Budi dio naše mreže

Blagdan sv. Antuna Padovanskog slavi se 13. lipnja. Hodočasnici tijekom cijelog dana odlaze u svetišta diljem Lijepe naše kako bi odali počast "svecu cijelog svijeta".

/ mp

Novinar Hrvatske katoličke mreže Ante Novak u četvrtak ujutro posjetio je crkvu sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu. Ondje su hodočasnici stajali u redu kako bi častili svečevu relikviju.

Proslava Antunova 13. lipnja 2019.

  • U župi i svetištu sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu u 18 sati je blagoslov djece i ljiljana, a središnju misu u 19 sati predvodit će predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
  • U župi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima na župnu svetkovinu zavjetnu misu u 19 sati slavit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
  • U drevnom samostanu sv. Ante na Poljudu u Splitu blagoslov djece i cvijeća je u 17 sati, a procesiju oko samostana i središnju misu u 19 sati predvodi hvarski biskup Petar Palić.
  • U drevnom samostanu sv. Frane u Šibeniku blagoslov djece je također u 17 sati, a svečanu misu u 19 sati predvodi mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski.

Sveti Antun Padovanski

Sveti Antun, odnosno Fernando de Bulloes y Taveira de Azevedo rođen je u Lisabonu u Portugalu. Nakon završetka katedralne škole u 15. godini pristupio je kanonicima svetog Augustina, a u Coimbru se posvetio studiju Svetog pisma. Tamo se zbio događaj koji je označio prekretnicu u njegovu životu.

1220. godine izložene su relikvije prvih pet franjevačkih misionara koji su otišli u Maroko i ondje podnijeli mučeništvo. Njihov život duboko je dirnuo mladog Fernanda i u njemu je zasjala želja da pođe putom kršćanske savršenosti. Zatražio je da istupi iz augustinskih kanonika i postane manji brat, misionar i mučenik. Uzevši ime Antun zaputio se u Maroko, ali zbog vjetra koji je bacio brodicu na talijansku obalu Antun se našao u Messini na Siciliji.

1221. godine zaputio se na duhovski kapitul u Asiz gdje je susreo svetog Franju Asiškoga te je nakon kapitula pošao u samostan kraj Forlija na sjeveru Italije. Započeo je apostolsko djelovanje u Italiji i Francuskoj, a sveti Franjo ga je imenovao učiteljem mladih franjevaca te je tako postao prvi profesor teologije u Redu. Predavao je teologiju u Bologni, Montpellieru, Toulousi i Padovi poučavajući temelje franjevačke teologije koju su njegovali veliki mislioci, a koja je imala svoj vrhunac sa svetim Bonaventurom i blaženim Duns Scotom.

Po završetku službe provincijala povukao se u blizinu Padove, gdje je već boravio u nekoliko navrata. Umro je 13. lipnja 1231. pjevajući himan s Jutarnje. Sveti Franjo ga je nazivao svojim biskupom, a danas središnje franjevačko sveučilište u Rimu nosi njegovo ime Antonianum. Papa Pio XII. proglasio ga je crkvenim, odnosno Evanđeoskim naučiteljem, a papa Grgur IX. svetim na Duhove 30. svibnja 1232. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja