Budi dio naše mreže

Već četrnaestu godinu zaredom nekoliko entuzijasta, predvođenih Ivanom Piukovićem, u posljednju nedjelju prije početka korizme organizira "Prelo sićanja", najljepše prelo na sjeveru Bačke, a i šire.

/ hjb

Formalno su organizatori ove pokladne priredbe HKC “Bunjevačko kolo” iz Subotice i Katoličko društvo “Ivan Antunović”, također iz Subotice. O ljepoti događaja svjedoče brojne fotografije načinjene u centru grada Subotice, u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila i svečanoj dvorani HKC-a.

Jedina ulaznica za “Prelo sićanja” je odijevanje svečane zimske bunjevačke narodne nošnje.

Sudionici “Prela sićanja” na subotičkom trgu / Foto: Josip Štefković

Četrnaesto “Prelo sićanja” održano je u nedjelju, 11. veljače. Nakon okupljanja kod spomenika Presvetog Trojstva u centru grada Subotice, sudionici su se zaputili u franjevačku crkvu sv. Mihovila. Ondje su sudjelovali na svečanoj svetoj misi i procesiji prigodom završetka devetnice u čast Lurdskoj Gospi. U “Staroj crkvi”, kako je Subotičani zovu, okupilo se nekoliko stotina vjernika. Misno slavlje predvodio je novi subotički gvardijan fra Ivan Miklenić, u koncelebraciji s katedralnim župnikom iz Beograda vlč. Mihaelom Sokolom, priorom karmelskog samostana u Somboru o. Stjepanom Vidakom i predsjednikom KD “Ivan Antunović” vlč. Josipom Štefkovićem.

Misno slavlje u subotičkoj katedrali / Foto: Josip Štefković

Sudionici “Prela sićanja” aktivno su sudjelovali na ovom slavlju, čitali su misna čitanja, a u procesiji sa svijećama nosili i kip Gospe Lurdske.

Sudionici Prela sićanja 2024. godine / Foto: Josip Štefković

Pokladna zabava organizirana je u prostorijama HKC-a “Bunjevačko kolo”. Uz tamburaški ansambl, okupljeni su uživali u tradicionalnim plesovima i pjesmama te prijateljskom razgovoru i druženju. Na prelu je bilo oko stotinu sudionika odjevenih u svečane zimske bunjevačke narodne nošnje. Posebno raduje što je i na ovogodišnjem “Prelu sićanja” sudjelovao velik broj mladih.

Sudionice Prela sićanja 2024. godine / Foto: Josip Štefković

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja