Budi dio naše mreže

Povodom predstavljanja Izvješća o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini udruga „U ime obitelji“ i saborski zastupnik dr. sc. Igor Peternel organiziraju Okrugli stol koji će se održati u srijedu, 10. srpnja 2024., s početkom u 10 sati, u dvorani „Ivan Mažuranić“ u Hrvatskom saboru.

/ mpp

Udruga „U ime obitelji“ organizira Okrugli stol u Hrvatskom saboru na kojem će predstaviti Izvješće o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini.  O praćenju javnih napada na katolike i očekivanim reakcijama na Izvješće u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkoga radija govorili su izvršna direktorica Udruge “U ime obitelji” Željka Markić i voditelj molitvenog i duhovnog pokreta “Muževni budite” Krunoslav Puškar.

Povodom predstavljanja Izvješća o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini udruga „U ime obitelji“ i saborski zastupnik dr. sc. Igor Peternel organiziraju Okrugli stol koji će se održati u srijedu, 10. srpnja 2024., s početkom u 10 sati, u dvorani „Ivan Mažuranić“ u Hrvatskom saboru.

Sustavni napadi i misinterpretacije molitelja kao povod Izvješću

Iako se o javnoj molitvi krunice pozamašno piše i govori, što u svjetovnim, što u katoličkim medijima, rijetko su izvorišta informacija sami molitelji, odnosno organizacija “Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina” i udruga „Hrvatska za Život”. Kako kaže pokretač pokreta evangelizacije muškaraca “Muževni budite”, Krunoslav Puškar “prave informacije prolaze medijsku blokadu” jer organizatori nemaju prilike govoriti o sebi, nego su njihovi javni nastupi i molitva medijski proizvod različitih interpretacija pojedinih udruga i političkih opcija.

Huškanje, stereotipiziranje i dehumaniziranje molitelja, muškaraca koji se svake prve subote u mjesecu okupljaju na Trgu bana Josipa Jelačića kršenje je ljudskih i građanskih prava

Pojam duhovnog autoriteta muškarca ključni je pojam u misinterpretaciji molitelja kao ženomrzaca. “U medijima se često izostavlja pridjev duhovni, koji sugerira autentično svjedočenje i prenošenje vjere u obitelji i javnosti. U tom kontekstu od duhovnog autoriteta, snažnog svjedoka vjere, ostaje samo autoritet, tiranin ili ženomrzac što dovodi do otpora u društvu prema nečemu što je u potpnosti u skladu s naukom Katoličke Crkve”, objasnio je Puškar. Što javna molitva jest, a što nije objašnjeno je na portalu Muževni budite.

Huškanje, stereotipiziranje i dehumaniziranje molitelja, muškaraca koji se svake prve subote u mjesecu okupljaju na Trgu bana Josipa Jelačića kršenje je ljudskih i građanskih prava, smatra Željka Markić. “Prvobitno je molitva krunice Blaženoj Djevici Mariji bila zamišljena ispred zagrebačke Katedrale, ali zbog ometanja radova molitelji su se odlučili okupljati na Trgu. Druga stvar je da se molitvi može priključiti bilo tko, dakle muškarci su autentično motivirani moliti na nakane u skladu s naukom Katoličke Crkve”, istaknula je Markić razbijanju predrasuda o “klečavcima” i “ženomrscima”, kako ih pogrdno nazivaju u javnoj sferi.

Dezinformacije, poput one u kojoj su mediji varaždinskog biskupa Božu Radoša opetovano predstavljali kao protivnika moliteljima samo su neki od primjera koji su dezinformacijama zbunjivale javnost, a brojni su i katolici prihvaćali iskrivljene naslove u medijima bez provjeravanja informacija i izvora.

Brojni dokazi u Izvješću pokazuju da su hrvatski građani koji se izjašnjavaju katolicima izloženi sustavnom vrijeđanju, omalovažavanju te širenju neistina o Crkvi kojoj pripadaju – a da pritom institucije odgovorne za zaštitu ljudskih prava takve pojave niti dokumentiraju niti na njih reagiraju na odgovarajući način.

U Izvješću, koje će u srijedu, 10. srpnja, biti predstavljeno javnosti, dokumentirane su sve objave u medijima, izjave političara i aktivista i političke kampanje koje su spominjale i koristile javnu molitvu iz tjedna u tjedan u različitim interpretacijama Katoličke Crkve. Na otvorenu raspravu pozvani su svi klubovi zastupnika kako bi argumentima doprinijeli ovoj toliko popularnoj, ali istovremeno zanemarenoj temi u hrvatskome društvu, objasnila je Markić, naglasivši da Udruga “U ime obitelji” ima civilni, a ne katolički predznak.

Emisiju vodila i uredila Tanja Maleš.

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja