Budi dio naše mreže

O 33. po redu zavjetnom pješačkom hodočašću Velikogoričana Majci Božjoj Bistričkoj u emisiji Aktualno HKR-a govorili su župnik Župe Navještenja Blažene Djevice Marije Norbert Ivan Koprivec i bogoslov Ljudevit Marija Jaroš. Detalje o nadolazećem hodočašću donosimo u nastavku.

/ mk

Na zahvalno hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke brojni hodočasnici iz grada Velike Gorice, ali i šire, zaputit će se u subotu 31. kolovoza.

Svake godine ovo hodočašće je s radošću iščekivano. Vlč. Norbert Ivan Koprivec i bogoslov Ljudevit Marija Jaroš u razgovoru za HKR rekli su kako se za ovaj pothvat i fizički pripremaju pješačenjem i vožnjom bicikla, a susreću i župljane koji čine isto.

Župljani triju velikogoričkih župa priključuju se ovom hodočašću, a nositelj organizacije upravo je vlč. Koprivec. Ipak, kažu nam sugovornici kako se sve više vjernika prijavljuje i iz drugih župa te se ove godine očekuje čak 2 tisuće hodočasnika pješaka.

Kada i gdje doći?

Polazak je ujutro u 5 sati ispred župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Prolazi se kroz mjesta Rakarje, Kobilić, Ščitarjevo, Soblinec, Kašina, Laz s konačnim odredištem u Mariji Bistrici.

Dolaskom u župu u Ščitarjevu uslijedit će predah gdje domaćini već tradicionalno pripremaju okrepu za hodočasnike, a često ih dočekuju i rimski konjanici uz pjesmu.

Najzahtjevniji dio puta, do Soblinca, prolazi se autoputom nakon čega vjernici pješačenje do Marije Bistrice mogu nastaviti vlastitim tempom.

Napomenuli su kako za vjernike koji se ne nalaze u Velikoj Gorici postoji mogućnost i naknadnog priključivanja na bilo kojem dijelu puta.

Također, cijelim putem bit će osigurana medicinska pomoć koju će pružati dva tima, a u organizaciju su uključeni i brojni redari i volonteri koji će hodočasnicima dijeliti vodu i brinuti da sve prođe u najboljem redu.

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Dolazak u Mariju Bistricu očekuje se oko 15:30 sati. U 15:15 bit će ulazna procesija kojom će vjernici ući u svetište i pozdraviti Gospu te zahvaliti joj na svim milostima. Jaroš je rekao kako se na početku procesije nalazi križ, a cijela procesija je popraćena pjesmom i zvonom zvona te su to zaista lijepi trenutci u kojima do izražaja dolazi zajedništvo i pobožnost prema našoj nebeskoj Majci.

Po dolasku u svetište, vjernici će imati priliku pristupiti sakramentu svete ispovijedi, ali i predahnuti te se pripremiti za središnji dio hodočašća – svetu misu – koju će predvoditi apostolski nuncij u republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgo Lingua u koncelebraciji s ostalim svećenicima s početkom u 18 sati.

Nakon svete mise slijedi oproštajna procesija kojom će se zajedno s nuncijem, svećenicima, bogoslovima i ministrantima hodočasnici obići oltar i zahvaliti Gospi.

Za sve one koji nemaju vlastiti prijevoz iz Marije Bistrice, organiziran je i povratak autobusima u 20:30 sati. Vjernici se još 29. kolovoza mogu javiti u župnom uredu Župe Navještenja Blažene Djevice Marije kako bi osigurali svoje mjestu u jednom od autobusa za povratak.

Plod zavjeta iz 1991.

Ovo hodočašće plod je zavjeta danog od strane nekadašnjeg župnika mons. Josipa Frkina 1991. godine kada je dao zavjet Blaženoj Djevici Mariji da, ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja vjernici će hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag.

Marija je svojim zagovorom sačuvala Veliku Goricu, a vjernici su zavjet ispunili hodočasteći do Bistrice i natrag 26. i 27. rujna 1992. Na kraju tog zavjetnog zahvalnog hodočašća neki su vjernici pitali hoće li se hodočastiti i nagodinu. I tako je velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj postalo tradicionalno.

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Za vlč. Koprivca ovo je već dvanaesta godina kako sudjeluje u ovom velikom hodočašću, a za Ljudvita Mariju šesta.

Prisjetivši se svog prvog hodočašća Ljudevit Marija je rekao kako je išao s tatom, bratom i sestrom te da mu je prva godina bila ujedno i najzahtjevnija, no da s godinama postaje sve lakše. “Sada je više lijepo, nego teško”, rekao je.

Vlč. Koprivec za kraj je poručio kako je osim tekućine i udobne obuće potrebno ponijeti “vjeru, molitvu i pjesmu koju ćemo zajedno ponijeti Majci Božjoj”.

Emisiju u cijelosti poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja