Budi dio naše mreže

"Jedini je Gospodin Isus zaštitnik ljudskosti svakog, baš svakog čovjeka!" Istaknuo je to sisački biskup Vlado Košić, predvodeći 8. svibnja u zagrebačkoj crkvi Svete Mati slobode misu za žrtve masovnih grobnica u Zagrebu i okolici, pobijene u svibnju 1945.

/ hjb

Na obilježavanju 75. obljetnice žrtava pobijenih prigodom ulaska partizana u Zagreb, biskup Košić je naglasio da se radi o tisućama pobijenih. Oni su do dana današnjega skriveni u velikom broju masovnih grobnica na Sljemenu, u Gračanima, u samom Zagrebu i okolici. Kako je rekao: “Naši mrtvi još su uvijek prezirani i ponižavani, još uvijek se u našem društvu ne smije njih spominjati niti za njih moliti. Gdje su tu ljudska prava, gdje je tu pravda za pobijene bez suda?”

Upozorio je da pravi revizionisti povijesti, puni mržnje prema svemu što je hrvatsko i katoličko i željni zatrti hrvatski narod, prekrajaju povijesnu istinu. Svakoga tko se drzne u nju posumnjati i dovesti je u pitanje, bez obzira na svjedoke i dokaze, preziru i osuđuju. “Međutim, naš Gospodin Isus smatra sve ljude, koji u Njega vjeruju, svojom djecom. Jedini je Gospodin Isus zaštitnik ljudskosti svakog, baš svakog čovjeka!”, istaknuo je biskup Košić.

Prisilna šutnja i odustajanje od traženja istine

“Gotovo da čovjek ne može vjerovati kako čovjek čovjeku može biti takav neprijatelj, ubojica, mučitelj. A još je gore to što se ta istina zataškavala i nije smjela doći na vidjelo tolika desetljeća, što je postala razlog novih progona i trpljenja ljudi koji ipak nisu šutjeli. Neki su samo, ma i ne imenovavši krivce, ukazivali na zločine i dosljedno tome na zločinački karakter čitavog tog sustava. To je razdoblje trajalo 45 godina, do propasti bivše države stvorene na teroru i održavane silom i lažima.

Najgore je ipak to što se i u ovih 30 godina moderne Hrvatske kao samostalne države još uvijek niti istražuje, niti govori niti mlade poučava istini o tim silnim žrtvama našega naroda, pobijenima uglavnom samo zato što su bili Hrvati. I ni jednoj vlasti u tzv. demokratskoj Hrvatskoj nije stalo do istine i zadovoljštine za tolike nevino pobijene”, zaključio je sisački biskup Vlado Košić. Na kraju je pozvao na molitvu za sve stradale i članove njihovih obitelji, ali i za ubojice i njihove potomke, koji još uvijek niječu te zločine i skrivaju ih od javnosti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja