Budi dio naše mreže

Otvorenje i blagoslov Memorijalnog centra podno Aljmaške Kalvarije 1. kolovoza još je jedan važan događaj u tristoljetnoj povijesti marijanskog nadbiskupijskog svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu.

/ hjb

Nakon večernjeg euharistijskog slavlja u crkvi, vjernička procesija zaustavila se kod Gospina kipa (na početku uspona na križni put), neposredno uz ulaz u nekadašnji vojni bunker, koji je sada prenamijenjen i uređen u Memorijalni centar. Mnoštvo okupljenih pozdravio je aljmaški župnik i upravitelj Svetišta vlč. Tomislav Ćurić, koji je potaknuo i, sa suradnicima, ostvario projekt duhovno-zavičajno-povijesnoga galerijskog prostora u Aljmašu.

Zahvala svim Aljmašanima, posebno vlč. Markiću

“Sabrali smo se ovdje kako bismo otvorili ovaj Memorijalni centar. Zahvalan sam Bogu i dobrim ljudima što to činimo upravo na današnji dan – tako znakovit i važan za svakoga od nas. Memorijalni centar posvećujem preč. Anti Markiću, ratnom župniku, prognaniku i povratniku, koji je gotovo pola stoljeća upravljao ovom župom i aljmaškim svetištem. Potom i časnim sestrama koje su mu svesrdno pomagale, posebno s. Janji i s. Dominiki, te onima koji su ga proteklih mjeseci stvarali i uređivali, svim Aljmašanima i svima koji u Aljmaš dolaze hodočasteći Gospi od Utočišta. Na osobit način posvećujem ga pokojnim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskoga rata, među kojima su dvojica policajaca Aljmašana, Željko Svalina i Mladen Palinkaš, nemilosrdno ubijeni u Dalju baš na današnji dan 1. kolovoza 1991. godine”, rekao je župnik Ćurić.

Memorijalni centar u Aljmašu / Foto: Nevenka Špoljarić

Umirovljeni aljmaški župnik preč. Ante Markić je simboličnim činom rezanja vrpce na ulazu otvorio Memorijalni centar te posjetitelje poveo hodnikom do mjesta održavanja svečanog programa, prije samostalnog razgledanja sakralnih, zavičajnih i umjetničkih djela te povijesnih dokumenata ispod svodova u hodnicima i nišama s tematskim prikazima i dviju kapela.

Preč. Ante Markić pred Memorijalnim centrom u Aljmašu / Foto: Nevenka Špoljarić

“Stari” i novi Aljmaš

Na fotografijama se može vidjeti kako je izgledao ‘stari Aljmaš’. Osim toga, pomno su izabrani materijali koji dokumentiraju Aljmaš i aljmaško Svetište tijekom Domovinskog rata, kada je selo u potpunosti devastirano i srušena aljmaška crkva čije je rušenje, pod neobičnim okolnostima, preživio kip Gospe od Utočišta. Izloženi su i dokumenti o gradnji i dovršetku nove župne i hodočasničke aljmaške crkve, kao znak nade i zalog bolje budućnosti ‘novog Aljmaša’.

U Memorijalnom centru uređena je i kapela Svetoga Križa u kojoj se nalazi i relikvija Svetog Križa te, na početku, kapela Pomoćnice kršćana koja potiče na pobožnost prema BDM. Uz ove duhovne oaze koje vjernicima omogućuju sabranost i molitvu, uređene su sobe kako bismo sačuvali tradicijsku kulturu sela i kraja.

Važno mjesto u Memorijalnom centru pokazuje kulturu sjećanja u uređenoj sobi sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sobi sjećanja na krunjenje Gospe Aljmaške, što je u Osijeku tijekom svoga pohoda Hrvatskoj 2003. godine učinio sv. papa Ivan Pavao II.

Papa je simboličnom gestom krunjenja Aljmaškoj Gospi vratio dostojanstvo nakon ratnih stradanja.

Uz sobu dojmova u kojoj će posjetitelji moći zabilježiti svoje utiske, vrijedan je dio Memorijalnog centra trajni postav slika i skulptura koje su izradili akademski slikari i kipari tijekom Domovinskog rata.

Radost za cijelu Nadbiskupiju

Radosnoj svečanosti otvorenja pridonio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić koji je okupljenima prenio pozdrave nadbiskupa Đure Hranića te kazao kako je vidljivo da je u ove prostore, nakon osmišljavanja, utkano puno srca i sadržaja, dolično dijelu cjeline aljmaške Kalvarije u poslijeratnom uređenju aljmaškog Svetišta. Stoga je izrazio srdačnu zahvalnost župniku Tomislavu Ćuriću i župljanima te prijašnjem župniku Anti Markiću.

Podsjećajući na riječi psalma “Kad Gospodin vraćaše sužnjeve sionske, bilo nam je k’o da snivamo”, biskup Ćurić razložio je kako smo pozvani na novi početak nakon razaranja, tolikih tragedija i tuge te možemo reći “Velika nam djela učini Gospodin”, radujući se stvaranju i ovomu ovdje u Aljmašu, gdje se moli i raduje umjetnosti te slavi Gospa naša.

Memorijalni centar bit će za posjetitelje otvoren i tijekom velikogospojinskih dana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja