Budi dio naše mreže

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca, u kapeli Doma sv. Josipa u Samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu u nedjelju 10. veljače, nakon tjedna duhovnih vježbi koje je predvodio fra Krunoslav Kocijan, OFM, tijekom misnoga slavlja proslavljeni su redovnički jubileji sestara.

/ im

S. Emilija Šerer proslavila je 80 godina zavjeta, a s. Miroslava Kocić, s. Radojka Crljenić, s. Blažena Hokman, s. Žarka Balažić i s. Zvonka Sremić proslavile su 60. obljetnicu vjernosti Gospodinu. Nekoliko sestara nije moglo biti prisutno u kapeli zbog bolesti, kao i s. Smilja Micaković, koja će proslaviti dijamantni jubilej uz jedan od narednih termina duhovnih vježbi.

U propovijedi se fra Krunoslav zadržao na temama uz liturgijska čitanja i naglasio: „Kao i tada od apostola, i danas Isus od svojih učenika traži da učine ono što je u njihovoj moći. Ostalo će on sam učiniti. Činjenica da Crkva već 2000 godina hrani ljude istinom, najbolje dokazuje da Isus blagoslivlja djelovanje i napor svojih učenika.“

Podsjećajući na okolnosti iz povijesti Družbe, potaknuo je sestre na zahvalnost za sve što je Bog učinio po utemeljiteljima i sestrama od osnutka do danas, unatoč teškoćama, te je to povezao s vremenima u kojima je živio bl. kardinal Alojzije Stepinac.

„Bez obzira na sve što je doživio i koja su ga vremena zapala, on u svemu tome što proživljava jednom prilikom kaže: Ti jedini, Kriste, kadar si spasiti svakog pojedinca. Ti jedini, Kriste, kadar si spasiti obitelji naše. Ti jedini, Kriste, kadar si spasiti narod naš i domovinu našu. Bez tebe ne će koristiti nikakvi državnici, nikakvi vojskovođe, nikakvi političari, nikakvi ideolozi. Snažno i suvremeno zvuče te riječi u ovoj godini koja je i vama znakovita… Bez Boga, bez oslanjanja na njega, tko će nam pomoći, tko će nam pokazati put i tko će nas povesti u dobru budućnost“, istaknuo je propovjednik.

Na kraju se fra Krunoslav obratio slavljenicama i svim sestrama. „Drage sestre jubilarke, drage Milosrdne sestre sv. Križa: Stat crux dum volvitur orbis. Neka u Kristovu Križu bude vaš oslonac, vaša snaga i vaša nada. Ecce ancilla Domini, fiat mihi secundum verbum tuum. Neka vam ponizna službenica Gospodnja, Blažena Djevica Marija, naša Nebeska Majka, bude doista zagovornica, pomoćnica, učiteljica i zastupnica. Evo, u evanđelju čujemo kako Isus uze sedam kruhova, zahvali, razlomi i davaše svojim učenicima da posluže. Euharistija neka vam bude izvor života, svakodnevna hrana i put služenja. Učimo se i živimo tu euharistijsku logiku sućuti, primjećivanja potrebe, ulaganja onoga što mi imamo, a što nam je zapravo uvijek od Boga darovano, i dijeljenja drugima po svojim mogućnostima i u skladu sa svojom dobi“, zaključio je fra Krunoslav.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja