Budi dio naše mreže

Biskupijski križni putevi mladih u nekim su hrvatskim biskupijama dugogodišnja tradicija, a u nekim novost. Proteklog vikenda je u Gospićko-senjskoj biskupiji Križni put mladih održan prvi put. Plodovi svih tih križnih puteva, ali i predstojeći Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću, bili su tema Argumenata 12. ožujka.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Član Odbora za organizaciju Križnoga puta Đakovačko-osječke nadbiskupije Josip Matezović naglasio je da broj sudionika rijetko bude manji od 1500 sudionika, a ove je godine geslo “S Marijom putem križa”: To je uistinu radostan događaj kojega mladi cijelu godinu iščekuju, kao i mi u Uredu za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije. Nama je to nekako centralni događaj ureda na koji se mladi, između 18 i 35 godina, rado prijavljuju i dolaze iz godine u godinu, već 18 godina. I to mladima ostaje kao uspomene za cijeli život, to nose u svoju svakodnevicu, to je nešto za što nas uvijek ispituju kad će biti organizirano.

Tradicionalno ga pripremamo uz petu korizmenu nedjelju, odnosno uvijek u vikendu prije Cvjetnice.

Prvi Križni put mladih Gospićko-senjske biskupije “osvježio” je sve sudionike

Voditeljica Tiskovnog ureda Gospićko-senjske biskupije Valentina Borovac podsjetila je da mlade u njihovome prvome biskupijskom Križnom putu ništa nije moglo zaustaviti: “Mogu reći da su mladi izdržljivi, budući da nas je kiša pratila i natapala od prve minute kada smo krenuli na križni put, svih 22 kilometra i nisu odustajali. Vjetar je puhao, kiša je padala, bilo je tu i grmljavine, međutim, mladi su radosno molili, pjevali, ljudi su nas na ulicama pozdravljali, iako su nam se malo i čudili. Mislim da je bilo dosta i čudno – i čudesno – vidjeti da kiša pada, a mi u kabanicama (koje baš nisu poslužile svrsi, jer smo svi bili natopljeni), hodamo, pjevamo i molimo. Mislim  i da svaka mlada osoba koja je izdržala do kraja, a većina od oko 250 sudionika jest izdržala, doslovno su umrli sebi hodajući, jer je bilo hladno i mokro i nisu znali što ih čeka – ali nisu odustajali.”

Posebna nakana ovoga Križnoga puta bio je uspjeh Susreta hrvatske katoličke mladeži.

“Križni put napisale su naše karmelićanke iz samostana Presvetog Srca Isusova. On je ponuđen i na mrežnim stranicama SHKM kao vid duhovne priprave za sam susret, tako da ga svi mogu pročitati, a i mi smo ga molili na ovome križnom putu. Osjećamo težinu organizacije Susreta, malo nas je, a puno je detalja na koje treba misliti. Opet, cilj nam je ugostite mlade i dati najbolje od sebe, pa vjerojatno zato imamo nešto više problema, kušnji i križeva”, zaključila je Borovac.

Koordinator za križni put mladih Varaždinske biskupije Damjan Klemenčić dodao je da ovogodišnja ruta 18. Biskupijskoga križnoga puta mladih Varaždinske biskupije prolazi od Ivanca i ide preko Klenovnika do Bednje. Zasada je prijavljeno 350 mladih koji će hodati pod geslom “Bog je ljubav”.

Sudionici emisije podijelili su i svoja iskustva s Križnih puteva, ali i posvjedočili o plodovima različitih hodočasničkih križnih puteva, vidljivima u životu mjesnih Crkvi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja