Budi dio naše mreže

Dr. sc. Krunoslav Novak izabran za novoga generalnog tajnika HBK

Novi generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije svećenik je Varaždinske biskupije, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju istoga Sveučilišta.

/ hk/IKA

Članovi Hrvatske biskupske konferencije održali su izvanredno zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, 15. rujna, u Duhovnom centru Oaza sv. Marije Krucifikse – Službenice Milosrđa u Splitu. U radnom dijelu zasjedanja najprije se pristupilo izboru novoga generalnog tajnika HBK budući da je dosadašnji generalni tajnik mons. Petar Palić imenovan za mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske i Hvarske biskupije.

Za novoga generalnog tajnika HBK izabran je svećenik Varaždinske biskupije, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju istoga Sveučilišta dr. sc. Krunoslav Novak.

“Radosni smo i zahvalni Bogu da su hrvatski biskupi prepoznali osobu, vrednote i darove našeg kolege Novaka i povjerili mu važnu službu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i u našoj domovinskoj Crkvi, premda smo istovremeno svjesni da će se time promijeniti i njegov način prisutnosti i djelovanja na našem Sveučilištu, kojega je preč. Novak dragocjen i važan član. Od svog dolaska 2013., kolega Novak je svojom osobnošću, svećeničkim svjedočanstvom, stručnim, znanstvenim i nastavim djelovanjem obilježio razvoj našeg Sveučilišta, a osobito Odjela za komunikologiju”, rekao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Dr. sc. Krunoslav Novak / Foto: HKM

“Od početka je uključen u pastoralne aktivnosti, pokreće pjevački zbor i studentima je na raspolaganju kao svećenik i nastavnik. Cijenimo njegov doprinos radu Senata, a od ove godine kolega Novak je izabran za zamjenika pročelnika Odjela za komunikologiju. Osobito sam zahvalan što je kolega Novak važan promotor našeg Sveučilišta i u Kanadi, posebice među našim iseljenicima u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu”, nadodao je.

Rektor Tanjić je istaknuo i kako je preč. Novak u vrijeme pandemije organizirao prijenos misnih slavlja iz Sveučilišne kapele, čime je velik broj ljudi upoznao i prepoznao Hrvtasko katoličko sveučilište ne samo kao znanstvenu i nastavnu ustanovu, nego i kao mjesto duhovnosti i duhovnog rasta.

“U svoje osobno ime i u ime cijele sveučilišne zajednice od srca mu čestitam na imenovanju, kao i na spremnosti da prihvati ovu odgovornu službu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Siguran sam da će svojim talentima, sposobnošću i kreativnošću, ali prije svega svećeničkim služenjem, dati veliki doprinos životu i radu Hrvatske biskupske konferencije”, zaključio je rektor Željko Tanjić.

Preč. Krunoslav Novak, rektor HKS-a Željko Tanjić, pročelnik Odjela za komunikologiju Jerko Valković i sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo / Foto: IKA

Dr. Krunoslav Novak rodom iz Župe sv. Marka u Selnici, za prezbitera Varaždinske biskupije zaređen je 27. lipnja 1999. po rukama biskupa mons. Marka Culeja. Nakon službe župnog vikara u Nedelišću i upravitelja župe u Knegincu biskup Culej ga šalje na studij komunikacijskih znanosti na Papinsko salezijansko sveučilište u Rimu gdje je 2005. stekao magisterij iz područja znanosti društvenih komunikacija.

Iste godine vraća se u Varaždinsku biskupiju i radi na pokretanju Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije te isti Ured vodi do 2008. kada ga biskup mons. Josip Mrzljak upućuje ponovno u Rim na doktorski studij na Fakultet znanosti društvenih komunikacija Papinskog salezijanskog sveučilišta, koji završava 2012. obranom doktorske disertacije pod mentorstvom profesora Franca Levera, SDB,  na temu Identità religiosa dei giovani. Comunicazione massmediale e interpersonale: quali fattori di influenza nella costruzione di identità. Una ricerca sui giovani delle scuole superiori nella diocesi di Varaždin in Croazia (Religiozni identitet mladih. Medijska i interpersonalna komunikacija kao čimbenici koji utječu na izgradnju identiteta. Istraživanje o mladima Varaždinske biskupije u Hrvatskoj).

Dr. sc. Krunoslav Novak / Foto: HKM

Od 2013. kao poslijedoktorand počinje predavati predmete vezane uz medije i komunikaciju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, te sudjeluje u pokretanju Odjela za komunikologiju. Uz znanstveno-nastavne aktivnosti uključuje se i u pastoralne aktivnosti na Sveučilištu te pokreće studentski pjevački zbor i studentima je na raspolaganju i kao svećenik i kao nastavnik. 2017. izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docent u interdisciplinarnom području znanosti teologija i komunikacijske i informacijske znanosti, te predaje predmete: Uvod u komunikologiju, Televizijsko novinarstvo, Televizijska produkcija, Fotonovinarstvo, Semiotika u medijima te Slika i film kao povijesni izvor.

Godine 2020. imenovan je zamjenikom pročelnika Odjela za komunikologiju. Uz znanstveno-nastavni rad dr. Novak bio je od 2014. do 2019. član Prezbiterskog vijeća Varaždinske biskupije. Od 2014. vodi pastoralu brigu za hrvatsku zajednicu u Mariboru u Sloveniji, a 2016. imenovan je ravnateljem Hrvatske katoličke misije bl. Alojzije Stepinac u Mariboru. Istovremeno je od 2014. do danas član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju te od 2017. član Etičkog povjerenstva KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Autor je dvaju dokumentarnih filmova s misijskom tematikom Madrecitas, Službenice milosrđa misionarke u Ekvadoru i Lica puna nade, te više dokumentarno-putopisnih reportaža. Bio je stručni savjetnik u produkciji filma Stepinac – Kardinal i njegova savjest.

Dr. Novak govorio je u HKR-ovoj emisiji “Medijski putokaz” o važnosti prisutnosti Crkve na digitalnom kontinentu u suvremenom društvu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja