Budi dio naše mreže

"6:24" - dokumentarni film o uklanjanju vrha sjevernoga zvonika zagrebačke katedrale

Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine teško je oštetio mnoge obiteljske domove, crkve i druge građevine. Zagrebačka katedrala pretrpjela je velika oštećenja, a upravo su njezini zvonici postali simbolom ranjenog grada i međusobne solidarnosti Zagrepčana.

/ mp

Shvaćajući da je uklanjanje vrha sjevernog zvonika zagrebačke katedrale povijesni događaj kakav još nije viđen, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije je, u suradnji s Odborom za obnovu katedrale, angažirao snimateljsku ekipu da prati projekt, od pripreme do postavljanja privremenih križeva.

Rezultat je “6:24”, kratkometražni dokumentarni film koji će se u petak, 19. lipnja, u 20:05 sati prikazati na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije, donosi Zagrebačka nadbiskupija.

Autorski tim u sastavu Ivan Crnjak i Josip Ninković bili su jedini kojima je bio dopušten pristup gradilištu, katedrali, dvorani za sastanke i zvoniku katedrale. Film donosi razgovore sa svim akterima koji su sudjelovali u projektu uklanjanja vrha sjevernoga zvonika.

Na dan skidanja vrha sjevernog zvonika 17. travnja događaj je popraćen sa sedam kamera i dronom, raspoređenih na Kaptolu i još dvije lokacije po gradu.

Stalna podrhtavanja tla, medijski interes, ali i pandemija koronavirusa bili su dodatan pritisak za autore koji su morali pratiti sve što se događa, a pritom držati mjere razmaka, biti maksimalno diskretni i nenametljivi kako ne bi predstavljali smetnju.

“Iako imam iskustva u snimanju gradnje i renoviranja raznih objekata, ovaj projekt je ipak poseban jer je zagrebačka katedrala jedan od simbola moje vjere, grada i domovine. Drago mi je što sam bio dio ovog povijesnog događaja”, ističe Crnjak.

Josip Ninković također je sažeo svoje iskustvo sudjelovanja u projektu: 

“Sudjelovanje u izradi ovog dokumentarnog filma shvaćao sam kao svoju dužnost. Taj je osjećaj prvenstveno bio prisutan u početku, tijekom pomoći izvođačima radova pri obnovi katedrale kako bi brzo otkrili sva oštećenja na katedrali, ali i kasnije tijekom snimanja kada smo shvatili koliko je ovo iznimno značajan trenutak koji se mora vizualno dokumentirati.”

Najavni video filma pogledajte OVDJE.

Scenarij: Borna Puškarić
Redatelj: Ivan Crnjak
Snimatelj: Josip Ninković
Ključne riječi:
zagrebačka katedrala toranj

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja