Budi dio naše mreže

Čudesan i divan znak božićnih jaslica

U vrijeme došašća, ovo vrijeme iščekivanja Spasitelja, neizbježan element u svakoj obitelji su božićne jaslice. I papa Franjo navodi kako su jaslice podsjetnik na naše dužnosti da dijelimo ovo iskustvo s našom djecom i unucima te piše apostolsko pismo "Admirable signum“ o značenju i važnosti božićnih jaslica u svakoj fazi našega života.

/ at/IKA

“Admirable signum” Papa je potpisao na Prvu nedjelju došašća 1. prosinca prilikom posjeta Franjevačkom svetištu u talijanskom gradu Grecciu, mjestu gdje je sv. Franjo Asiški izradio prve jaslice 1223. kako bi istaknuo važnost Isusova rođenja.

Prikaz Isusova rođenja je u sebi jednostavan i radostan navještaj otajstva utjelovljenja Božjega Sina.”

U pismu Papa navodi da se njegov naziv odnosi na divan znak božićnih jaslica. „Prikaz Isusova rođenja je u sebi jednostavan i radostan navještaj otajstva utjelovljenja Božjega Sina“, piše Papa koji je usporedio prikaz Isusova rođenja sa živim evanđeljem. Razmatranje povijesti Isusova Rođenja je poput čovjekova polaska na duhovno putovanje na koje je “privučen poniznošću Boga koji je postao čovjekom kako bi se susreo sa svakim muškarcem i ženom“.

Papa je naglasio kako se nada da će ovo pismo biti poticaj da se u obiteljima, ali i na radnim mjestima, školama, bolnicama, zatvorima i gradskim trgovima očuva tradicija postavljanja jaslica. Čak i ako se ta tradicija izgubila, “uvijek se može iznova otkriti i oživjeti“, istaknuo je.

U pismu se papa Franjo prisjeća i porijekla jaslica kako je preneseno u evanđeljima. Prikaz Isusova rođenja “poziv je na promišljanje o brojnim otajstvima o Isusovom životu i približava ih našim osobnim životima“, napisao je. “Jaslice pripovijedaju o Božjoj ljubavi, ljubavi Boga koji je postao djetetom da nam poruči koliko je blizu svakom ljudskom biću, u kojem god da se stanju nalazilo”, ističe Papa.

Također se vratio i na prikaz prvih jaslica, kada je sv. Franjo u Grecciu “oživio” prizore iz Betlehema. Naglasio je kako ta jednostavna evangelizacija sv. Franje i danas nudi “jednostavan, ali i autentičan način prikazivanja ljepote naše vjere“.

Jaslice su opipljivi način kako možemo doživjeti nježnu Božju ljubav – tada možemo i sami vidjeti u kakvom se siromaštvu rodio Sin Božji. Prisutnost siromašnih i poniznih podsjećaj je da je „Bog postao čovjekom radi onih koji najviše osjećaju potrebu Njegove ljubavi i koji Ga mole da im bude blizak“. Isus u jaslama na krotak, no istovremeno moćan način svjedoči o potrebi da se dijeljenjem sa siromasima preobrazi svijet u kojemu nitko nije isključen ni marginaliziran.

U svakoj fazi našega života one nas uče kako razmatrati o Isusu, kako iskusiti Božju ljubav za nas, kako osjećati i vjerovati da je Bog s nama i da smo mi s Njim.”

Papa Franjo u pismu razmatra o svakom elementu koji čini prikaz jaslica. Čak i oni koji naizgled nemaju veze s izvješćima iz evanđelja, poput pekara, glazbenika, žena koje nose vodu ili djece koja se igraju “progovaraju o svakodnevnoj svetosti, o radosti u izvršavanju običnih stvari na nevjerojatan način“, zaključio je.

Konačno, božićne su jaslice podsjetnik na “naše dužnosti da dijelimo ovo iskustvo s našom djecom i unucima“, naglasio je papa Franjo, podsjećajući da je bit jaslica ta da nam osobno progovaraju, a ne u tome kako su one posložene. “U svakoj fazi našega života one nas uče kako razmatrati o Isusu, kako iskusiti Božju ljubav za nas, kako osjećati i vjerovati da je Bog s nama i da smo mi s Njim“, zaključuje papa Franjo.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja