Budi dio naše mreže

Povjesničar Borna Marinić koji se već dugi niz godina bavi temama iz Domovinskog rata, shvativši da su državne strukture već dugo pasivne po tom pitanju, odlučio je pokrenuti novi portal Domovinskirat.hr. Odakle je krenula ideja i zašto se odlučio pokrenuti portal Borna Marinić rekao nam je u HKR-ovoj emisiji "Aktualno". 

/ Andrea Tomurad

Povjesničar Borna Marinić pokrenuo je novi portal Domovinskirat.hr. Portal je pokrenuo na simboličan datum 5. kolovoza, odnosno na Dan domovinske zahvalnosti. Njegova Facebook stranica Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, postoji još od 2013., a broji više od 106 tisuća pratitelja. Marinić se temama iz Domovinskog rata ne bavi isključivo na internetu, već je autor mnogih knjiga i filmova na tu tematiku. Knjige koje je Marinić autorirao su “Specijalna jedinica policije OSA u Domovinskom ratu” te “I mi smo branili Hrvatsku – Romi u Domovinskom ratu”, a filmovi “Antifašisti” te “Atentat na Hrvatsku”.

Shvativši da su državne strukture već dugo pasivne po tom pitanju, Marinić je odlučio sam otvoriti portal na kojem građani mogu potražiti informacije o Domovinskom ratu.

Osim toga, 2018. osnovao je obrt CroHis s ciljem istraživanja i populariziranja Domovinskog rata na nacionalnoj i međunarodnoj razini te očuvanja vrijednosti Domovinskog rata. Vrijednosti Domovinskog rata trenutno promiče i u uspješnoj suradnji upravo s Hrvatskom katoličkom mrežom te kao urednik i voditelj emisije “Domoljubne minute” na Hrvatskom katoličkom radiju.

Odakle je krenula ideja i zašto se odlučio pokrenuti portal Borna Marinić rekao nam je u HKR-ovoj emisiji “Aktualno”.

“Već dugi niz godina, od 2013. zapravo, uređujem Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. To je nekako početna točka za sve u što sam se upustio u životu. Pokrenuo sam je kao student druge godine studija povijesti te me stranica pratila i kroz magisterij, pa sada i na doktoratu. Svjestan toga da nisu svi na toj društvenoj mreži, pokrenuo sam krajem prošle godine Instagram profil te sam odlučio pokrenuti, simbolično 5. kolovoza na Dan domovinske zahvalnosti, portal Domovinski rat.hr“, naveo je Marinić istaknuvši da mu je bilo zanimljivo što je upravo ta domena, odnosno internetska adresa uopće bila slobodna. „Iznenadilo me da je domena bila slobodna. To na neki način govori i o pasivnosti, ponajviše državnih struktura da nešto naprave po tom pitanju i da netko, kada potraži na internetskoj tražilici Domovinski rat, može dobiti prave i konkretne informacije na jednome mjestu. Učinilo mi se da se ništa po tom pitanju neće napraviti ili promijeniti u našem sustavu, te sam odlučio sam napraviti taj korak“, rekao je Marinić.

„Želja mi je bila objediniti na jednome mjestu mnoge projekte kojima se bavim sada. Na dnevnoj bazi, na Facebook stranici primjerice objavljujem više članaka, a što se tiče portala želim se ponajviše posvetiti kvaliteti, ne toliko kvantiteti. Stalo mi je da to budu informacije koje su potkrijepljene izvorima te će se na kraju svakog članka moći vidjeti odakle su informacije prikupljene“, rekao nam je Marinić te je istaknuo kako barem jedan članak dnevno na novom portalu izlazi na engleskom jeziku.

„Napravio sam uz hrvatsko i englesko sučelje za čitatelje engleskog govornog područja. Smatram bitnim napraviti iskorak u tom smjeru, jer interesa ima. Mlade ljude hrvatskog podrijetla, koji su odrasli izvan domovine u uvjetima u kojima nisu možda zadržali svoj ‘materinji’ jezik, zanima povijest zemlje, pogotovo ova najnovija. Vjerujem da će i posvećenost te stranice biti izuzetno dobra. Prevoditelj je Frank Jankač”, rekao nam je Marinić napomenuvši da mu je želja da portal jednoga dana dosegne tu razinu da bude referentna točka za svakoga tko želi nešto saznati o Domovinskom ratu.

Uz to Marinić je istaknuo kako radeći na portalu, kao i na ostalim svojim projektima, teži tome da ostane objektivan koliko god je to moguće, a za cilj navodi kako se zapravo nije promijenio od početka. „Informirati širu javnost o događajima iz Domovinskog rata. Ovo je samo jedan korak više prema tome cilju.”

Marinić se također osvrnuo na to koliko je tema Domovinskog rata važna njemu kao povjesničaru, ali i kao čovjeku. „Kao dio mlađe generacije povjesničara, volim rabiti metodu usmene povijesti. Svjestan sam njezinih prednosti, međutim nije uvijek lako razgovarati s izravnim sudionicima tih događaja koji nose veliku traumu”, istaknuo je dodavši da ipak vidi velike prednosti. „Sada u ovoj situaciji kada su mnogi dokumenti s hrvatske strane iz Domovinskog rata pod oznakom tajnosti, nekada je usmena povijest zapravo jedini izvor za neke događaje. Kasnije kada se arhivi otvore, onda će se jedno s drugim jednostavno nadopuniti. Ako sada nećemo prikupljati usmena svjedočanstva, nećemo ih ni imati. Stopa smrtnosti kod hrvatskih branitelja je visoka i krajnji čas za sistematizirano prikupljanje svjedočanstava je možda već prošao. Ipak, ja se vodim uzrečicom da nikad nije kasno”, rekao je Marinić. „Dajem cijelog sebe u to. Meni je Domovinski rat od 0 do 24.”, dodao je, istaknuvši da je to vrijedna žrtva kako događaji i osobe iz Domovinskog rata ne bi bili zaboravljeni.

Emisiju u cijelosti možete poslušati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja