Budi dio naše mreže

Dr. sc. Josip Bošnjaković, svećenik i psihoterapeut u emisiji Hrvatskog katoličkog radija "Bolna točka" u ponedjeljak je istaknuo da se u ovim izazovnim vremenima moramo naučiti živjeti s ranjivošću jer živimo u jednom društvu koje naglašava kako je važno natjecati se, biti dobar, sit, ne razboliti se, a mi smo u sebi krhki i ranjivi i tek kad prihvatimo tu činjenicu doživjet ćemo oslobođenje.

/ im

Dr. sc. Josip Bošnjaković istaknuo je kako svi trebamo ovdje i sada u ovome trenutku možemo napraviti najviše za svoj život. “Važno je slušati reakcije ljudi i dopustiti da oni izraze sebe i svoje poteškoće da kažu što im stvara poteškoće, što ih nervira i iritira. Tema krivnje je univerzalna tema i kad s njom dođemo u dodir onda u našem životu diramo mnoge stvari. Teže je razumijevati situaciju, ako netko od vaših nije imao koronavirus, a netko se možda jednostavno ne može smatrati ranjivom osobom jer smatra da mu se ništa ne može dogoditi. Do nas dolaze različite informacije i to od različitih struka i to je ono što ponekada ljude i zbunjuje. Moramo znati da je važno posvijestiti da nam je važan i vječni život, ali i ovaj sad kojeg živimo. Svi smo pozvani na suosjećanje i solidarnost”, rekao je.

“Krivnja je ponekad usko vezana i sa sramom, ali također i s okrivljavanjem i kritiziranjem. Današnji čovjek dolazi u napast da se ponaša kao da sve zna i da o svakomu sve zna. Kritizirati sve i svakoga otežava i onome koji je kritiziran, ali i onome koji kritizira. Ponižavanja i ismijavanja onih kojih boluju od koronavirusa ne donose ništa dobro. Svjedoci smo da te osobe proživljavaju nerazumijevanje. Dok bi vrednovanje pomoglo i jednima i drugima. Pozvani smo razumijevati jedni druge, a ne okrivljavati”, naglasio je dr. Bošnjaković.

Pozvani smo razumijevati jedni druge, a ne okrivljavati

Upozorio je kako krivnja u ovoj situaciji može biti i nešto pozitivno jer kad čovjek osjeća krivnju što je nekoga zarazio to znači i da mu je žao. “Događa se da nenamjerno prenesemo virus ili ga netko prenese nama krivnja može biti pokazatelj kako imamo osjećaja za druge”,  istaknuo je.

“U ovo vrijeme pandemije koronavirusa u našem društvu prvo se stavlja naglasak na zdravlje, potom na ekonomiju, a onda na obrazovanje i na duhovnost. Imaju neke vrijednosti koje nadilaze ove, a to je vrijednost dijeljena. Isus nam je pokazao da je dijeljenje muke, tuge i suosjećanja zapravo naše obogaćivanje. Kada dijelim zapravo dobivam. Moramo naučiti živjeti s ranjivošću. Živimo u jednom društvu koje naglašava važno je se natjecati, važno je biti  dobar, važno je biti sit, važno je ne razboliti se, a s druge strane krhki smo i ranjivi, a prihvatiti to oslobađa. Čini mi se važnim na prvom mjestu sačuvati ljubav. U duhu ljubavi smo pozvani ravnati se jedni prema drugima. Svjestan sam da mnogi vjernici ne mogu ići na misu. Ljubljeni učenici su zatvoreni u sobi s Isusom i prepoznaju tu ljubav u lomljenju kruha. Tako smo i mi pozvani zatvoreni u sobe lomiti kruh i susreti se s Isusom”, rekao je dr. Bošnjaković.

Isus nam je pokazao da je dijeljenje muke, tuge i suosjećanja zapravo naše obogaćivanje.

“Zahvalnost bi trebala biti izvor jer ona je ta koja povećava naše mentalno zdravlje. Trebamo pokušati naći svaki dan stvar za koju možemo biti zahvalni. Zahvalnost je blagoslovna krepost. Pozvani smo biti svjesni svakog trenutka. Netko mi je darovao dah kojim dišem, a to je Bog. To je prva stvar kojom mi živimo i koje moramo biti svjesni. Mi smo obdareni dahom. Važno je prepoznati dobro u sebi. Stoga, potrebno je imati barem jednu osobu koja vjeruje u nas. Prvenstveno imamo Boga koji je uz nas. U vremenu smo Došašća koje nije samo priprava za Božić, nego promišljamo o Božjoj dobroti koja u nama vidi ono dobro. Ako Bog u meni vidi dobro koliko onda ja razloga imam više vidjeti u sebi, a onda i u mojim ukućanima dobro. Dobro u drugima trebam primijetiti i izreći. Možemo nekome reći: kako je dobro vidjeti te danas, hvala ti što postojiš, hvala ti na svemu što činiš za mene” zaključio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja