Budi dio naše mreže

Svjetski dan bolesnika obilježava se 11. veljače. U emisiji Hrvatskog katoličkog radija Argumenti stoga se u ponedjeljak govorilo o onima koji bolesnicima služe kao Kristu patniku. Gosti Argumenata bili su doc. dr. sc. Marko Kutleša, dr. med. pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu i s. Marija Čulo.

/ im

Sveti Otac Franjo u poruci za ovogodišnji 29. svjetski dan bolesnika (11.02., blagdan Gospe Lurdske) poziva da se posebna pažnja ove godine posveti bolesnicima i onima koji za njih skrbe.

Naime, Papa među ostalim ističe: “Trenutna pandemija razotkrila je koliko su naši zdravstveni sustavi neodgovarajući, a izašli su na vidjelo i nedostaci u skrbi za bolesnike.” No, također i kaže da je “došla do izražaja predanost i velikodušnost zdravstvenog osoblja, volontera, radnika i radnica, svećenikâ, redovnikâ i redovnicâ koji su profesionalno, požrtvovno i s osjećajem odgovornosti i ljubavi prema bližnjima pomagali, liječili, tješili i služili mnogim bolesnicima i članovima njihovih obitelji. To je tiho mnoštvo muškaraca i žena koji su odlučili ne okretati glavu na drugu stranu, nego pogledati u lice i vidati rane bolesnikâ koje su doživljavali bliskima zbog zajedničke pripadnosti ljudskoj obitelji.”

Hrvatska liječnička komora dodijelila je četvrtu godinu zaredom svoje godišnje nagrade istaknutim pojedincima, i to za postignuća u 2019. i u 2020. godini. Doc.dr.sc. Marko Kutleša, koji je nagradu dobio za planiranje, organiziranje i vođenje intenzivne jedinice za oboljele od COVID-19 u Klinici za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“.

Doc. dr. sc. Marko Kutleša

Doc. Marko Kutleša rekao je da se vjera ne širi nasilno, nego svojim primjerom. “Onda je naš krug ograničen na jedan manji, ali ako ima puno takvih manjih krugova onda se nešto može postići. Nekakva formalizacija vjere uvijek dovodi do otpora. Ja nekako mislim da mi kršćani moramo prvenstveno gledati na to da mi svojim primjerom pokažemo kako se treba ophoditi. Na drugima je da odluče što će sa svojim životom. Mi ne možemo nikoga nasilno mijenjati. I s te strane mislim da se taj kršćanski duh gubi i sve više formalizira te je potrebno što prije vratiti taj iskonski i ekumenistički kršćanski duh. Dakle, mi kršćani bi trebali biti više povezani jer je puno više toga što nas povezuje, nego razdvaja”, istaknuo je.

Vjera se ne širi nasilno, nego svojim primjerom.

Napomenuo je da bez tima sam liječnik ne može ništa. “Nitko čovjeku ne spasi život sam jer iza toga uvijek stoji tim. Drugo, ako čovjek i malo dođe do neke spoznaje odmah shvaća i da je grešan i smrtan te ako tu spoznaju o svojoj smrtnosti ne prihvati možeš se samo uzoholiti”, rekao je doc. Marko Kutleša.

Doc. Kutlešu odabrali smo za gostovanje kao nagrađenog liječnika. Umjesto kritiziranja, ponudio je alternativnu korisnu za sve – i za sustav, liječnika, ali i pacijente. Zbog toga je nagrađen od strane struke. I on pripada ovoj tihoj predanosti o kojoj piše Sveti Otac u svojoj poruci.

Upravo iz tih razloga rekao je da je kritika dobrodošla ako se vidi da nešto ide u krivom smjeru. Doc. Kutleša je istaknuo: “Sama kritika bez davanja nečega od sebe kako bi nešto krenulo u dobrom smjeru je dosta isprazna. Kritizirati je najlakše. Stručnost bez brige je taština. Ne možete imati jedno bez drugoga, a da bi bila kompletna slika”.

Nije uvijek lako, ali sigurno bez vjere je teže.

“Opećnito u životu osjećam Božji blagoslov kroz obitelj, roditelje, prijatelje i suradnike. To je ono što čovjek treba cijeniti i biti zahvalan na tome svaki dan. Nije uvijek lako, ali sigurno bez vjere je teže. Naša dužnost je da vratimo društvu ono što smo primili. Mene je društvo odškolovalo, stavilo me u situaciju da mogu nekom pomoć i onda je moja dužnost da taj dug na neki način vratim ljudima kojima u tom trenutku ja mogu pomoći. Čovjek nikad ne može sam i mora imati potporu i zato mi jesmo socijalna bića, a ne individualna. Čovjek kad se suoči sa smrću u bilo kojem pogledu ne može shvatiti zašto se to događa, ali ako ima vjeru imat će i nadu”, zaključio je.

Čovjek kad se suoči sa smrću u bilo kojem pogledu ne može shvatiti zašto se to događa, ali ako ima vjeru imat će i nadu.

S. Marija Čulo istaknula je da onaj čovjek koji ima vjeru ima i nadu. “Gledajući patnju drugih lakše podnosim svoju svakodnevnicu. Smrt nije poraz, ako vjerujemo. Vjera mi pomaže da budem bliže onima koji pate”, zaključila je.

s. Marija Čulo, doc. dr. sc. Marko Kutleša i voditeljica Tanja Maleš

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja