Budi dio naše mreže

Jedan se dječak iz Argentine nedavno posebno potrudio hodajući 11 kilometara (oko sedam milja) po blatnim cestama kako bi primio sakrament potvrde, a vijest je stigla do pape Franje koji mu je poslao blagoslov.

/ mk

Maximiliano Pavillaux živi zajedno sa svojim roditeljima i četvero braće i sestara u ruralnom području oko Suipacha, malog grada u pokrajini Buenos Aires, od prosinca 2022, donosi Catholic News Agency.

Dječak se cijelu godinu pripremao za primanje sakramenta potvrde koji je bio zakazan za 11. studenog.

Kako bi mu pomogla u pripremi, iz tjedna u tjedan, njegova mu je katehistica Eva slala materijale za učenje. Međutim, kako se bližio datum sakramenta, sve lošiji vremenski uvjeti prijetili su njegovoj potvrdi.

Noć prije krizme, i usred neprestane kiše, Carola i Rolando, Maximilianovi roditelji, počeli su se brinuti jer obiteljska vozila neće moći stići do grada po blatnim seoskim cestama, a traktor koji koriste za rad u polju pokvario se tog istog tjedna.

Postojala je alternativa, ali roditelji su mislili da je dijete neće prihvatiti: hodati sedam milja po blatu. No, na njihovo iznenađenje, Maxi je pristao.

Dječak i njegovi roditelji krenuli su u 7 ujutro kako bi mogli stići u crkvu na vrijeme za obred koji će početi u 10:30.

“Čizme su nam potonule u blato, sklizalo nam se”, prisjetio se Maximiliano, razgovarajući s ACI Prensa, CNA-ovim partnerom za vijesti na španjolskom jeziku. Usput se otac našalio s dječačićem: “Kad porasteš, imat ćeš dobru priču za ispričati.” No, nisu očekivali da će njegova priča doprijeti do tolikog broja ljudi.

Po dolasku u župu Gospe od Ružarija u Suipachi, Eva, njegova katehistica, čekala ga je u suzama: “Bila je jako sretna”, rekao je novopotvrđeni.

Svećenik koji je služio misu naveo je dječakov podvig kao primjer za nasljedovanje, a mnogi su mu kasnije prilazili čestitati.

Nakon ceremonije, “otišli smo s olakšanjem. Bila sam u oblacima cijeli tjedan”, priznala je dječakova majka. “Nismo žalili ni za čim, bili smo sretni.”

Ali Maximilianov utjecaj nije tu završio. Njegova priča proteklih je dana dospjela do ušiju pape Franje koji mu je iz Rima poslao svoj apostolski blagoslov i dar.

Uokvireni apostolski blagoslov i darovi Svetog Oca predani su Maxiju na prošlonedjeljnoj misi koju je predslavio biskup Mauricio Landra, pomoćni biskup Mercedes-Lujána, koji je posebno putovao u Suipachu kako bi predao Papino priznanje u dječakove ruke.

“Ne mogu prestati plakati”, izjavila je Maxijeva majka za ACI Prensa, ističući toplinu zajednice Suipacha, koja je došla posjetiti njenog sina i također mu donijela darove. “Ovo je raj”, rekla je.

Protagonist priče ispričao je za ACI Prensa da su “svi bili jako sretni”, čak i njegovi kolege iz seoske škole koji su bili “impresionirani”.

Ostalu djecu koja se pripremaju za primanje sakramenta potvrde Maksimilijan je podsjetio: „Isus vas čeka i uvijek će biti s vama, kao što će biti i sa mnom.“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja