Budi dio naše mreže

"Nikola Tavelić je preminuo 14. studenog 1391. mučeničkom smrću u Jeruzalemu i ta je vijest brzo došla u samostan sv. Frane koji je njegov matični samostan. Svjedočanstvo o njegovoj mučeničkoj smrti čuva se u prijepisu izvješća o tome. U ovom samostanu se čuva i najstariji likovni prikaz našeg sveca iz 16. stoljeća“, pojasnio je fra Ivan Bradarić.

/ mp

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića nalazi se u samostanu sv. Frane u Šibeniku.

Prema riječima rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivana Bradarića u razgovoru za emisiju “Vjera i nada”, samostan sv. Frane postojao je od davnina, prije uspostavljanja svetišta sv. Nikoli Taveliću.

Fra Ivan Bradarić

“Fratri su u Šibenik došli 1320. godine, prije gotovo 700 godina. Upravo su i lađu sv. Franje koji se nalazio na putu prema Africi dopuhali vjetrovi 1212. godine u Dalmaciju pa je tako taj svetac boravio na našim prostorima”, podsjetio je fra Ivan.

Upravo su franjevci konventualci sačuvali spomen na prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića.

“Nikola Tavelić je preminuo 14. studenog 1391. mučeničkom smrću u Jeruzalemu i ta je vijest brzo došla u samostan sv. Frane koji je njegov matični samostan. Svjedočanstvo o njegovoj mučeničkoj smrti čuva se u prijepisu izvješća o tome. U ovom samostanu se čuva i najstariji likovni prikaz našeg sveca iz 16. stoljeća. Također, njegova jedna slika nalazi se i na stropu crkve sv. Frane iz 17. stoljeća.

U samostanu sv. Frane čuva se i jedina svečeva relikvija, njegove sandale. Svake godine 14. studenog fratri su komemorirali dan mučeničke smrti sv. Nikole Tavelića određenom pobožnošću. Taj kult su prenijeli do 1889. godine. Treba istaknuti da je od 1391. do 1889. samo naš samostan njeguje spomen na Nikolu Tavelića, a 1889. godine je važna jer je Tavelić proglašen blaženim. Tek nakon te godine će se razvijati u cijeloj Hrvatskoj spomen na Nikolu Tavelića, a posebno će za to biti zaslužan zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac koji se zauzeo za njegovu kanonizaciju koja se i dogodila 1970. godine”, naglasio je fra Ivan Bradarić.

Te 1970. godine crkva sv. Frane postaje Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića.

“Papa Pavao VI. je 21. lipnja 1970. godine proglasio Nikolu tavelića svetim. Te iste godine u rujnu na zasjedanju Biskupske konferencije na Visovcu su tadašnji biskupi zbog svih ovih zasluga za očuvanje spomena na Nikolu Tavelića proglasili crkvu sv. Frane prvim i glavnim hrvatskim svetištem za hrvatskog sveca Nikole Tavelića”, poručio je rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja