Budi dio naše mreže

Dr. Dave dela Cruz, profesor na filipinskom katoličkom Pedagoškom fakultetu i vicepostulator bl. Ivana Merza na Filipinima održao je predavanje “Kršćanstvo i utjecaj bl. Ivana Merza na katolike na Filipinima” u utorak, 5. prosinca 2023., u bogoslužnom prostoru uz Baziliku Srca Isusova u Zagrebu.

/ mp

Na početku predavanja dr. Dave dela Cruz iznio je nekoliko podataka o Filipinima koji su prije dvije godine proslavili 500 godina kršćanstva u toj dalekoj azijskog zemlji u kojoj danas ima 85 milijuna katolika. Crkva na Filipinima ima 86 biskupija, 153 biskupa i preko 7.300 svećenika. Katolička crkva predstavlja sastavni dio duhovnog identiteta filipinskog naroda. 

U drugom dijelu svoga izlaganja vicepostulator dr. Dave je najprije iznio svoje osobno iskustvo kako je otkrio bl. Ivana Merza. U ljetu 2005. godine pohađao je liturgijski tečaj pod vodstvom p. A. Chupungca, poznatog kao “otac liturgijske obnove na Filipinima” koji im je na jednom predavanju dao zadatak da kod kuće na Internetu pronađu one svece koji su posebno bili povezani s liturgijom. „Kad sam došao kući, otvorio računalo“ pripovijeda dalje dr. Dave „unio sam u tražilicu pojmove sveci-liturgija. Prvo ime koje mi se pojavilo na monitoru bilo je: Ivan Merz. Nikad za njega nisam čuo. Pa idemo vidjeti tko je on bio. Pronašao sam njegovu web stranicu, gdje je već bilo mnogo tekstova o njemu na engleskom jeziku. Blaženi Ivan osvojio me je svojim mislima i svojim svetačkim životom. Tako je počelo moje prijateljstvo s ovim hrvatskim blaženikom. Odmah sam stupio u kontakt s Postulaturom bl. Merza i postulatorom. Razvili smo dobre kontakte koji su rezultirali mojim posjetom Hrvatskoj i grobu bl. Merza 2007. godine. Nakon povratka intenzivno sam nastavio širiti štovanje i poznavanje bl. Ivana na Filipinima, pa sam tako imenovan vicepostulatorom njegove kauze za kanonizaciju. Otvorili smo potom i Centar bl. Ivana u kojem se čuvaju njegove relikvije u kapeli i promiče njegovo poznavanje i štovanje.“

U trećem dijelu svoga izlaganja dr. Dave dela Cruz je slušateljima opisao razvoj štovanja bl. Ivana na Filipinima što je povezano i s osnivanjem Zajednice štovatelja bl. Ivana Merza, te koliko i kako  hrvatski Blaženik osvaja srca Filipinaca.

Vicepostulatura na Filipinima preko Zajednica štovatelja bl. Ivana djeluje na tri područja: karitativno, evangelizacijsko i rad na posvećenju duša. 

Karitativne aktivnosti odvijaju se u dva smjera: postoji Fond za stipendiranje učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja kako bi što bolje upoznali katoličku vjeru s naglaskom na liturgiji. Drugi dio karitativnih aktivnosti je pomoć u prehrani siromašnih koja se odvija jednom mjesečno, a pogotovo kada prirodne nepogode poput potresa, tajfuna, poplava dodatno opterete ugrožene skupine ljudi. 

Evangelizacijske aktivnosti nadahnjuju se na naučiteljskoj dimenziji lika i djelovanja bl. Ivana Merza. Tu je u prvom redu inicijativa pod nazivom “The PathFire Philippines”. Ovaj program daje mogućnost provesti neko vrijeme u tišini, samoći i sabranju  i to besplatno. Program je ponuđen obrazovnim institucijama, svjetovnim organizacijama i obiteljima. Pokrenut je 2015. godine te odražava predanost bl. Ivana rastu u vjeri te odgoju uma i duše. Drugi vid evangelizacijskog usmjerenja jest osnivanje „Instituta-Merz za formaciju laika“. On nudi kvalitetne programe koji preko online seminara i tečajeva obrađuju sadržaje iz liturgije i katoličkog učenja o svim temama suvremenog života. 

Najveći i središnji pothvat Zajednica štovatelja bl. Ivana Merza je u poticanju svetog življenja i rada na spasenju duša. U to je uključeno služenje sv. misa na određene nakane posebno za pokojne. Obavljaju se razne zagovorne molitve za oslobađanje duševnih i tjelesnih tegoba, a tu su angažirana i dva svećenika za vršenje egzorcizma kad ustreba. 

Nadalje Zajednica štovatelja bl. Ivana Merza u suradnji s Vicepostulaturom  organizira i obilazak svetih relikvija bl. Ivana Merza i drugih svetaca na različita mjesta diljem Filipina. Da bi relikvije bile što dostupnije za čašćenje još 2017. g. izgrađen je Centar bl. Ivana Merza u koji su smještene njegove relikvije kao i relikvije mnogi svetaca. Centar nosi naziv „Reliquarium bl. Ivana Merza“ a nalazi se u Marikina City. 

Nadalje svakog mjeseca jedne nedjelje služi se misa za ozdravljenje. Za vrijeme ove službe svećenici dijele sakrament bolesničkog pomazanja, a moli se i posebna molitva za ozdravljenje po zagovoru Blaženika. Također se dijeli i ‘ljekovito ulje’  koje se blagoslivlja i posvećuje pomoću relikvije blaženog Ivana. Mnogi pojedinci koji se namažu ovim blagoslovljenim uljem izvješćuju da su pronašli utjehu i doživjeli iscjeljenje.

Vicepostulator bl. Merza  dr. Dave je na kraju rekao da zajednica štovatelja Blaženog Ivana na Filipinima promiče hrvatskog Blaženika kao apostola mladih, snažnog zagovornika i učitelja koji pruža Filipincima novi izvor nadahnuća za svetost. Time Vicepostulatura na Filipinima daje doprinos kauzi za proglašenje bl. Ivana svetim.  „Ugledati se na bl. Ivana te voditi ljude prema Isusu, a sve u cilju širenja Kraljevstva Božjega i spasenju duša“ tim je riječima završio dr. Dave svoje nadahnuto predavanje koje je bilo popraćeno i ilustrirano dojmljivom prezentacijom slideova raznih aktivnosti koje je Vicepostulatura bl. Ivana Merza pokrenula i provodi na Filipinima.

Dr. Dave dela Cruz, rođ. 8. 12. 1985. nakon završenog školovanja, studija  i postignutog doktorata iz filozofije angažiran je kao profesor na području katoličkog odgoja u četiri visoke katoličke ustanove na kojima predaje teološke i pedagoške predmete, te kolegije socijalnog nauka Crkve. Živi i radi u Marikina Ctiy blizu Manile. Kao posvećeni laik pripada Dominikanskom trećem redu. Ima kanonsku misiju pod nazivom „pastoralni liturgičar i teolog“.  Napisao je vrijednu knjigu o štovanju svetaca i njihovih relikvija pod nazivom „More precious than gold“ (Dragocjenije od zlata). Knjiga je doživjela već drugo izdanje, a 2013. godine proglašena je najboljom knjigom s područja liturgije za tu godinu i dobila je nagradu „Cardinal Sin Catholic Book“. 2008. god. imenovan je Vicepostulatorom za kanonizaciju bl. Ivana Merza. Prvi puta je posjetio Hrvatsku još 2007. godine. Sudjelovao je kao jedan od osamnaest predavača na Međunarodnom znanstvenom simpoziju održanom 1. prosinca 2023. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu koji je organiziran prigodom 100. obljetnice osnivanja Hrvatskog orlovskog saveza i uvođenja Katoličke akcije u Crkvu u Hrvata. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja