Budi dio naše mreže

Govoreći u ime američkih biskupa, biskup Robert Barron osudio je praksu surogat-majčinstva, pridruživši se papi Franji nazivajući je “teškom nepravdom” koja rezultira “komercijalizacijom žena i djece”.

/ mk

Barron, koji je poglavar biskupije Winona-Rochester, Minnesota, i predsjednik američkog biskupskog  odbora za laike, brak, obitelj i mladež, objavio je svoju izjavu 10. siječnja. Njegova izjava uslijedila je nakon papinog govora veleposlanicima u Vatikanu 8. siječnja u kojem je pozvao na globalnu zabranu surogat majčinstva, nazivajući ga “teškim kršenjem dostojanstva žene i djeteta”, donosi Catholic News Agency.

“Želja za korištenjem surogat majčinstva može se činiti kao želja za stvaranjem obitelji prirodnim putem, ali koliko god dobronamjerno bilo, surogat majčinstvo uvijek čini veliku nepravdu djetetu, svim odbačenim embrijima, komodificiranoj rođenoj majci i bračnom zajedništvu supružnika,” rekao je Barron.

“Surogat majčinstvo predstavlja komodifikaciju i instrumentalizaciju ženskog tijela, tretirajući je kao ‘nositeljicu’, a ne kao ljudsku osobu,” nastavio je dodajući da je “jednako zabrinjavajuća činjenica da je dijete svedeno na uvjete kupnje i prodaje – kao predmet trgovine ljudima.”

Surogat majčinstvo predstavlja komodifikaciju i instrumentalizaciju ženskog tijela, tretirajući je kao ‘nositeljicu’, a ne kao ljudsku osobu.

Surogat majčinstvo je legalno u većini saveznih država, a prema Fortuneu, industrija surogat majčinstva je u “cvatu”, vrijedna preko 14 milijardi dolara u SAD-u 2022. Prema grupi SENSIBLE Surrogacy surogat majke koje pristanu nositi tuđu djecu obično se plaćaju između 50.000 i 60.000 dolara za to.

Barron je ponovio papine riječi, rekavši da je “dijete dar i kao takvo ne može ‘nikada [biti] temelj trgovačkog ugovora’.”

Dijete je dar i kao takvo ne može ‘nikada [biti] temelj trgovačkog ugovora’.

“Može biti slučaj da parovi iskreno žele imati djecu bez pribjegavanja surogat majčinstvu, ali bolne i čak po život opasne medicinske prepreke čine porođaj opasnim ili nemogućim”, priznao je.

Crkva, nastavio je, ima “odgovornost pratiti ove parove [koji se bore s neplodnošću] u njihovoj patnji”.

Ipak, rekao je da je “komercijalizacija žena i djece u surogat majčinstvu naglašena uvjerenjem da postoji pravo na dijete. Dijete postaje objekt za ispunjenje vlastitih želja umjesto osobe koju treba voljeti.”

Dijete postaje objekt za ispunjenje vlastitih želja umjesto osobe koju treba voljeti.

“Na taj se način,” nastavio je, “istinsko pravo djeteta da bude začeto kroz ljubav svojih roditelja zanemaruje u korist ‘prava da se ima dijete na bilo koji mogući način’.”

Barron je rekao: “Moramo izbjeći ovakav način razmišljanja i odgovoriti na poziv da poštujemo ljudski život, počevši od nerođenog djeteta.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja