Budi dio naše mreže

U povodu 75. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića svečanu euharistiju u srijedu 24. kolovoza 2022. u blaženikovoj rodnoj župi, Svetvinčentu, predvodio je zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

/ im

Zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić u svojoj homiliji istaknuo je: “Naše obilježavanje ove obljetnice nije samo trenutak prisjećanja određenog povijesnog događaja 24. kolovoza 1947. već ponajprije ‘dan vjere‘. Ovo je istinski dar – ‘dan vjere‘ koju nam je u baštini ostavio blaženi Miroslav Bulešić. Ova je euharistija uistinu ‘dan vjere‘ po kojoj participiramo na ljubavi Isusa Krista, Sina Božjega, koji je bio raspet na križ kako bi na nas izlio svoju božansku ljubav. Istovremeno ova sveta Misa izričaj je naše ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Neka i naša ljubav prema Gospodinu i bližnjemu ovog trenutka bude bezuvjetna i iskrena kao što je to bila ljubav koju nam je svojim životom posvjedočio i bl. Miroslav”.

Govoreći o blaženiku kazao je kako je božanska i evanđeoska poruka dobra pokretala sav život bl. Miroslava. “O tome nam je najbolje posvjedočio sam Blaženik u svojim sačuvanim intimnim zapisima duhovnog života”, istaknuo je.

“Mladi Miroslav, u 22. godini života, ali već itekako zreo u svojoj vjeri, svjestan da se smisao života može ostvariti samo u ljubavi, bilježi svoje misli i donosi odluke: ‘Moram, dakle, oponašati (nasljedovati) Krista u poniznosti, u mrtvljenju samog sebe, u poslušnosti, u ljubavi do bližnjega. Oh ljubavi, ljubavi, usadi u moje mrzlo (hladno) srce. Daj mi, o Bože, da živim samo za ljubav i za ništa više. Daj mi ljubavi, žarke ljubavi do Tebe i do svih duša… Daj da u svakom čovjeku vidim Tebe, daj da svakoga ljubim radi Tebe. Ja znam da ako ne ljubim, ništa ne činim; znam da ako mi fali ljubavi, sve mi fali… Zato, o Bože, daj mi ljubavi, ljubavi, ljubavi‘”, naglasio je. Pri tom dodavši kako mladi Miroslav shvaća kako se u ljubavi treba rasti.

Daj mi, o Bože, da živim samo za ljubav i za ništa više.

“Blaženi Miroslav shvatio je ono što je najvažnije i najljepše u životu. Izabrao je ono što je neprolazno i vječno. Živio je za ono što jedino nikad izgubiti ne možemo; ono što zauvijek ostaje naše. Znao je da postoji vrijednost veća od mladosti, ovoga svijeta, ovoga života. Iz ljubavi prema Bogu i dobro bližnjih spreman je bio i na kraju i prolio svoju krv”, rekao je zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Iz ljubavi prema Bogu i dobro bližnjih spreman je bio i na kraju i prolio svoju krv

Cijelu homiliju pročitajte ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja