Budi dio naše mreže

Liama Kaiu, šesto dijete u obitelji Petrak, krstio je dubrovački biskup Roko Glasnović u nedjelju, 11. veljače, na euharistijskom slavlju u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.

/ mk

Biskup je na početku istaknuo kako ove nedjelje slavimo šestu nedjelju kroz godinu; posljednju u ovom vremenu kroz godinu prije početka korizme, ali i Svjetski dan bolesnika, Gospu Lurdsku te Svjetski dan braka.

Foto: Angelina Tadić

U homiliji je dubrovački biskup promišljao o gubavcu iz evanđeoskog ulomka koji je došao Isusu motiviran vjerom te je rekao: ”Vjera često u bezizlaznim situacijama ostaje jedini ljudski oslonac. Isus pred vjerom nikada ne ostaje ravnodušan, nego joj izlazi u susret. Vjera je hrabrost i prepuštanje Bogu i tamo gdje ljudska pomoć zakazuje i gdje su ljudi posve nemoćni. Vjera je životni stav poniznosti i molitve.”

Biskup je također govorio o odnosu prema gubavcima kroz Sveto pismo, o sv. Franji Asiškom i njegovom činu prema gubavcu te naveo primjer Raoula Follereaua, francuskog pisca koji se naziva ”apostolom oboljelih od gube” jer je cijeli svoj život posvetio borbi protiv te bolesti. Spomenuo je kako se Isus borio protiv tadašnjeg mentaliteta koji je gubavce odbacivao, isključivao iz društva.

„Koliki su ljudi, poput Isusa, muškarci i žene puni evanđelja, otišli gubavcima našega vremena, beskućnicima, narkomanima, prostitutkama, izbjeglicama… Dodirnuli su ih gestom naklonjenosti, osmijehom i mnogi od njih su se doslovno izliječili od svoje muke i sami postali iscjelitelji“, primijetio je biskup te zaključio: „Ozbiljno shvaćanje evanđelja ima snagu koja mijenja život.“

Na kraju mise biskup je čestitao obitelji Petrak na krštenju njihova šestog djeteta, posebice najstarijem bratu koji mu je bio kum.

Svečanom i radosnom ozračju u katedrali pridonio je pjesmom zbor mladih koji redovito nedjeljom u 18 sati svojom pjesmom i slavljenjem Gospodina uveličava euharistijska slavlja.

Foto: Angelina Tadić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja