Budi dio naše mreže

Svetište Gospe Šumanovačke povodom 650. obljetnice postojanja organizira promocije monografije dr. Drage Iličića, zbirke pjesama te nove pjesme „Majka Šumanovačka”.

/ ap

Upravitelj svetišta vlč. Ivan Živić za HKM je istaknuo da je zadovoljan što svetište vjernici ne posjećuju samo povodom organiziranih događaja. „Jako puno ljudi dođe i privatno jer je svetište u prekrasnom prirodnom ambijentu i tamo čovjek može doživjeti mir prirode, ali i Boga koji je tu prisutan stoljećima”, istaknuo je vlč. Živić te najavio da će 17. lipnja svečano biti obilježeno 650 godina postojanja svetišta kada će svetu misu u 11 sati predvodit Apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua. U želji da doprinese razvoju svetišta, vlč. Živić izrazio je nadu da će ovaj događaj pomoći promociji: „Smatramo da će to biti zaista jedan blagdan i za svetište jako bitan događaj, jer će nam otvoriti vrata za budućnost, posebno iz razloga što se svetište nalazi na periferiji.”

Uz monografiju, bit će predstavljena i zbirka pjesama o Gospi Šumanovačkoj, autora Ilije Miškovića te nova pjesma „Majka Šumanovačka” nastala za proslavu 650. obljetnice. Autor teksta pjesme je vlč. Ivan Živić, glazbe Slavko Nedić, a izvođači su Stanko Šarić, Jacques Houdek i Pero Galić uz instrumentalnu pratnju Rockoko Orchestra. Aranžman potpisuje Veljko Valentin Škorvaga, a produkciju Tihomir Ivanetić.

Autor pjesme vlč. Živić istaknuo je motive prilikom pisanja pjesme: „Mogu reći da je pjesma nastala vrlo jednostavno. Budući da mi je svetište izrazito pri srcu, nije mi trebalo puno da sjednem i stavim ju na papir. Pjesma opisuje povijesni dio, sadašnjost, ali i ono što ljudi, kao i ja sam, doživljavaju na Šumanovcima.”

Svetište Gospe Šumanovačke nalazi se na tromeđi Gunja – Drenovci – Đurići te je najstarije na području Vukovarsko-srijemske županije. Samostan su Franjevcima dali izgraditi alšanski grofovi, za što je 1373. papa Grgur XI. dao dopuštenje. Dovršen je 1376. godine, a uz njega je sagrađena i crkva sv. Marije koja se postupno razvija u proštenište. Za vrijeme Turske najezde, svetište je stradalo, no kasnijim povlačenjem postaje mjesto hodoćašća. Godine 1822. izgrađena je u Šumanovcima nova crkva u kojoj je izložen kip Uznesenja Marijina u kojoj hodočasnici i danas prepoznaju pouzdanu nadu i utjehu.

Osim vjernika županjskoga kraja i okolnih sela koja se nalaze nedaleko od svetišta (Cvelferija), svetište, koje se nalazi u najstičnijoj hrvatskoj županiji, tradicionalno pohode i vjernici iz obližnjih
sela Bosanke Posavine.

HKM donosi riječi pjesme „Majka Šumanovačka” autora vlč. Ivana Živića napisane povodom 650. obljetnice postojanja Svetišta Gospe Šumanovačke.

Majka Šumanovačka

Alšanski samostan svetog Franje
bio je ovdje, velebno zdanje.
Povijest o tome, govori piše –
ni turska sila trag mu ne zbriše!

Stoljetni hrastovi ponosno stoje
i duge godine svjedočki broje,
uzdižu misli u nebeske visine,
duša se napuni Božje blizine.

Ref. Šest i pol stoljeća ti si s nama,
za nas se moliš, nas zagovaraš.
Ti si Majka dobrote i nade,
ostani s nama sve naše dane!

Šuma je skriveni Gospin dom:
ona je Majka narodu svom.
Voda iz zdenca prosvjetljuje oči.
Uvijek će zahvalan puk ovdje doći.

Šireći ruke Majka tu čeka,
grli nas nježno, naručja meka.
Toplina njezina ovdje se kuša.
Srce mi puno, prepuna duša!

Ref. Šest i pol stoljeća ti si s nama…

Ovdje se vraćam ja tako rado
vidjeti braću, Božije stado.
U skladu prirode i duge prošlosti
duh mojih predaka svuda se osjeti.

Hvala ti, Majko, za milosti dane,
za ljubav što tješi, vida nam rane.
Staro i mlado, svatko te treba
da nas povedeš ravno do neba.

Ref. Šest i pol stoljeća ti si s nama…

Pjesmu poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja