Budi dio naše mreže

U današnjoj emisiji HKR-a "Argumenti" govorilo se o jednom od najomiljenijih katoličkih svećenika i franjevaca našega vremena - fra Smiljanu Draganu Kožulu. Čime je osvajao ljude? Koji su plodovi njegove otvorenosti poticajima Duha Svetoga? Mnogi su se pitali kako je ovakvom duhovnom velikanu Bog dopustio proći kroz fizičko trpljenje i bol godinama prije smrti? Odgovore na ta, i mnoga druga pitanja ponudili su Iva Ćurić, voditeljica Zajednice Maranatha, Darko Pavičić, novinar i Ratko Podvorac, trajni đakon Zagrebačke nadbiskupije. Urednica emisije bila je Tanja Maleš.

/ mdj

Novinar Pavičić istaknuo je kako je fra Smiljan imao posebnu karizmu i privlačnost. “Već kao dječak u njemu se pojavila želja za propovijedanjem. Bio je osvajač duša sa Božjim darovima.”

Čime je fra Smiljan osvajao?

“Doživjela sam ga kao pastira koji vidi potrebe naroda i želi pomoći svakome. Bio je zapaljen Gospodinom i tako je privlačio ljude”, istaknula je Iva Ćurić.

“Fra Smiljan je u potpunosti prihvaćao sebe, svoj poziv, ali i svoje nedostatke i vrline”, objasnila je.

Već kao dječak u njemu se pojavila želja za propovijedanjem. Bio je osvajač duša sa Božjim darovima.

Naši gosti složili su se u tome da je fra Smiljana najjednostavnije opisati s riječju autentičnost.

“Bio je autentičan u ljubavi prema ljudima i životu. Ta autentičnost je izvirala iz ljubavi prema Kristu. Bio je čovjek sakramentalnog življenja. Sva njegova privlačnost je proizlazila iz sakramenta euharistije”, poručio je trajni đakon Podvorac.

Fra Smiljan je u potpunosti prihvaćao sebe, svoj poziv, ali i svoje nedostatke i vrline.

“Već kao dijete dopustio je da ga obuzme duh franjevaštva, te nikada nije bio razočaran redom, ali niti subraćom”, nastavio je.

fra Smiljanovo djelovanje

Gđa. Ćurić pojasnila je da se pojedina osoba odgaja kroz različite pristupe i dimenzije, počevši od razvijanja svijesti i pripadnosti Crkvi nadalje. “Neki se zadrže na površini, ali oni koji su krenuli sa radom na sebi posvećuju se u svakodnevnici”, poručila je.

Govoreći o karizmatskim zajednicama, i fra Smiljanovom djelovanju u njoj, gosti su objasnili kako je uvijek bio vjeran nauku Katoličke Crkve.

Već kao dijete dopustio je da ga obuzme duh franjevaštva, te nikada nije bio razočaran redom, ali niti subraćom.

Novinar Pavičić istaknuo je kako u počecima njegova rada nisu postojali katolički mediji. “Surađivao je s onima koji su bili na raspolaganju i u njih unosio evanđeoski duh, govorio je bez straha i iz vlastitog uvjerenja”. “Osim toga”, nastavio je, “kod njega se vidjelo da zaista vjeruje to što živi.”

Kraj života

Fra Smiljan je svoj zemaljski život završio prikovan uz krevet, te uz mnoga trpljenja. “Nije li Kristov život tako završio?”, poručio je vlč. Podvorac. “No, fra Smiljan je i uz svoju bolest i dalje molio i prihvaćao ljude.”

Surađivao je s onima koji su bili na raspolaganju i u njih unosio evanđeoski duh, govorio je bez straha i iz vlastitog uvjerenja.

Članove karizmatske zajednice učio je kako samostalno koračati, i nikada nije navezivao ljude na sebe. Iza njega su ostale brojne udruge i inicijative, od kojih je najpoznatija “Pokret krunice za obraćenje i mir”.

“Do kraja svog života uživao je u slavljenju sakramenata”, poručio je novinar Pavičić.

Emisiju u cijelosti možete pogledati ispod članka.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja