Budi dio naše mreže

Ključna riječ: demografija

U Hrvatskoj nedostaje kultura koja podupire obitelji

Demografska problematika u Hrvatskoj u svijetlu Socijalnog nauka Crkve bila je tema emisije "Socijalni govor Crkve", u četvrtak, 4. veljače. Emisiju priređuje Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK, a uređuje i vodi stručni suradnik Centra Zvonimir Ancić. Gostovali su dr. Marin Strmota, docent s katedre katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. Ivan Malbašić, docent na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Udruge obitelji 3Plus.

Fra Mario Knezović: Izumiremo i nestajemo! Što učiniti?

"Na temelju broja krizmanika jasan je drastičan pad djece. Krizmanici su najbolji uzorak za usporedbe jer oni žive u svojoj župi. Krštenja i pokopi nisu relevantni jer je puno krštenih i pokopanih koji ne žive u župi. U tom razdoblju od 2014. do 2020. izgubljeno je samo u te dvije župe 172 djece – gotovo 7 razreda po 25 učenika“, istaknuo je u svojoj Facebook objavi kočerinski župnik fra Mario Knezović, analizirajući trenutno stanje u dvjema najvitalnijim župama širokobriješkoga dekanata. Objavu prenosimo u cijelosti.

GUŽVA U RODILIŠTU U Gospiću rođeno 11 beba

Nakon pet godina rodiliste u Gospiću ponovo je prepunjeno: rođeno je 11 beba, od kojih jedna carskim rezom. Morali su naručiti još jastučića za bebe, imali su ih samo 10.

U Imotskom novi poticaji za mlade obitelji - za drugo dijete 20.000, a za treće 50.000 kuna

S ciljem povećanja nataliteta u gradu te poticanja mladih obitelji, grad Imotski uveo je nove novčane poticaje za svu novorođenčad koji se po svojoj visini ističu u cijeloj zemlji. Stupanjem na snagu izmjene i dopune odluke o socijalnoj skrbi, svi roditelji s prebivalištem u Imotskom ostvaruju pravo na novčanu pomoć za novorođenčad rođenu u naredne dvije godine, počevši od 1. siječnja 2019.

"Vječna" demografska pitanja

Uspješnost demografskih mjera te mogućnosti i nužnosti donošenja novih politika bile su teme Argumenata HKR-a, emitiranih u utorak, 19. veljače.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja