Budi dio naše mreže

Godinu dana nakon razornog potresa u Zagrebu, prisjećamo se i života mlade Anamarije Carević, jedine žrtve potresa. Župa Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj na poseban način će odati spomen njihovoj mladoj župljanki i to izgradnjom novog pastoralnog centra u kojem će mladi pronaći uz Baziliku Srca Isusova svoj drugi dom, baš poput Anamarije.

/ Paula Stier

Predstavljanje projekta, na obljetnicu njenog preminuća, održano je u dvorištu sada razrušene Bazilike, a zaklada za obnovu također će nositi Anamarijino ime. Najprije je održana komemoracija, a u 19 sati će se održati misa zadušnica za Anamariju u prostorima pored Bazilike. Svi su građani pozvani u to vrijeme zapaliti svijeću u njeno sjećanje.

S ljubavlju se svoje kćeri prisjetila njena majka Nataša, koja je spomenula kako je često znala zvati svoju kćer da se vrati kući nakon što bi tako dugo boravila u župi.

Nataša Carević na predstavljanju Zaklade za obnovu Bazilike Presvetoga Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“

„Moram priznati kako ću s velikim ponosom i ljubavi gledati na novi pastoralni centar župe Presvetog Srca Isusova koji će nositi ime moje kćeri, Anamarije Carević. Vjerujem kako će njeno ime ostati u sjećanju bivšim i sadašnjim naraštajima. Kako je živjela, koliko je voljela svoju župu, Baziliku. Koliko je ljubavi i veselja davala u sve što je radila. Ništa joj nije bilo teško za bilo koga napraviti, a posebno za svog najboljeg prijatelja, Isusa”.

Mjesto gdje su uvijek dobrodošli za svoj ljudski i vjernički rast te angažman za izgradnju ljepšeg svijeta na vrijednostima evanđelja

Pastoralni centar „Anamarija Carević” bit će dostojan ljepote obnovljene bazilike, kao i apostolata koji se u sjeni Bazilike vrši, najavio je predsjednik Zaklade, rektor Bazilike Ivan Matić.

„Dali smo tu ideju na promišljanje Anamarijinim roditeljima pa su se oni složili da će to biti trajan spomen na nju i nadahnuće za djecu i mlade, da bazilika i ovaj centra budu njihov drugi dom kao što je bio za Anamariju. Mjesto gdje su uvijek dobrodošli za svoj ljudski i vjernički rast te angažman za izgradnju ljepšeg svijeta na vrijednostima evanđelja. U njemu će se naći mjesta za sve druge skupine vjernika. Naše seniore, očeve, majke djedove i bake, umjetnike i sportaše”.


Predstavljanje Zaklade za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“

Put prema obnovi je započet, no i dalje preostaje mnogo posla. U rad Zaklade kao prvi ambasadori koji će promovirati rad Zaklade u društvu su Ivana Husar, Alan Hržica i Ivo Gamulin Gianni. Kako kažu, to za njih nije samo običan zadatak, već su vrlo osobno uključeni u projekt.

Ovo je jedan početak i pokušava se već nazirati smisao ovakve patnje.

„Ja sam odrastao s Anamarijinom majkom, išli smo zajedno u školu.”, rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu Alan Hržica, koji je poručio kako mu je i dalje teško govoriti o smrti Anamarije te o „drugoj ranjenoj ljepotici”, Bazilici Srca Isusova. „Obnovit ćemo sve. Ovo je jedan početak i pokušava se već nazirati smisao ovakve patnje. Ovo je žrtva koja će mnogim mladima u budućnosti biti dom, biti obnovljen ali i još ljepši nego što je bio s mnogo više mogućnosti pruženih i za obrazovanje, kulturu, glazbu i sve ono što možemo ponuditi našem gradu Zagrebu”, dodao je.

„Mislim da smo se svi nekako povezali s ovom tragedijom koja se dogodila Anamariji i njenoj obitelji, ali jednako tako želimo graditi tu nadu koja je ona svima nama poručila kroz svoj život. Mislim da nema boljeg načina da Anamariji dajemo novi život nego da se kroz pastoralni centra djeca na jednaki način oblikuju”, zaključila je Ivana Husar.

Bazilika Srca Isusova u Zagrebu

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja