Budi dio naše mreže

U bazilici i svetištu sv. Kvirina u Sisku povodom dolaska relikvija sv. Faustine Kowalske i bl. Mihaela Sopoćka, osnivača Družbe sestara Milosrdnog Isusa od 02. do 11. travnja održat će se devetnica Božjem milosrđu. Ujedno je to bila tema emisije Aktualno HKR-a. O pripravi za svetkovinu Božjega milosrđa i dolasku relikvija govorili su rektor svetišta preč. Robert Jakica i vlč. Hrvoje Zovko.

/ im

Iako je svetište posvećeno sv. Kvirinu ove godine će se u njemu na poseban način proslaviti svetkovina Božjega Milosrđa. “Ne možemo reći da nema poveznice između sv. Kvirina i ovih apsotola iako je sv. Kvir živio puno prije njih. Sv. Kvirin položio je svoj život za vjeru. Bačen je u rijeku i nekim čudom ostao plutati, ali u tom trenutku je zamolio Gospodina i potonuo. Vjernici su pronašli njegovo tijelo i pokopali ga. Da sv. Kvirin nije vjerovao u Božje milosrđe sigurno ne bi položio život za vjeru”, rekao je rektor svetišta preč. Robert Jakica.

vlč. Hrvoje Zovko i preč. Robert Jakica

Rektor svetišta preč. Robert Jakica istaknuo je da u Hrvatskoj već 30 godina djeluju časne sestre Milosrdnog Isusa, a od nedavno i na župi. “U župi je već od prije prisutna pobožnost Božjem milosrđu, ali sestre su svojim prisustvom još više proširile pobožnost Božjem milosrđu. Sestre su relikvije sv. Faustine Kowalske i bl. Mihaela Sopoćka poklonile župi te će one ostati trajno u njoj. U svetište sv. Kvirina vjernici će od sada moći hodočastititi i Božjem milosrđu, a isto tako imamo i reklivije sv. pape Pija XII.”, rekao je.

Bog je prema nama uvijek milosrdan.

A vlč. Hrvoje Zovko pozvao se na misli bl. Alojzija Stepince koji je rekao: “Svaka stvar na svijetu ima svoju osebujnost.  Magnet ima svojstvo da privlači, ptica da leti, a Bog dragi ima najljepše svojstvo – milosrđe (…) Pravednost je svojstvo Božje, ali je ipak najljepše svojstvo Božje milosrđe” te naglasio kako na koncu uvijek ostaje Božje milosrđe. “Nutarnji potresi se neprestano događaju i pitamo se može li čovjek u svemu tome vjerovati da je Bog milosrdan. Ono što mi kao odgovor na to pitanje činimo jest promicanje pobožnosti Božjem milosrđu. Bog je prema nama uvijek milosrdan. Stoga, želimo da ljudi dožive kroz molitvu da ih bez obzira na sve Bog ljubi. Ako je ne vidim da me Bog ljubi onda se može dogoditi da se ja poistovjetim sa svoji grijehom i da ne vidim izlaz. Problem se dogodi kada vidim da je problem, strah, moja teškoća veći od toga, veći od Božjeg milosrđa”, rekao je vlč. Zovko.

Vlč. Hrvoje Zovko posebno je istaknuo da ovom devetnicom žele da svaki čovjek osjeti da ga Bog ljubi. “Želimo još više približiti ljude Božjem milosrđu. Isto tako želimo da ovu župu i svetište natopimo molitvama, a kada natopimo molitvom onda svi projekti i planovi dobivaju smisao”, naglasio je.

Želimo još više približiti ljude Božjem milosrđu

Rektor svetišta preč. Jakica naglasio je da sve to čini Bog, a ne župnik i svećenik. “Bog sve to čini preko nas. Ovo smo zamislili da bude za cijeli grad i za sve koji žele doći. Devetnica počinje 2. travnja i traje do same svetkovine Božjega milosrđa. Zadnja tri dana doći će i drugi svećenici koji će slaviti svetu misu, propovijedati i ispovijedati. A zadnji dan nam dolazi o. Marko Glogović koji će nam održati i kateheze o Božjem milosrđu. Vrhunac je svakako sama svetkovina Božjega milosrđa, a svečano misno slavlje predvodit će porečko-pulski biskup i miru mons. Ivan Milovan”, rekao je.

Vjerujem da Gospodin kada gleda svoju djecu traži način da im pokaže svoje pravo lice.

“Gospodinova ljubav nije kao naša krha i lomljiva, koja se povlači kada je teško. Vjerujem da Gospodin kada gleda svoju djecu traži način da im pokaže svoje pravo lice. Čini mi se da je upravo ovo u 20. i 21. stoljeću zavladala velika kriza očinstva i gdje smo mi svoje slike o našem zemaljskom ocu počeli preslikavati na Boga Oca. Počeli smo Boga Oca gledati kao onoga koji nas manje ljubi, a On dolazi k nama i želi nam pokazati koliko nas ljubi i želi nam iskazati svoje milosrđe. Preporučio bih svima kao jedno duhovno štivo “Dnevnik s. Faustine” kako bi što bolje upoznali Božje milosrđe jer mi postajemo prema drugima milosrdni kada razmišljamo koliko je Bog milosrdan prema nama. Mi kada smo u kontaktu s Božjim milosrđem dobivamo oči malo više slične Božjim očima”, rekao je vlč. Hrvoje Zovko.

“Od srca pozivam najviše one koji su najbliže, a to su naši vjernici u župi i gradu i Sisku, a oni koji ne mogu doći neka se priključe ne koji god način mogu”, naglasio je preč.  Robert Jakica.

Napominjemo da ćete devetnicu moći pratit svaki dan u programu HKR-a s početkom u 15 sati.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja