Budi dio naše mreže

"Iskoristimo ovo blagdansko vrijeme i učimo od djece kako biti velikodušni, radosniji i neopterećeniji i kako pružiti ruku onomu tko je u potrebi", poručuju iz Papinskih misijskih djela. Više o sretnom djetinjstvu saznajte u nastavku.

/ im

Razmišljajući o djeci, u nama se neminovno bude osjećaji ljubavi, topline i želje da ih pravilno usmjerimo i da od njih napravimo dobre ljude. No, nažalost, često se pokaže da smo upravo mi odrasli ti koji svojim odlukama i potezima onemogućujemo djeci sretno i sveto djetinjstvo, javlja portal Misije.hr

Što bi to uopće bilo sretno i sveto djetinjstvo?

Bilo bi to bezbrižno djetinjstvo, ispunjeno igrom, prijateljstvima i usvajanjem novih spoznaja. Djetinjstvo u kojem različitosti obogaćuju i spajaju, a ne razdvajaju i dijele na „nas“ i „njih“. Djetinjstvo u kojem se raste obavijen ljubavlju bližnjih, koja podsjeća na ljubav zajedničkoga nam Boga Oca. Djetinjstvo provedeno u sigurnosti obitelji, u kojoj se uči kako primati i davati ljubav, u kojoj se uči dijeliti s onima koji nemaju. 

Djelo sv. Djetinjstva je u svibnju 1843. u Francuskoj osnovao biskup Nancya Charles de Forbin-Janson i organizirano je u više od 150 zemalja svijeta. Djeluje kao dječji kršćanski pokret za pružanje duhovne i materijalne pomoći najmlađima uz geslo: „djeca pomažu djeci“. Podupire brojne projekte namijenjene za pomoć djeci u različitim misijskim zemljama: izgradnja škola, sirotišta i bolnica, pomaganje različitih dječjih duhovnih projekata po župama, dječjih pokreta i udruženja.

Više o tome saznajte na navedenom linku: https://misije.hr/djelo-svetog-djetinjstva/djelo-sv-djetinjstva-2023/

Od osnutka Djela sv. djetinjstva do danas milijuni djece i mladih prepoznali su svoj kršćanski poziv kao misijski te su svojim molitvama i malim novčanim darovima promijenili živote svojih vršnjaka i priveli ih u veliku obitelj Katoličke Crkve, u kojoj se svi nalazimo na istom putu svetosti. Zasigurno najpoznatija pripadnica Djela bila je sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa, koja je postala njegovom članicom u sedmoj godini života. Ono ju je oblikovalo tako da je cijeli svoj život, i kao djevojčica, a kasnije i kao redovnica karmelićanka, posvetila molitvi za spašavanje duša i želji da svaki čovjek na svijetu upozna Božju ljubav, zbog čega je kasnije i proglašena zaštitnicom misija.

Kako u vrijeme sv. Male Terezije tako i tijekom svih ovih godina radom Djela nastojalo se i nastoji se formirati dječju svijest i odgajati djecu da u svojim obiteljima i svojem okruženju budu osjetljiva za one koji su u potrebi, ali i da imaju otvorene oči srca za svu djecu svijeta, gdje god se ona nalazila. To se čini tako da im se naglašava da svaka molitva koju izgovore dolazi do Božjeg Srca, da svako dobro djelo donosi plod, da svaka plemenita i lijepa gesta čini ovaj svijet boljim mjestom za život.

Ovogodišnji materijali koji su pripremljeni za proslavu Dana svetog djetinjstva (6. siječnja) stavljaju naglasak na svetost života, odnosno na svetost odrastanja i obitelji. Stoga u brošuri možete pronaći tekstove koji će pomoći da bolje upoznate lik sv. Male Terezije i njezine roditelje: Louisa Martina i Marie-Zélie Guerin, koji su prvi bračni par u povijesti Crkve koji je proglašen svetima u zajedničkoj ceremoniji. Osim poticaja crpljenih iz njihova života, u brošuri su ponuđeni molitveni prilozi za pripravu za Božić, ali i kreativne radionice, recepti i igrokazi kojima obitelji ili skupine djece mogu razveseliti svoje ukućane ili župljane. Ponuđen je i igrokaz kao pomoć u osmišljavanju poznatih pjevača Betlehemske zvijezde, koji svojim pohodima donose radosnu vijest Božića svima u susjedstvu. 

Materijale možete preuzeti ovdje

Iskoristimo ovo blagdansko vrijeme i učimo od djece kako biti velikodušni, radosniji i neopterećeniji i kako pružiti ruku onomu tko je u potrebi. Nastojimo mi odrasli iz dana u dan rasti u pouzdanju i dostojanstvu djece Božje te ozbiljno shvatiti i prihvatiti odgovornost da omogućimo svakomu djetetu u bilo kojem kutku svijeta da osjeti da je ljubljeno Božje dijete i da već s prvim danima svojeg djetinjstva i prvim koracima sigurno i ustrajno korača u svetosti! Biti kao djeca stoga je poziv svima nama da stavimo svoje pouzdanje u Boga te da odvratimo svoj pogled s materijalnoga i usmjerimo ga na bližnje.

Želite li pomoći novčanim donacijama za djecu u misijskim zemljama možete prema navedenim podatcima: IBAN: HR6323600001101542876, Svrha: Djelo sv. djetinjstva, SWIFT: ZABAHR2X. 

Posjetite www.misije.hr i pratite aktivnosti Nacionalnog misijskog ureda na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR ili www.instagram.com/misije.hr  Za dodatne informacije kontaktirajte: 01/5635-055 ili e-mail: missio.croatia@misije.hr    

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja