Budi dio naše mreže

Raspelo se ondje nalazi još od tridesetih godina prošlog stoljeća, no bilo je u jako lošem stanju i zapušteno, a Begović ističe da to više nije mogao gledati pa se bacio na posao. Pročitajte u nastavku.

/ mdj

Marijan Begović (62), hrvatski branitelj iz Pitomače odlučio je obnoviti i restaurirati raspelo koje se nalazi ispred njegove kuće u Ulici Petra Preradovića, donosi podravski list.

“Trebalo mi je možda tjedan dana da raspelo dovedem u red i vratim mu stari sjaj. Mislim da je to sada najljepše raspelo u cijeloj Hrvatskoj”, ponosno je rekao ističući da su raspelo još 1930. godine postavili njegov djed i djedov susjed.

Objasnio je kako je za vrijeme Prvog svjetskog rata cijela ova ulica je izgorjela. “Djed i susjed kopali su zdenac i našli kip Majke Božje te na tom mjestu postavili raspelo s tim kipom. No, raspelo se valjda od tada nije održavalo i kroz godine je prilično stradalo. Svaki dan sam kroz prozor gledao raspelo zaraslo u travi i shvatio sam da moram nešto napraviti. Nisam to mogao gledati tako zapušteno, a sada se svi čude kako sam došao na tu ideju”, otkrio je Begović koji je prvo pokosio travu, a onda se bacio na ‘restauratorske’ radove.

Mislim da je to sada najljepše raspelo u cijeloj Hrvatskoj

“Uzeo sam špahtlu i drotkefu i sve ostrugao. Potom sam kupio gletmasu za vanjsku fasadu i sve sam dobro izgletovao. Nakon što se sve osušilo, obrusio sam i ošmirglao, a onda sam uzeo boju za beton i ofarbao sam raspelo. Odlučio sam se za plavu boju jer se čini kao da plava Isusa diže u nebo”, istaknuo je Begović koji je iznimno ponosan na svojih ruku djelo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja