Budi dio naše mreže

Nakladna kuća Verbum jedan od vodećih hrvatskih izdavača i najveći hrvatski nakladnik i knjižar vjerske literature izdvaja 10 naslova koji čitatelju mogu biti pouzdan oslonac na korizmenom hodu.

/ bg

1. Duhovnost posta, Charles M. Murphy

Post se danas prikazuje ili kao nepotreban ili se obezvrjeđuje svođenjem na običnu dijetu i puko sredstvo očuvanja tjelesnoga zdravlja, a post je, uz molitvu i djela milosrđa, jedan od triju stupova kršćanske pobožnosti te kao takav ima nezamjenjivu ulogu u duhovnom životu. Knjiga Duhovnost posta iznova otkriva dubok smisao i blagotvornost te drevne duhovne prakse. Crpeći svoje uvide iz Biblije, djela ključnih Crkvenih otaca do suvremenih duhovnih autora Murphy u ovoj knjizi upućuje čitatelja kako kroz post izgraditi dublji odnos sa Stvoriteljem te sklad duha i tijela.
Saznaj više

2. Razmatranja o muci Kristovoj, John Henry Newman 

Poznati kršćanski duhovni pisac, veliki engleski kardinal i obraćenik J. H. Newman u ovomu djelu približava otajstvo Kristove muke kao središte svih čovjekovih nada i pitanja. Prodorni uvidi u nadahnutim molitvama i razmatranjima otvaraju put kojim je moguće ubrati plodove svetosti dozrele za ljude na drvu križa. Kako bi čovjeka učinio svjesnim njegove stvarne veličine i konačnoga poziva, autor zdravim realizmom prikazuje svu ozbiljnost grijeha te upućuje pogled na spasenje ostvareno Kristovom žrtvom.
Ako nemamo pravu ljubav za Krista, nismo njegovi pravi učenici; a ljubiti ga ne možemo ako ne osjećamo iskrenu zahvalnost prema njemu; zahvalnost, pak, ne možemo valjano osjećati osim ako snažno ne proživimo ono što je On propatio za nas. Pitat ćete: a kako to možemo naučiti osjećati bol i tjeskobu pri pomisli na Kristova trpljenja? Odgovaram: tako da razmišljamo o njima, da ih razmatramo. Bilo tko može razmišljati o Kristovim trpljenjima ako to hoće.
Saznaj više

3. Razgovarati s Bogom – svezak II., Francisco Fernandez-Carvajal

Meditacije za svaki dan u godini. Korizma – Veliki tjedan
Knjiga Razgovarati s Bogom svakodnevnim meditacijama prati čitatelja kroz Korizmu, od Pepelnice do Velike subote. Usredotočujući se na otajstvo Kristova otkupljenja, ova razmatanja dan za danom uspostavljaju živu sponu presudnih evanđeoskih događaja sa svakodnevnim životom.
Francisco Fernandez-Carvajal ovom knjigom dao je izvanrednu potporu osobnoj molitvi: zbirku razmatranja koja imaju ishodište u dnevnom misnom čitanju, tj. u biblijskim tekstovima Staroga i Novoga zavjeta, a obiluju navodima iz kršćanske predaje, prije svega iz djela crkvenih otaca, te navodima duhovnih klasika i poznatih suvremenih duhovnih pisaca.
Saznaj više

4. Isus iz Nazareta – II. dio, Benedikt XVI. – Joseph Ratzinger

Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća
U ovo iznimno djelo Benedikt XVI. unosi duboku brižnost pastirskog srca koje svakom kršćaninu približava Nazarećanina na jedan sasvim osoban način ne izostavljajući povijesnu, teološku kao i onovremensku političku stranu cijele priče Kristova života od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća.
U ovom svesku Papa u devet poglavlja obrađuje ključne dijelove Kristova života, koji tvore središte kršćanske vjere: muku, smrt i uskrsnuće. Pripovijedajući s velikim zanosom i jednostavnošću o tim najbitnijim trenucima Isusova života Papa među ostalim tumači:
Zašto je Isus bio odbačen od vjerskih vođa svoga vremena?
Zašto je trpio i umro i što je o tome naučavao?
Tko je doista odgovoran za njegovu smrt?
Je li Isus bio politički revolucionar, neshvaćeni prorok ili Sin Božji?
Postoje li dokazi za njegovo postojanje?
Je li Isus doista uskrsnuo od mrtvih i što za nas znači njegovo uskrsnuće?
Je li on ustanovio zajednicu učenika – Crkvu – da nastavi njegovo djelo?
Što Isus uči o kraju svijeta i svom drugom dolasku?
Saznaj više 

5. Križni put na Koloseju na Veliki petak 2005., Benedikt XVI. – Joseph Ratzinger

Meditacije i molitve kardinala Josepha Ratzingera
“Ovaj prizor osude dobro poznajemo: to je svakodnevna kronika!
Ipak, jedno nas pitanje boli u duši: Zar je moguće osuditi Boga? Zašto se Bog, Svemogući, predstavlja u ruhu slabosti? Zašto Bog dopušta da ga napadnu oholost i drskost ljudske bahatosti? Zašto Bog šuti? Božja šutnja je naša muka, naše iskušenje! Ali to je i čišćenje u našoj žurbi, liječenje naše žudnje za osvetom.
Božja šutnja je zemlja u kojoj umire naša oholost i niče prava vjera, ponizna vjera, vjera koja Bogu ne postavlja pitanja, nego mu se povjerava s djetinjim pouzdanjem.”
PRVA POSTAJA, Isusa osuđuju na smrt
Saznaj više

Foto: Verbum.hr

6. Križni put s razmatranjima crkvenih otaca, Marko Ivan Rupnik

Križni put s razmatranjima crkvenih otaca jedinstven je po tome što u svakoj od postaja u jednu meditativnu cjelinu spaja tekstove i ilustracije Križnoga puta što ga je u mozaiku izradio p. Marko Ivan Rupnik te misli iz spisa crkvenih otaca Istoka i Zapada.
Na prizorima Križnoga puta izrađena u mozaiku vide se samo dijelovi lica i oči kako bi se sva duhovna snaga usredotočila na lice, na pogled, jer lice odražava osobu. “Bol cvate u ljepoti”, kaže pjesnik, a u prizorima Rupnikova Križnoga puta bol se pretače u vječnu Ljepotu koja ne prestaje ponovno davati smisao životnome putu svake osobe.
Mislima i navodima iz drevnih kršćanskih spisa koji prate svaku od postaja Križnoga puta jasno se očituje da ova pobožnost, nastala u drugome tisućljeću na kršćanskome Zapadu, svoje duhovne, liturgijske i dogmatske korijene proteže u srce kršćanskoga otajstva koje su kršćanske oči oduvijek kontemplirale..
Saznaj više 

7. Uskrsnuće – upute za uporabu, Fabrice Hadjadj

Jedan od najbriljantnijih mislilaca našega vremena, Fabrice Hadjadj, u ovoj izvanrednoj knjizi propituje događaj i fenomen Kristova uskrsnuća pitajući sebe i nas: mijenja li Uskrsnuće način na koji se odnosimo prema svijetu, način na koji pristupamo svakomu novom danu i živimo ga? Način na koji se uskrsli Krist ukazuje ima u sebi nešto zbunjujuće: veliku jednostavnost. Fabrice Hadjadj u ovoj knjizi ne propušta upravo to naglasiti te svojim dubokim, lucidnim i duhovitim promišljanjima konkretno pokazuje kako živjeti tu jednostavnost uskrsnuća preobražujući u njegovu svjetlu odnose s drugima, vlastiti poziv, odnos prema hrani, novcu, kućanskim poslovima, Svetomu pismu, milosrđu, vjeri, ljubavi, spolnosti.
Znam ljude koji vikendom trče. Tako su izvrsni, tako brzi, tako odmjereni u ritmu da smo, u usporedbi s njima, moja žena i ja s naše šestero djece, dok sve u šesnaest gestikulirajući hodamo polako, nalik na dva velika lonca za ušećereno voće oko kojih kruži jato muha. Što traže ti nedjeljni trkači? Fitness. Da im srce i tijelo budu u formi. Dakako, imaju posve pravo. Jedino postoji problemčić što svi mi, bez obzira na sve, trčimo i prema grobu. Pa ni to ne bi ništa smetalo da kod nekih ne postoji sklonost zaboravu kako srce nije samo mišić.
Saznaj više 

8. Samo ljubav stvara, Fabio Rosini

Ova je knjiga napisana za onoga koji želi, koji traži, koji je ranjen, koji stvarno živi, ne u stakleniku nego u svijetu, doista.
Marko Ivan Rupnik, iz predgovora knjige Samo ljubav stvara

Korizma je vrijeme obraćenja koje nas poziva na intenzivniju molitvu, pokoru i djela milosrđa.
Milosrđe je Božje djelo u čovjeku. Tjelesna djela milosrđa lako je definirati, no znamo li uistinu što su duhovna djela milosrđa? Pitanje djeluje banalno, a odgovori su često puni subjektivnih zabluda. Brkamo milosrđe s općenitim suosjećanjem, oprostom ili prihvaćanjem u skladu s našim trenutnim osjećajima. A milosrđe je nešto posve drugo. Ono je čin, spoznaja, mudrost, briga. Ne proizlazi iz čovjeka sama, nego je plod duboka i intimna odnosa s Bogom, ono je Božje djelo u nama.
Putovanje kroz djela duhovnoga milosrđa u knjizi don Fabia Rosinija bit će pustolovina u kršćanskoj mudrosti izrečena uz dozu humora koji na vidjelo iznosi ljudske slabosti koje često krivo nazivamo krepostima, bit će zaron u obilježje, u narav kršćanstva. Neka vrsta praktične rasprave o milosti utjelovljenja, o svakodnevnoj inkulturaciji, o tome kako nas Duh Sveti nadahnjuje u različitim situacijama.
Saznaj više 

9. Misli u samoći, Thomas Merton

Razdoblje korizme povlašteno je vrijeme osluškivanja i ponovno otkrivanje Božjeg glasa u vlastitoj nutrini. U vremenu u kojemu je čovjek neprestano okružen i ispunjen bukom svijeta, međuljudskih odnosa i vlastitih emocija, Merton u prvi plan stavlja samoću kao neotuđivu potrebu svakoga čovjeka. Samoća, ne nužno izvanjska, koliko ona nutarnja, pomaže nam da postanemo više mi sami. Tek tada prepoznajemo Božju čežnju za nama i tek se tada toj čežnji možemo posve predati. “U samoći sam napokon otkrio da si ti čeznuo za ljubavlju mojega srca, Bože moj, za ljubavlju mojega srca onakvom kakva jest – ljubav srca čovječjega.” A prava svrha kršćanske samoće, kaže autor, jest ljubiti druge makar s djelićem čistoće i snage Božje ljubavi prema nama.
Saznaj više

10. Nasljeduj Krista, Toma Kempenac

Ovo klasično djelo katoličke duhovnosti, nakon Biblije najprevođenije i najčitanije djelo u povijesti, kroz stoljeća je bilo izvor duhovne okrepe, utjehe i nade svima koji su ga uzeli u ruke. Svojom vječnom svježinom svjedoči o univerzalnoj i neprolaznoj vrijednosti Kristova nauka.
Saznaj više

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja