Budi dio naše mreže

Crkva u Hrvata od ovog je mjeseca bogatija za mnoštvo novih prezbitera.

/ mdj

Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je u subotu 22. lipnja euharistijsko slavlje tijekom kojega je zaredio petnaestoricu novih svećenika. Na misnom slavlju održanom u župnoj crkvi sv. pape Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi koncelebrirali su nadbiskup Tangera (Maroko) mons. Emilio Rocha Grande, OFM, pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, generalni vikar i moderator NDS-a mons. Tomislav Subotičanec, biskupski vikar i kancelar NDS-a preč. Marko Kovač, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta preč. Željko Tanjić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta preč. Josip Šimunović, redovnički provincijali, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, prebendar preč. Ivan Štengl, duhovnici NBS-a te okupljeni svećenici.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija/ Svećeničko ređenje

Sveti red prezbiterata primili su:

  • Za Zagrebačku nadbiskupiju: vlč. Krešimir BUŠIĆ, vlč. Krešimir CERVELIN, vlč. Vedran JAKIĆ, vlč. Filip PRANJIĆ, vlč. Ivan PUGAR, vlč. Mario ŠARIĆ, vlč. Marko ŠIMUNDIĆ, vlč. Antonio ŠTENGL
  • Za Hrvatsku franjevačku provinciju svetih Ćirila i Metoda: fra Marko BAGARIĆ, OFM, fra David VRBANEC, OFM
  • Za Hrvatsku karmelsku provinciju svetog oca Josipa: br. Juraj od Terezije od Djeteta Isusa MARINKOVIĆ, OCD
  • Za Hrvatsku salezijansku provinciju svetog Ivana Bosca: don Janko BELINA, SDB, don Mario MATIJEVIĆ, SDB, don Ivo ŠOKČIĆ, SDB, don Zvonimir TOMAŠ, SDB

Splitsko – makarska nadbiskupija

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić predvodio je u subotu 15. lipnja u crkvi Svete Obitelji u Solinu svečano euharistijsko slavlje tijekom kojega je zaredio petoricu đakona za prezbitere.

Foto: Splitsko – makarska nadbiskupija/ Svećeničko ređenje u Solinu

Đakoni don Petar Paradžik i don Robert Pudar zaređeni su za prezbitere Splitsko-makarske nadbiskupije, đakoni fra Stipe Buljan i fra Šimun Suton zaređeni su za prezbitere Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a đakon fra Matija Jurišić zaređen je za prezbitera Provincije sv. Jeronima – Zadar.

Varaždinska biskupija

Misno slavlje ređenja za prezbitere Josipa Biškupa iz Župe sv. Vida mučenika u Varaždinu i Timoteja Inkreta iz Župe sv. Jurja mučenika u Maruševcu u subotu 15. lipnja u varaždinskoj katedrali predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš.

Foto: Varaždinska biskupija/ Svećeničko ređenje

Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu, 29. lipnja svečano misno slavlje u bazilici sv. Kvirina u Sisku, tijekom kojeg je za svećenike zaredio Franu Bijelića iz Popovače, Ivana Sandrina iz Kutine i Damira Vrbešića iz Kuševca. U koncelebraciji su bili generalni vikar Ivica Mađer, rektor Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Željko Faltak, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu Matija Pavlaković i sedamdesetak svećenika. Slavlju su nazočili rodbina i prijatelji ređenika te sjemeništarci, bogoslovi i ovogodišnji mladomisnici.

Foto: Sisačka biskupija/ Svećeničko ređenje

Bjelovarska biskupija

Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak zaredio je u subotu, 8. lipnja 2024. u bjelovarskoj katedrali Svete Terezije Avilske za prezbitere Lucijana Čanagdžiju iz župe Svete Ane u Bjelovaru, Maria Perinca iz župe Pohoda BDM u Cirkveni i Alena Zelčića iz župe Uznesenja BDM u Gornjoj Rijeci.

Foto: Bjelovarska biskupija/ Svećeničko ređenje

Porečka i Pulska biskupija

Vid Grdadolnik i Tobija Matijević novi su svećenici Porečke i Pulske biskupije. Red prezbiterata primili su na misi ređenja, o svetkovini Presvetog Srca Isusova, u petak, 7. lipnja, u večernjim satima, u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina, po rukama porečkog i pulskog biskupa Ivana Štironje.

Foto: Porečka i pulska biskupija/ Svećeničko ređenje

Đakovačko – osječka nadbiskupija

Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, u subotu, 29. lipnja 2024. u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra zaredio je dvojicu novih svećenika: Mihaela Macanića i Josipa Vuksanovića, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Foto: Đakovačko – osječka nadbiskupija/ Svećeničko ređenje

Riječka nadbiskupija

Riječki nadbiskup Mate Uzinić zaredio je šestoricu đakona za prezbitere u subotu 20. travnja 2024. u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Foto: Riječka nadbiskupija/ Svećeničko ređenje

Novi prezbiteri Riječke nadbiskupije su Apolinar Barbiš, Silvije Jakšetić, Zdenko Lendl, Alen Markić, Kristijan Pandl i Dalibor Peričić.

Zadarska nadbiskupija

Đakoni Antonio Oltran iz Župe sv. Anselma u Ninu, Rudi Juras i Tin Vidov, obojica iz Župe sv. Lovre u Kalima, zaređeni su za svećenike Zadarske nadbiskupije u subotu, 8. lipnja 2024., na spomendan Bezgrešnog Srca Marijina, u katedrali sv. Stošije u Zadru, za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, izvijestio je Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije.

Foto: Zadarska nadbiskupija/ Svećeničko ređenje

Gospićko – senjska biskupija

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić predvodio je, u subotu 22. lipnja u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću, svečano euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je zaredio đakona Karla Špoljarića za prezbitera.

Foto: Gospićko -senjska biskupija/ Svećeničko ređenje

Hvarska biskupija

Hvarski biskup Ranko Vidović je pod svečanim euharistijskim slavljem u hvarskoj katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, u subotu 25. svibnja zaredio za svećenike Hvarske biskupije đakone don Domagoja Babića i don Tončija Pruga.

Foto: Hvarska biskupija/ Svećeničko ređenje

U Kanadi za svećenika zaređen Marko Bušić

Foto: Župa Mississauga/ Marko Bušić

Dominikanci: svećeničko ređenje

Dubrovački biskup Roko Glasnović u crkvi Svetog Križa u Dubrovniku za svećenika je zaredio fr. Mislava Pečeka.

Foto: Angelina Tadić/ Svećeničko ređenje

Dubrovačka biskupija

Dubrovački biskup Roko Glasnović u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u nedjelju 9. lipnja za svećenike Dubrovačke biskupije zaredio je dvojicu đakona, don Ivana Galjufa i don Petra Markića.

Foto: Dubrovačka biskupija/ Svećeničko ređenje

Krčka biskupija

Tijekom svečanog misnog slavlja, u utorak 8. svibnja 2024, na vigiliju svetkovine Uzašašća Gospodinova, u krčkoj je katedrali, polaganjem ruku i posvetnom molitvom krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka, đakon vlč. Zoran Maričević iz Banjola zaređen za svećenika Krčke biskupije. U misnom slavlju koncelebrirala su 43 svećenika i redovnika.

Foto: Biskupija Krk/ Svećeničko ređenje

Požeška biskupija

Na blagdan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, 10. veljače središnje biskupijsko euharistijsko slavlje u crkvi sv. Lovre u Požegi predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević te je tom prigodom za prezbitera zaredio đakona Ivana Klarića iz Župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj.

Foto: Požeška biskupija/ Svećeničko ređenje

Svećeničko ređenje u mostarskoj katedrali

FOTO: CNAK / Svećeničko ređenje u Mostaru

Za svećenike Hercegovačke franjevačke provincije zaređeni su fra Željko Tomić, fra Ante Vukoja, fra Vinko Baćak i fra Ante Begić, za svećenike Mostarsko-duvanjske biskupije zaređeni su don Luka Cvitanović, don Mato Puljić i don Antonio Zirdum te za svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije don Gabrijel Pavlović.

Vrhbosanska nadbiskupija

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić zaredio je za svećenike trojicu đakona Vrhbosanske nadbiskupije, članove Neokatekumenskog puta, i dvojicu đakona Franjevačke provincije sv. Križa Bosne Srebrene, u subotu 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Foto: KTA/ Svećeničko ređenje

Za svećenike su zaređeni: vlč. Jesus Antonio Gazquez Hernandez iz Španjolske, vlč. Mislav Anton Botica iz Splita, vlč. Nilson Gerardo Andrade Ibarra iz Kolumbije te fra Hrvoje Žabić iz župe Vitez i fra Danijel Lukić iz župe Busovača.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja