naše prvostolnice." Pogledajte fotografije kojima je ovaj trenutak zabilježio naš novinar Ante Novak.

/ bg

Postavljanje križeva bilo je odgođeno prošli tjedan u četvrtak zbog jakog vjetra. Kako su danas uvjeti povoljni za postavljanje križeva s akcijom se odlučilo krenuti ujutro.

Konstrukcija križa s kapom teška je 780 kilograma. “Radi se o čeliku koji je obojan lakom u zlatnu boju. Visina križa iznad kape je šest metara, a raspon „ruku” je 2 metra i 40 centimetara. Da bi križevi bili u vertikali, na licu mjesta će biti i dvojica geodeta koji će pomagati u vertikalizaciji križeva”, kazao je glavni projektant obnove katedrale arhitekt Damir Foretić.

“Križevi su izrađeni tako da budu otporni na vjetar i potres. Osim vjerske imaju i praktičnu ulogu jer između ostalog dodatno učvršćuju tornjeve”, dodao je arhitekt Foretić.

Voditelj alpinista Zoran Malnar rekao je kako je postavljanje križeva bilo slično kao i spuštanje vrha zvonika. “Osjećaj je približno isti. Cijela akcija je ipak manje zahtjevna, a i vrijeme nas je poslužilo. Sve je proteklo po planu”, svjedoči Malnar.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja