Budi dio naše mreže

Brojni hodočasnici stigli su u Voćin iz svih krajeva Požeške biskupije. Svečano euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodit će požeški biskup Ivo Martinović.

/ mk

U svim župama Požeške biskupije dana 21. kolovoza slavi se blagdan Gospe Voćinske. Brojni vjernici iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata hodočaste toga dana u Voćin. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje u 18.30 predvodi požeški biskup Ivo Martinović, nakon kojeg će uslijediti procesija s likom Gospe Voćinske.

Hodočasnici na putu za Voćin / Foto: Facebook Požeška biskupija

Hodočasnici na putu za Voćin / Foto: Facebook Požeška biskupija

Podsjetimo, svetište Gospe u Voćinu, Gospe od Utočišta, glavno je svetište i duhovno središte Požeške biskupije i jedno od najznačajnijih spomenika sakralne baštine. Kao župa, Voćin se prvi put spominje u spisima zagrebačkog Kaptola u prvoj polovici 14. stoljeća. Nakon turskih osvajanja u 16. st., vjerski život obnovili su franjevci sredinom 18. st., donijevši iz Osijeka Gospin kip. Za vrijeme Drugog svjetskog rata crkva je teško oštećena, a 1944. u povlačenju su je, zajedno s mjestom, zapalile njemačke snage. Tada je izgorio i stari čudotvorni Gospin kip, a kip Gospe Lurdske sklonjen je u Podravsku Slatinu. Staru sliku voćinske Gospe od Utočišta iz 18. st. župnik Josip Martinac 1940. pohranio je u Dijecezanski muzej u Zagrebu.

Štovanje Gospe se i dalje nastavilo usprkos nedostatku odgovarajućeg mjesta za bogoštovlje. Godine 1963. započela obnova crkve i vjerskog života – kip je vraćen u župu, a organizirana hodočašća ponovno su započela. Novu crkvu 1984. posvetio je kardinal Franjo Kuharić.

Vjernici na ruševinama voćinske župne crkve

U rujnu 1991. velikosrpski agresor okupirao je mjesto, usmrtivši više desetaka civila, a svetište opljačkao i pretvorio u skladište streljiva da bi ga u prosincu te godine miniranjem do temelja srušio.

Premda bez crkve i kipa Gospe Lurdske, hodočašća su se nastavila već iduće godine, s misama na otvorenom, a novi kip darovala je biskupija Lurd-Tarb (Francuska). Temeljni kamen za novu crkvu blagoslovio je 1998. papa Ivan Pavao II. za pohoda Hrvatskoj. Spašena slika Majke od Utočišta 1999. procesijom je iz Požege vraćena u Voćin. Od 2002. do 2011. trajala je gradnja crkve, uz koju je postavljen i memorijal za stradale mještane. Gospi u Voćin u pohode dolaze vjernici iz svih krajeva Hrvatske, a najveće svečanosti održavaju se na blagdan Bl. Djevice Marije Kraljice (22. kolovoza) i u nedjelju nakon Male Gospe. Svetište je poznato i po najbrojnijem dječjem hodočašću u Hrvatskoj koje se održava prve subote u svibnju.

Svetište Gospe Voćinske/Požeška biskupija

Molitva Gospi Voćinskoj

Gospo Voćinska, Majko od Utočišta! Ti si obiljem svojih milosti tijekom više stoljeća bila zaštita, utjeha i nada našem narodu u teškim povijesnim vremenima. U svim stradanjima, progonima i patnjama, po Tvojoj majčinskoj blizini, osjetili smo ruku pomoćnicu, koja nas je snažno vodila k Isusu Kristu, jedinom Spasitelju čovjeka. Puni vjere i dubokog pouzdanja stojimo pred Tvojim milosnim likom i molimo te: Brani našu Domovinu i pomozi svima nama, koji te u svojim osobnim potrebama zazivamo. Ostani s nama u svim kušnjama života, Majko od Utočišta, i ne daj da itko od nas skrene s puta Tvoga Sina Isusa Krista. Koji živi i kraljuje – danas i u vijeke vjekova. Amen. Zdravo Marijo….

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja