Budi dio naše mreže

Četrnaesto zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u subotu 19. kolovoza. Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje, koje je predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu s više od pedeset svećenika pristiglih iz svih župa biskupije zajedno sa svojim vjernicima.

/ dp

Na početku je biskupa i sve okupljene pozdravio rektor svetišta Domagoj Matošević istaknuvši kako je posebnost ovogodišnjeg hodočašća i to što je čudotvorni kip Majke Božje Bistričke odjeven u narodnu nošnju „Hrvaticu“ specifičnu za područje župa Lijevi Dubrovčak i Martinska Ves. Ova nošnja je dar vjernika župe Lijevi Dubrovčak kao zavjet i trajni spomen na sve hodočasnike Sisačke biskupije.

Foto: Sisačka biskupija

Na početku homilije biskup je tradicionalno objavio kako će nova pastoralna godina 2023./2024. u Sisačkoj biskupiji biti Godina velike obnove, pojasnivši kako je riječ o materijalnoj i duhovnoj obnovi. “Bogu hvala u našoj Sisačkoj biskupiji dobro napreduje obnova naših stradalih crkvi, kapela i župnih kuća. Tu je i jedan samostan. Ipak nismo zadovoljni što obnova obiteljskih kuća sporo napreduje, premda naš Caritas puno čini, kao i tolike udruge i crkveni redovi, pojedinci i darivatelji, da se pomogne svima a posebno najpotrebnijima, obiteljima s više djece te osobama starije životne dobi, posebno samcima….  U našoj Sisačkoj biskupiji nalazimo se u velikoj materijalnoj obnovi. Trenutno se radi na 25 župnih crkvi, 4 kapele, 4 župne kuće i na 1 samostanu, što je ukupno 34 sakralna objekta. Još trebamo započeti obnovu na 10 objekata, što je ogroman broj od 44 sakralnih objekata, gotovo polovica svih crkvi i naših objekata u biskupiji“, rekao je biskup zahvalivši svima uključenima u obnovu istaknuvši kako je to veliki i povijesno važan posao.

U ovoj godini kada se obnavljaju naše stradale crkve, kapele, kuće… mi trebamo više nego ikada obnovu naše duše, jakost naših srdaca, mir u našoj nutrini.

Izrazio je nadu i da će ako Bog da, do kraja ove godine blagosloviti, odnosno posvetiti, gdje je bila veća šteta, one crkve i kapele koje budu obnovljene, a tijekom 2024. i ostale crkve kako budu završavane, s tim da će Katedrala vjerojatno biti dovršena 2025. čijom posvetom bismo mogli zapjevati Te Demu – Tebe Boga hvalimo i tako zaključiti tu materijalnu obnovu, u najvećem dijelu naše Biskupije.

Foto: Sisačka biskupija

U nastavku biskup je rekao kako je neophodna i druga, još veća obnova – a to je duhovna obnova.

Bogu ništa nije nemoguće. I kada mi zdvajamo i mislimo da ništa ne možemo on od naše nemoći može učiniti jakost, u slabosti dati nam snagu i od ničega napraviti sve!

„U tu svrhu održavamo Biskupijsku sinodu koja treba još više povezati naše svećenike i vjernike, kao i vjernike međusobno… Što se tiče biskupijske sinode, na jesen će Tajništvo sinode napraviti pregled tema i prijedloga koje su naše župe, zajednice i pojedinci poslali te izraditi tzv. Instrumentum laboris – radni dokument kao podlogu za zasjedanje Sinode. Potom će Biskupijsko vijeće odrediti kriterije za izbor i imenovanje članova sinode, te ću ja kao biskup po tim kriterijima imenovati članove i zakazat ćemo 4-5 sjednica, najvjerojatnije u korizmi 2024. Po završetku zasjedanja Sinode izradit će se zaključci koje će biskup urediti i proglasiti kao mjerodavne u posebnom dokumentu. Također želim da se po župama i dekanatima naše Biskupije u ovoj pastoralnoj godini 2023./24. organiziraju tzv. misije, tj. jednotjedne duhovne obnove za sve župljane, čime trebaju biti obuhvaćeni svi članovi naših zajednica: djeca, mladi, bračni parovi, stariji, bolesnici te svi staleži – od poljoprivrednika i radnika do intelektualaca… Sa svima posebno treba održati duhovne susrete, kateheze, organizirati sakrament pomirenja, posjetiti bolesnike po kućama“, rekao je biskup te u nastavku dao još brojne druge upute za Godinu obnove poput toga da svećenici budu svakog dana prije mise na raspolaganju za ispovijed, da se na nedjeljnim misama moli za blagoslov i uspjeh Sinode i obnove, da se redovito Moli krunica i izlaže Presveto.

Foto: Sisačka biskupija

Pozvao je i da osobite nakane naših molitava budu: duhovna obnova naših obitelji, vjernosti i ustrajnost u bračnom životu te prihvaćanje više djece u našim obiteljima, kršćanski odgoj djece i mladih, zatim za duhovna, svećenička i redovnička zvanja, za starije i bolesne, za umiruće i pokojne, za naše hrvatske branitelje, za stradale u potresu i za civilne vlasti i da se zaustavi odlazak mladih iz domovine.

Na kraju, osvrnuvši se na Riječ Božju rekao je kako i ona poziva na duhovnu obnovu. „U poznatoj zgodi iz Kane Galilejske (Iv 2,1-11) Marija prepoznaje nevolju mladenaca – kaže Isusu: Vina nemaju! – i tako moli Isusa da nešto učini. A slugama govori: Što god vam rekne, učinite! Možda je Marija i u nama prepoznala nedostatak vina, tj. ljubavi i radosti. Pa moli svoga Sina da nam podari ono što nam najviše nedostaje. No, i mi moramo sudjelovati i učiniti što on od nas traži. Možda nam se to čini besmisleno, kao što su sluge mislili kada su donosili vodu i njome ispunjali posude, a znali su da mladencima treba vino a ne voda. No poslušali su. Koliko mi slušamo Mariju? Vidimo da su sluge doživjeli čudo, sigurno su se divili kad su tu vodu nosili na stolove, a ljudi su to kušali i hvalili dobro vino! Bogu ništa nije nemoguće. I kada mi zdvajamo i mislimo da ništa ne možemo on od naše nemoći može učiniti jakost, u slabosti dati nam snagu i od ničega napraviti sve! Marija nas zove na obnovu, na obnovu naših srdaca. U ovoj godini kada se obnavljaju naše stradale crkve, kapele, kuće… mi trebamo više nego ikada obnovu naše duše, jakost naših srdaca, mir u našoj nutrini. Sve nam to može i želi dati Gospodin po svojoj svetoj Majci kojoj se utječemo jer ona zna najbolje sve naše nevolje“, zaključio je biskup.

Foto: Sisačka biskupija

Misno slavlje animirali su članovi župnih zborova iz više župa biskupije uz orguljašku pratnju mo. Roberta Jakice. Dan ranije, u petak 18. kolovoza, održano je 10. jubilarno Hodočašće mladih Sisačke biskupije. U zanimljivom programu svjedočio je mladi bračni par Mateja i Kristijan Glavaš, roditelji četvero djece koji su s mladima podijelili svoje svjedočanstvo vjere. Pozdrav dobrodošlice mladima je uputio i povjerenik za mlade vlč. Marijan Štingl koji se osvrnuo na sva događanja unazad godinu dana, ali i pozvao da se okupljaju u svojim župnim zajednicama, stoji istaknuto na stranicama Sisačke biskupije.

Foto: Sisačka biskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja