Budi dio naše mreže

Na molitvu krunice "Božjeg milosrđa" u zagrebačku katedralu pozivaju bogoslovi Zagrebačke nadbiskupije. Naime, svaki dan od 15 sati od 3. prosinca do 23. prosinca. bogoslovi će zajedno s okupljenim vjernicima pred slikom milosrdnog Isusa moliti krunicu.

/ mp

Kako nam je objasnio jedan od inicijatora molitve bogoslov Višeslav Foretić, s molitvom “Sat milosrđa u zagrebačkoj katedrali” krenulo se prošlog adventa da bi se nastavilo i na korizmu te sada ponovno u adventu.

“Ideja o ovoj molitvi došla je od Duha Svetoga za vrijeme klanjanja u zagrebačkoj bogosloviji. Jednostavno sam osjetio da tako nešto trebam pokrenuti.  U dogovoru s mojim poglavarima ideja je i zaživjela”, poručio je bogoslov Foretić. Prema njegovim riječima, i vjernici su svojim dolaskom na molitvu prihvatili ovu krunicu.

Sat milosrđa u zagrebačkoj katedrali

Kako je podsjetio Foretić, sveti papa Ivan Pavao II. bio je pronositelj krunice Božanskog milosrđa.

Naime, Ivan Pavao II. je prvu nedjelju poslije Uskrsa, prema želji koju je Gospodin obznanio sv. Faustini Kowalskoj (1905. – 1938), proročici Božanskog Milosrđa, odredio za blagdan Božanskog milosrđa. Još je kao nadbiskup u Krakowu 1978. godine – kratko vrijeme prije dolaska na Stolicu sv. Petra – dao prvo službeno crkveno odobrenje za pobožnost Božanskom milosrđu.

Naposljetku je on kao Papa proglasio Faustinu Kowalsku blaženom na osminu Uskrsa 1993. te ju je potom kanonizirao kao sveticu na osminu Uskrsa 2000. godine. U samoj homiliji na misi kanonizacije sv. Faustine ustanovio je Nedjelju Božanskog milosrđa kao blagdan za cijelu Crkvu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja