Budi dio naše mreže

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u subotu 5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji, misu za Domovinu te sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu.

/ mdj

S biskupom su koncelebrirali župnik i petrinjski dekan Josip Samaržija, župnik sisačke župe sv. Kvirina Robert Jakica, župnik iz Hrastovice fra Mate Bašić i vojni kapelan Branko Čagelj, a uz mnoštvo hrvatskih branitelja i njihovih obitelji bili su nazočni i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes s predstavnicima civilne, vojne i policijske vlasti. 

Biskup Košić u homiliji je evocirao 7.listopada 1571., kada se zbila bitka kod Lepanta, a na dan te velike kršćanske pobjede papa Pio V. pozvao je sav kršćanski svijet na molitvu krunice i poslije ga proglasio Danom pobjede. Slično je i s nama koji smo 1995. pobijedili na blagdan Gospe Snježne, također s krunicom o vratu naših branitelja i u ruci svih nas koji smo se molili za njih i za slobodu. Zaštita Blažene Djevice Marije, koju mi rado zovemo Kraljicom Hrvata, uvijek je bila nad nama i zato je danas, na njezin blagdan, Dan pobjede i Dan naše zahvalnosti, i to braniteljima i dragom Bogu i Blaženoj Djevici Mariji. 

Biskup je iznio neslaganje s tim da se još uvijek dovoljno ne ističe ta jedina istina o tome što je bio naš obrambeni Domovinski rat, kako smo teško i uz velike žrtve obranili našu državu jer smo bili napadnuti i okupirani ali smo se oslobodili na što smo imali pravo po svim ljudskim i Božjim zakonima. „Žalimo za svakom žrtvom i molimo se za poginule, u nadi da su pali za našu bolju budućnost koju smo svi dužni graditi“, zaključio je biskup Košić. 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja