Budi dio naše mreže

U Hrvatskom nacionalom svetištu sv. Nikole Tavelića započela je devetotjedna duhovna priprava pred blagdan sv. Nikole Tavelića, te od 18. rujna do 13. studenog javljanja uživo možete pratiti putem Facebook profila svetišta i Hrvatske katoličke mreže.

/ at

Prvi petak devetnice započeo je emisijom “Tavelićev timbar vire” (TauTV), odnosno javljanjem uživo iz svetišta. Predstavivši svetište gledateljima, fra Ivan Bradarić je u prijenosu naveo zašto je upravo ova crkva proglašena svetište sv. Nikoli Taveliću.

Najstariji likovni prikaz sveca i najstarija relikvija.

“Ovu crkvu su naši biskupi na biskupskom zasjedanju na Visovcu 25. rujna 1970. proglasili prvim i glavnim Hrvatskim nacionalnim svetištem sv. Nikole Tavelića. Mi vas, kroz ove petke počevši od današnjega, želimo upoznati sa činjenicama zašto su to biskupi odlučili i što se to vrijedno i važno zapravo nalazi u ovome svetištu”, rekao je fra Ivan te na videu pokazao oltar i raspelo.

“Ova zaista drevna crkva Sv. Frane posvećena je 1423. godine. Ponos je i dika našega franjevačkoga reda i zajednice”, naveo je fra Ivan te nastavio s pojašnjenjem zašto je baš ova crkva izabrana za svetište. “Jedino su ovaj samostan i crkva sačuvali kult sv. Nikole Tavelića”, rekao je i dodao da je jedan od jednih od rijetkih zapisanih izvješća o mučenićkoj smrti sveca nalazi upravo u ovom samostanu. Samostan čuva i najstariji likovni prikaz sv. Nikole Tavelića, a u samostanskoj knjižnici čuva se tekst šibenske molitve, odnosno najstariji tekst pisan na hrvatskom jeziku latiničnim pismom.

Ono što je najzanimljivije, u samostanskom muzeju se pak čuva i najstarija svečeva relikvija, odnosno njegove sandale.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja