Budi dio naše mreže

Na dan sjećanja na žrtve Dakse u utorak, 25. listopada, na zelenom otoku pokraj Dubrovnika koji čuva sjećanje na pedeset i tri osobe ubijene bez suđenja u listopadu 1944. godine upriličena je molitva koju je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović. Za pravoslavne stradalnike molitvu su izrekli dubrovački protojereji Stevan Kovačević i Miroslav Bošković.

/ hjb

U prigodnom nagovoru biskup Glasnović je kazao kako se u povijesti često ponavlja “misterij zla” koji stavlja u iskušenje ‘ne nešto od života nego temeljni zakon života, zakon ljubavi’, kako ljubavi prema osobnom životu tako i ljubavi prema Bogu, izvoru života, i ljubavi prema bližnjemu, prema rodu i narodu, prema domovini, Crkvi i svijetu, prema svemu gdje čovjek živi svoj život i želi ga živjeti u miru i slobodi. Kršćanstvo vjeruje da su i mučenje i muka i križ u ljubavi podnesen – za život, a ne za smrt”, nastavio je dubrovački biskup.

Sudionici komemoracije / Foto: Angelina tadić

Dodao je kako u ljubavi podneseni muka i mučenje, patnja, progonstva, osude, pa i sama smrt, afirmiraju vrijednost i svetost života na zemlji, da se kroz ljubav život u potpunosti ostvaruje na nebesima, u Bogu koji je ljubav.

Izvlačeći pouku iz svega, biskup Glasnović je rekao kako misterij zla vreba svakoga te kako mu se treba oduprijeti čvrsti u vjeri, nadi i ljubavi. “Treba moliti milost da se prizna istina, a ne nijekanje zločina. I da se suoči s istinom, a ne prešućivati povijesne događaje koji stvaraju crne rupe jer istina oslobađa.”

Sudionici komemoracije / Foto: Angelina Tadić

Moja je osveta oprost!

“Oprost je potreban zato da se pročisti ljubav. Zlo prestaje, sagorijeva, gubi kada udari u dobro, sveto, u žrtvu. Da, žrtva trpi, pati, ali zlo više nema snage. Nijedna žrtva nije izgubljena, jer, čuli smo u evanđelju, Isus ne želi izgubiti svoje koji vjeruju u njega, nego ih uskrišava i želi ih uskrisiti u posljednji dan”, objasnio je biskup.

Ustvrdio je i kako pri tome treba zauzeti stav poput bl. Miroslava Bulešića: Moja je osveta oprost.

Komemoracija na Daksi / Foto: Angelina Tadić

Među stradalnicima na Daksi su i četvorica dijecezanskih svećenika, dva franjevca i jedan isusovac te su se na molitvi okupila i njihova subraća, kao i potomci drugih stradalnika. Ove su godine na Daksu stigli i hodočasnici s područja Varaždinske biskupije i Splitsko-makarske nadbiskupije. Predstavnici gradske i županijske vlasti i različitih udruga položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomenika žrtvama, a komemoraciju je organizirala Udruga “Daksa 1944./’45”.

Daksa / Foto: Angelina Tadić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja